Vlajkovou loďou v oblasti televízorov značky Philips pre rok 2020 bude model OLED + 935 vybavený zvukom od Bowers & Wilkins a špeciálnym čipom s umelou inteligenciou na vylepšenie obrazu

Značka Philips predstavila tiež nové true-wireless aj náhlavné slúchadlá s aktívnym potlačením okolitého hluku. K audio produktom Philips sa pridala pätica SoundBar série 8000 a dva nové soundbar prémiové značky Fidelio. Do predaja od septembra sa dostanú slúchadlá Fidelio X3. Na virtuálnej tlačovke sme videli aj bezdrôtový audio ekosystém s názvom Philips TV & Sound Wireless Home System založený na platforme DTS Play-Fi.

Spoločnosť TP Vision uviedla nové produkty z oblasti audiovizuálnej zábavy. Videli sme nový televízor najvyššej rady so zvukom od legendárnej firmy Bowers & Wilkins, ďalej slúchadlá s aktívnym potlačením hluku, nové soundbary vrátane tých prémiových od značky Philips Fidelio a v neposlednom rade aj nový bezdrôtový hudobný systém, ktorý všetky tieto produkty prepája dohromady do ucelenej inteligentnej domácnosti.

OLED televízor s umelou inteligenciou

Súčasťou všetkých televízorov OLED modelového radu 2020, vrátane vlajkového modelu OLED + 935 sú vyvinuté funkcie umelej inteligencie (AI), ktorú vyvinuli výskumníci v Philips TV. Firma teraz pridáva ďalší čip AI k štvrtej generácii procesora P5. Ponúka novú vylepšenú verziu systému AI s využitím rozšírenej výpočtovej kapacity. Funkcionalita AI využíva neurónové siete a strojové učenie na analýzu miliónov testovacích klipov z databázy vytvorenej vývojovým tímom Philips TV za posledných 30 rokov.

Softvér AI sa netýka piatich pilierov kvality obrazu (zdroj, farba, kontrast, pohyb a ostrosť), ale je navrhnutý tak, aby medzi týmto piliermi vytvoril lepšiu rovnováhu a oveľa realistickejší, prirodzenejší obraz.

Nová verzia čipovej súpravy Inteligent Dual Engine ponúka ďalšie jedinečné riešenie zabraňujúce vypaľovaniu obrazových bodov. Využíva pokročilé funkcie monitorovania mriežky s 32 400 zónami na veľmi presnú detekciu statického obsahu. Následne v detegovanej oblasti  zníži intenzitu jeho svetelného výkonu. Tým zabraňuje vypaľovaniu a to bez toho, aby to nejako ovplyvnilo zobrazenie ostatných častí obrazu. Tento nový systém Philips TV odstraňuje problém s vypaľovaním u 95% statických častí obrazu.

OLED + 935 je prvý televízor Philips, ktorý obsahuje dvojicu zvukových meničov Dolby Atmos Elevation a centrálny menič Tweeter-on-Top z dielne Bowers & Wilkins. Ten je namontovaný v samostatnom kryte reproduktora. Všetko je zasadené v minimalistickom kovovom ráme, ktorý funguje aj ako stojan. Tento televízor je ale tiež možné zavesiť na stenu.

Rovnako ako u legendárnych reproduktorov spoločnosti B & W je aj u tohto televízora oddelený výškový reproduktor od väčších zvukových meničov.

OLED + 935 obsahuje celkom desať meničov v špecifikácii 3.1.2 vrátane troch 19 mm titánových kopulí v prednej konfigurácii vľavo, na stred a vpravo (LCR). Všetky tri zostavy výškových reproduktorov sú oddelené od krytu reproduktora, aby bol zaistený kvalitný prenos zvuku s výškovým reproduktorom Tweeter-on-Top namontovaným vo svojej vlastnej kovovej schránke.

Slúchadlá s aktívnym potlačením okolitého hluku

Ďalej spoločnosť Philips TV & Sound predstavila slúchadlá s aktívnym potlačením okolitého hluku (ANC). Ide sa o dva true-wireless modely a jedny slúchadlá s náhlavovým mostom.

Slúchadlá T8505 sú najvýkonnejšie true wireless slúchadlá série Philips, okrem iného vďaka veľkým 13 mm neodymovým zvukovým meničom používaným spoločne s pokročilou technológiou ANC spoločnosti Philips – s funkciou rozpoznávania pozadia – a vynikajúcou pasívnou izoláciou hluku. Veľká kapacita batérie zaručuje prehrávanie po dobu až šiestich hodín (päť hodín s neustále zapnutým ANC), ďalších 18 hodín prehrávania zabezpečí kompaktné prenosné bezdrôtové dobíjacie puzdro.

Slúchadlá T5505 ponúkajú kombináciu prvotriednej kvality zvuku a pohodlia v strednej cenovej hladine. Systém Philips Advanced ANC s funkciami na mapovanie pozadia dopĺňajú veľké, vysoko kvalitné 8 mm neodymové reproduktory, guľatá akustická trubica a tri veľkosti vymeniteľných koncoviek do uší, ktoré spoločne zaisťujú kvalitu zvuku, pohodlie a slúži aj na pasívnu izoláciu hluku.

Ľahký skladací dizajn s postupne nastaviteľným náhlavovým mostom a veľkými mäkkými vankúšmi okolo uší reprezentujú náhlavné sluchátka H9505. Tie kombinujú pohodlie počas dlhého počúvania s výrazným potlačením okolitého hluku a potenciálom zvukového výkonu s vysokým rozlíšením. Všetko s výnimočným pomerom cena/výkon. Veľké a vysoko kvalitné 40 mm neodymové akustické meniče ponúkajú detailný širokopásmový zvuk s možnosťou prehratia zvukovej kvality s vysokým rozlíšením (akreditácia HRA 24bit / 96 kHz) prostredníctvom dodaného odnímateľného pripojovacieho zvukového kábla.

SoundBar vrátane prémiové značky Fidelio

Do kategórie novo predstavených audio výrobkov Philips patrí tiež pätica SoundBarov série 8000 a dva prémiové Soundbar Fidelio.

Séria 8000 zahŕňa široký výber produktov, od 120 W modelu B8205 s konfiguráciou 2.1 až po 360 W model B8905 s konfiguráciou 3.1.2, meničmi Dolby Atmos Elevation, bezdrôtovým subwooferom a podporou eARC.

Philips Fidelio B97 je štíhly soundbar s viackanálovou konfiguráciou 7.1.2, obsahuje ako špeciálny menič Dolby Atmos Elevation, ale aj technológiu Philips Fidelio ‚s Surround-on-demand. Surround-on-demand u SoundBar B97 zahŕňa dva oddeliteľné bezdrôtové reproduktory, ktoré fungujú ako súčasť ľavého a pravého kanála, ak sú umiestnené hneď vedľa SoundBar alebo ako vyhradený ľavý a pravý priestorový kanál, ak sú umiestnené oddelene od Soundbaru v miestnosti. Systém B97 obsahuje celkom 17 elektroakustických meničov, vrátane ôsmich basových/stredových meničov s rozmermi 1 × 3,5 palca.

Philips Fidelio B95 je sesterským produktom modelu B97 avšak s priestorovým zvukom vo formáte 5.1.2 a bez podpory technológii Surround on Demand. B95 obsahuje celkom 14 elektroakustických meničov vrátane piatich 19 mm kopulovitých výškových meničov – tri sú umiestnené vpredu a dva smerujú do strán. Ďalej je soundbar osadený tromi pármi stredových/basových meničov s rozmermi 1 × 3,5 palca a dvoma jednotkami Dolby Atmos Elevation.

Slúchadlá Fidelio X3 od septembra v predaji

Do rodiny produktov Philips Fidelio patria tiež audiofilské náhlavné slúchadlá Fidelio X3 predstavené už tento rok v marci. Tie máme práve v redakcii na test. Do predaja sa dostanú už v septembri tohto roku. Spoločnosť TP Vision navrhla Philips Fidelio X3 tak, aby kombinovala presnosť podania zvuku s veľkorysými basy a hrejivým stredným rozsahom. Dôraz je kladený na pôsobivý zvuk s výnimočným oddelením nástrojov a hlasov, zatiaľ čo špičková časť spektra je čistá, detailná a poskytuje vynikajúce rozšírenie.

Philips TV & Sound Wireless Home System

Spoločnosť TP Vision uviedla nový bezdrôtový systém Philips TV & Sound Wireless Home System a novú aplikáciu Philips Sound s podporou DTS Play-Fi, Tá bola vyvinutá, aby ľahko a bez oneskorenia prepojila kompatibilné produkty Philips TV & Sound.

Nový domáci bezdrôtový systém je založený na technológii DTS Play-Fi, čo je prémiová bezdrôtová audio platforma, ktorá umožňuje streamovať audio vysokej kvality z televízorov a mobilov do kompatibilných reproduktorov v celom dome. Platforma využíva firemnú streamovaciu synchronizáciu a autentizáciu. Všetky televízory Philips roku 2020 s operačným systémom Android TV budú DTS Play-Fi podporovať už z výroby, televízory s OS Android TV z roku 2019 dostanú podporu po aktualizácii.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.