Server, ktorý je pod útokom štátnych orgánov takmer pravidelne, oslavuje 20 rokov svojej existencie.

Pôvodom švédsky tracker siete BitTorrent bol založený v roku 2003 a stal sa úspešným miestom šírenia najmä nelegálneho obsahu. Podľa webu TorrentFreak, jedným z nepísaných cieľov skupiny bolo poskytnúť protiváhu protipirátskej organizácii Antipiratbyrån. Zaujímavosťou je, že pôvodná stránka bola umiestnená na notebooku s procesorom Intel Pentium III 1 GHz a 256 MB RAM.

Pod pôvodným názvom Piratbyrån sa postupne rozrástol a stal sa celosvetovo známym serverom na zdieľanie súborov. Mnohí ho poznáme už podľa anglického názvu The Pirate Bay. Nedá sa povedať, žeby takýto server unikol pozornosti štátnych orgánov alebo organizácií sledujúcich autorské práva. Spočiatku sa však ich výzvy nebrali príliš vážne, no postupne právna stránka tlačila na tento server, čo v konečnom dôsledku zapríčinilo jeho problémy v nasledujúcich rokoch.

pirate bayZdroj: TorrentFreak

Hovorí sa, že vláda USA v zákulisí vyvíjala tlak na Švédsko, odkiaľ tento server pochádza, a naliehala, aby vyriešila problém s touto pirátskou stránkou. Problém znamená jej samotný beh a porušovanie autorských zákonov, keďže šírila obsah, na ktorý nemala právo.

Okrem toho si zakladatelia servera všimli, že sú pod dohľadom súkromných vyšetrovateľov. Necelé 3 roky po spustení servera The Pirate Bay, teda 31. mája 2006, sa podarilo 65 švédskym policajtom vniknúť do dátového centra v Štokholme, kde boli stránky umiestnené. Ich cieľom bolo server odstaviť a ukončiť jeho prevádzku.

Zakladatelia si všimli podozrivú aktivitu a varovali svojho spoločníka Frederika, ktorý sa rozhodol vytvoriť zálohu stránky. Aj vďaka tomu sa po zhodení serverov a ich vypnutí podarilo sprevádzkovať Pirátsku zátoku do 3 dní. Dokonca oznámili vyhlásenie, že TPB nikam neodchádza a že pokračujú vo svojej činnosti.

Mnohí tento krok považovali za netradičný, priam až hrdinský, a mediálny úspech na seba nenechal dlho čakať. Stránka sa dostala aj na titulné stránky novín po celom svete. Možno nepoznáte iné známe servery, kde sa zdieľa podobný typ obsahu, no je veľká pravdepodobnosť, že práve Pirátsku zátoku poznáte alebo ste o nej minimálne počuli.

Hoci štátne orgány organizovali vyslovene lov na túto stránku a na niekoľko týždňov zmizla, znovu sa objavila na scéne. Hovorí sa o tom, že stránka bola údajne odovzdaná anonymnejšej skupine sídliacej na Seychelách. V nasledujúcich rokoch stránka prehodnotila obsah, ktorý šírila a zjednodušila svoje nastavenie odstránením trackera a zaviedla takzvané magnetové odkazy. Prešla odlišným spôsobom distribúcie a stala sa vo výsledku decentralizovanejšou.

pirate bayZdroj: TorrentFreak

O stránku sa aj naďalej starajú moderátori. Hoci už toľko netúžia po sláve, či už pozitívnej alebo negatívnej a stránku dobrovoľne udržujú pri činnosti. Manuálne upravujú a odstraňujú torrenty, ak nastanú nejaké problémy napríklad s dostupnosťou konkrétnych súborov alebo celkovo nefunkčnosťou daných torrentov. Problémom, ktorý sa teraz objavuje, je snaha stránku napodobniť rôznymi skupinami. Stránka teda čelí vykorisťovaniu z pohľadu napodobiteľov, ktorí v skutočnosti za originálom nestoja.

Jeden z posledných väčších projektov, ktorý stránka realizovala, bol oznámený v roku 2021 a išlo o založenie vlastného krypto tokenu. Pre tento token nikdy neexistovali oficiálne dokumenty, no predpokladalo sa, že token bude použitý na prístup k VIP obsahu, alebo akási forma platidla na tomto serveri.

Token však nezaznamenal veľký úspech a jeho hodnota sa prepadla k nule. Používatelia, ktorí ho nejakým spôsobom vlastnia, ho môžu držať ako pamiatku, ale inú hodnotu zatiaľ nemá a pravdepodobne ani v budúcnosti mať nebude. To býva mimochodom osudom aj veľkého počtu iných kryptomenových tokenov.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.