Televízory Philips OLED+986 a OLED+936 prichádzajú s vylepšenou technológiou AI. Výrobca sľubuje lepší obraz.

Televízory OLED+ budú vybavené vylepšenou verziou technológie spracovania obrazu s piatou generáciou obrazového procesoru P5 a s technológiou AI Dual Picture Engine. Zároveň pribudla funkcia rozpoznávania obsahu pomocou AI vrátane rozpoznávania filmov a funkcia Ambient Intelligence.

Philips OLED 986Zdroj: Philips
Philips OLED+986 so zvukom Bower-Wilkins je aktuálny vrchol ponuky

Oba novinky OLED+ sú teraz vybavené 4-strannou verziou technológie Ambilight, ktorá sa snúbi s kvalitou obrazu piatej generácie P5. Tieto televízory sú vybavené aj výkonnými panelmi OLED s vrstvou Emission Layer a Micro Lens Array. Podľa výrobcu to prinesie zlepšenie maximálneho svetelného výkonu o 20 % a lepšie pozorovacie uhly.

Vylepšená funkcia umelej inteligencie televízorov Philips nadväzuje na minulý rok, pričom výrobca pridal ďalší výkon k vyhradenému AI čipu. Novinkou pre rok 2021 je pridanie rozpoznávania obsahu pomocou umelej inteligencie s rozpoznaním filmov a funkcie Ambient Intelligence na inteligentné využitie svetelného senzora televízora pri prevádzke opäť pomocou umelej inteligencie. Rozpoznávanie filmov potom umožňuje to, že televízor vám automaticky ponúkne režim Filmmaker alebo Home Cinema Mode, ktoré sú určené na vysoký divácky zážitok z filmov.

Philips OLED+936Zdroj: Philips
Philips OLED+936

Funkcia Ambient Intelligence používa nový spôsob merania na prispôsobenie prezentácie SDR aj HDR obsahu a poskytuje vhodný kontrast prispôsobený kvalite osvetlenia v miestnosti. Vo výsledku tak ponúkne lepší výkon HDR pre HLG, HDR10 & HDR10+ a aj Dolby Vision v režime Dolby Bright.

Nové televízory ponúkajú aj režim HDR10+ Adaptive, ktorá kombinuje dynamické metadáta HDR10+ s informáciami o kvalite osvetlenia v miestnosti v reálnom čase. Umožňuje automaticky optimalizovať úroveň jasu a prispôsobovať ju kvalite osvetlenia.

Vďaka vysokému výkonu Intelligent Dual Picture Engine vystupujú OLED+ televízory z radu OLED spoločnosti od Philipsu a ponúkajú funkcie AI Smart Bit Enhancement 2.0, AI Machine Learning Sharpness a vylepšenú funkciu Perfect Natural Reality.

Lokálna ostrosť

Namiesto použitia jednej úrovne ostrosti na celý obraz, funkcia AI Machine Learning Sharpness aplikuje lokálne vylepšenie ostrosti v rámci snímky. Funkcia AI Smart Bit Enhancement 2.0 rieši problém so stratou detailov pri odstraňovaní pruhov z nekvalitného zdrojového obsahu. Použitím vysokého výpočtového výkonu z dodatočného čipu AI dokáže systém rozšíriť 8-bitové video na takmer 14-bitovú presnosť v oblastiach, kde dochádza k tvorbe pruhov.

Samozrejmosťou je inteligentný prepočet SDR obsahu na obraz s kvalitou pripomínajúcou HDR a s prirodzenou ostrosťou obrazu.

Ochrana proti vypaľovaniu panelu

Jednou z mála obáv v prípade OLED panelov je ich vypaľovanie, pokiaľ na konkrétnu oblasť svieti dlhodobo rovnaký zdroj. Modely 2021 OLED+ sú chránia svoje panely OLED pomocou systému detekcie loga televíznej stanice. Televízor monitoruje sieť 32 400 zón s cieľom nájsť statický obsah a postupne znižovať intenzitu lokálneho svetelného výkonu aby sa tak zabránilo vypáleniu.

OLED+936Zdroj: Philips
Prioritou je pre Philips kvalita obrazu

Televízor pre hráča

Novinkou pre rok 2021 je aj funkcia Fast Motion Clarity, ktorá poskytuje plynulý prechod zo snímky na snímku so zvýšenou ostrosťou, ale bez zanechávania artefaktov. Odstraňuje aj blikanie obrazovky vďaka 100 Hz základni. Tento režim sa dá ďalej detailne používateľsky nastaviť.

Pre hráčov je podstatné pripojenie HDMI 2.1, ktoré ponúka E-ARC a VRR pre obsah v 4K kvalite od 48 Hz do 120 Hz pri rýchlosti 48 Gbps (444, 12 bitov). Do režimu Auto Latency z televízorov predchádzajúcej generácie boli tiež pridané režimy Freesync Premium a Auto Game. Výsledkom je minimálna latencia iba 11 ms (7 ms z platformy a 4 ms z displeja). Novinkou pre rok 2021 je tiež kalibrácia Calman Ready.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.