Multifunkčné zariadenia máme radi, prinášajú nám nový pohľad na to, ako jednoducho sa dajú spojiť viaceré technológie, ktoré spoločne výborne fungujú.

Potrebujete dobre vybavený televízor, monitor k počítaču alebo si len chcete pustiť obľúbený album cez slušné audio? Žiadny problém, Philips 5231 to dá „ľavou zadnou“. Treba však brať do úvahy, že ako hlavný televízor postačovať nebude, nakoľko sa vyrába výhradne v uhlopriečke len 24 palcov.

Hlavným byť nemusí, základom je jeho všestrannosť a dobrá funkčnosť. Philips 5231 má 24-palcový (60 cm) LED displej s Full HD rozlíšením (1920 x 1080p) a maximálnym jasom 250 cd/m2. O vylepšenie používateľského zážitku z obrazu sa stará technológia Digital Crystal Clear a Picture Performance Index. Výsledný obraz je v tejto kategórii plne dostačujúci, je ostrý, plne farebný, má dostatočný kontrast a slušné pozorovacie uhly.

V obsiahlej ponuke nastavení sú viaceré režimy a prispôsobenia obrazu podľa osobitých predstáv, aké poznáme z bežných „veľkých“ televízorov. Samozrejme, nie je to vždy len o displeji, ale aj o tom, aký obraz prijímate. Ak to bude obraz v SD kvalite, Full HD rozlíšenie sa naplno neprejaví. Dobrou správou je matný povrch displeja, ktorý neodráža odlesky.

Čo ponúkne používateľovi?

Nespornou výhodou je podpora všetkých známych tunerov: DVB-T/T2/T2-HD/C/S/S2, pričom poteší aj dostatočný výkon tunera. Doslova stačí pripojiť správnu koncovku s koaxiálnym káblom, jeho druhý koniec vyhodiť za okno a začať sledovať televíziu. Vyhľadávanie televíznych staníc/rádií je rýchle a aj v lokalitách so slabším DVB-T signálom je veľká pravdepodobnosť, že ich bude veľa.

Páči sa nám množstvo podporovaných formátov audio/video súborov a nechýba ani podpora najznámejších kodekov. Počas testovania sme nemali problém s prehrávaním žiadneho súboru. Dobrému televízoru nesmie chýbať 1000-stranový teletext, elektronický sprievodca programom (EPG) na 8 dní, viaceré formáty obrazu (podľa preferencií) a pozastavenie sledovaného programu.

Všetky vstupy a výstupy sú sústredené v pravej zadnej časti televízora. Ich ponuka je obsiahla a iba málokomu bude niečo chýbať

Ponuka vstupov/výstupov je pestrá a nájdete tu takmer všetko potrebné. Základom sú dva HDMI vstupy s funkciou EasyLink (1080p 60Hz), SCART (RGB/CVBS), VGA a jeden USB 2.0 vstup. Ponuku uzatvára CI+ slot, digitálny zvukový výstup (optický), zvukový vstup (AUX/DVI) a slúchadlový výstup (3.5 mm audiokonektor). Konektivitu dopĺňa Bluetooth pripojenie. Vzhľadom na zaradenie produktu je táto ponuka veľmi bohatá.

Z viacerých možností sme najčastejšie používali HDMI výstup, ktorý prepojoval satelitný prijímač a televízor. Dobre použiteľnou možnosťou je nahrávanie programu na pripojený USB kľúč a nepohrdli sme ani výkonným DVB-T tunerom. Diaľkový ovládač v bielom prevedení je prehľadný.

Výkonný reproduktor

Podstavec televízora tvorí Bluetooth reproduktor s ovládaním, ktorý má krytie z odolnej šedo-striebornej textílie

Väčšina televízorov má zabudované reproduktory, ktoré často nie je hneď vidieť. V tomto prípade je to inak. Celý podstavec tohto zariadenia tvorí pomerne veľký reproduktor, ktorý sa skladá z dvoch stredo-výškových a jedného basového meniča. Táto trojica dosahuje max. výkon 16W (RMS) a poskytuje dobre počúvateľný prejav. V základe je mierne prebasovaný, to sa však dá v nastaveniach doladiť.

Úplne iný zážitok z pozerania filmu získate len vtedy, ak je aj zvukový prejav na úrovni.

O vylepšenie zvuku sa stará funkcia Incredible Surround a Smart Sound. Najviac nás zaujala možnosť používať tento reproduktor samostatne, pomocou Bluetooth pripojenia. Na zapnutie nepotrebujete ani ovládač, základné ovládanie a aktivácia je za pomoci tlačidiel na vrchu reproduktora. To všetko bez nutnosti aktivácie obrazovky, čím sa šetrí energia. Párovanie so smartfónom a inými zariadeniami je bezproblémové a rýchle. Výkon a zvukový prejav je dobrý, ale na špičkové Bluetooth reproduktory plne nedostačuje.

Verdikt

Zaujímavý dizajn a dobrá funkčnosť je základom, tento televízor sa hodí skutočne všade.

Philips 5231 je ako stvorený do detskej izby alebo na terasu, kde sa môže plnohodnotne využiť jeho potenciál. Môže to byť slušný monitor k počítaču, plnohodnotný televízor, multimediálny prehrávač alebo samostatný Bluetooth reproduktor s dostatočným výkonom, na ozvučenie veľkej izby. Výhodou je režim ECO a automatické vypnutie po určitej dobe nečinnosti. Na druhej strane nás neoslovila jednoliata konštrukcia, čo zamedzuje nastaveniu.

V takomto zariadení by sme si predstavovali nastaviteľnú obrazovku, aspoň v jednom smere. Ak chcete použiť Philips 5231 ako monitor k počítaču, môže to byť problém. Taktiež by sme prijali viac farebných verzií. Ako televízor sme si ho však obľúbili.

Zapožičal: Philips
Cena: od 220 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 5/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE