Elektrické bicykle sa tento rok dostali na neuveriteľný vrchol a ich úpadok sa neočakáva ani v nasledujúcich rokoch, práve naopak.

Elektrické bicykle prinášajú nesporné výhody a možnosti, o ktorých sme už „XY“ krát písali, no zároveň majú aj jeden malý sociálny neduh – sú strašne drahé a nie každý si môže takýto stroj dovoliť. Základný neznačkový bicykel s elektrickým pohonom stojí viac ako 1500 eur, nehovoriac o lepších, resp. špičkových strojoch v cene bežného jazdeného automobilu.

Avšak, existujú aj ľudia, ktorí by si tento svet radi vyskúšali, no nevedia čo presne od toho čakať, takže nechcú investovať tisíce do tzv. „mačky vo vreci“. Pre týchto, ale aj mnohých iných používateľov môže byť riešením PikaBoost. Ide o novinku od americkej spoločnosti Livall, ktorá je tak jednoduchá, že sa dá nainštalovať na takmer každý bicykel bez odpruženia zadného kolesa.

Livall PikaBoost je zariadenie, ktoré sa montuje na tyč sedadla a jeho pohonné ústrojenstvo, teda hnacie koliesko, musí byť v kontakte so zadným kolesom bicykla. Toto zariadenie má integrovaný 250W motor, ktorý sa aktivuje pohybom, takže počas každého rozjazdu a disponuje tromi režimami asistencie – Hold, Roll a Sport. PikaBoost je relatívne inteligentná hračka, takže vie svoju silu dodať hlavne vtedy, keď to budete potrebovať najviac. Je však samozrejmé, že sa to nedá 1:1 porovnávať s funkciou klasického elektrického bicykla – ten je z pohľadu asistencie, výkonu a pod. funkcií na úplne inej úrovni.

  • Livall PikaBoostZdroj: Livall
  • Livall PikaBoostZdroj: Livall
  • Livall PikaBoostZdroj: Livall
  • Livall PikaBoostZdroj: Livall

Treba ale podotknúť, že aj toto zariadenie ponúka rôzne vymoženosti ako napr. inteligentný riadiaci algoritmus, mechanizmus adaptívnej rýchlosti, rotačný gyroskop a v neposlednom rade má aj detekciu pádu, takže v prípade nehody sa okamžite zastaví. PikaBoost má 230Wh batériu, ktorá sa nabíja približne tri hodiny a mala by vystačiť na dojazd okolo 30 kilometrov (v závislosti od podmienok). Okrem toho má integrovaný aj USB-A výstup na nabíjanie externých zariadení a inteligentné červené LED svetlo.

Táto novinka sa nám páči, nakoľko je veľmi jednoduchá a prakticky využiteľná, pričom ide o zaujímavé zoznámenie sa s elektro-mobilitou v rámci bicyklov. Treba však myslieť aj na rôzne neduhy –  hnacie koliesko musí byť vždy v rovine s kolesom bicykla, takže to treba občas kontrolovať a rovnako tak neponúka obdobný výkon a možnosti ako klasický elektrický bicykel so zadným alebo stredovým motorom.

Za skúšku by to ale stálo, nakoľko v pred-objednávkach sa dá PikaBoost kúpiť za 299 dolárov (300 eur), čo je dobrá ponuka. Neskôr, v rámci bežného predaja, bude stáť 599 dolárov (601 eur).

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE