Google môže model Pixel 8a výrazne zdražiť v porovnaní s jeho predchodcom.

Modelový rad Google Pixel 8 je na trhu už síce dlhšiu dobu, no stále sa čaká na najlacnejší model z tejto série. Je ním Google Pixel 8a, ktorý väčšinu používateľov láka práve na nižšiu cenu, no nie výrazne nižšie parametre v porovnaní so základným modelom. Jeho predstavenie sa očakáva v najbližších mesiacoch, preto je na mieste, aby začali postupne vychádzať úniky a certifikácie, ktoré sa tohto smartfónu týkajú.

Posledný únik nám tak prináša potenciálnu cenu smartfónu, ktorá fanúšikov pravdepodobne príliš nepoteší. Google sa totiž zrejme pripravuje na zvýšenie cien v tejto sérii a aj lacnejší Pixel 8a tak môže získať oveľa vyššiu cenu v porovnaní s minuloročnou generáciou. Koľko teda model bude stáť? To si prezradíme v tomto článku, spolu s ďalšími špecifikáciami smartfónu.

Pixel 8a s vyššou cenou

Ak si dobre spomínate na minuloročnú generáciu smartfónov od Googlu, tak model Google Pixel 7a štartoval v predajoch s cenou 499 eur. Táto cena síce bola medziročne navýšená, no fanúšikom to príliš neprekážalo. Google to dorovnal lepšími špecifikáciami, ktoré mu zaručili úspech na trhu. Tento rok by však navýšenie ceny mohlo byť výraznejšie o viac ako 50 eur v prípade úvodnej ponuky. Pixel 8a by teda mohol byť na začiatku predaja drahší ako 550 eur v základnej konfigurácii.

Predajné balenie Google PIxel 8aZdroj: MySmartPrice
Predajné balenie Google Pixel 8a

Presnejšie povedané, posledný únik poukazuje na to, že Pixel 8a v základnej konfigurácii so 128 GB úložiska bude stáť až 570 eur. Verzia s väčšou kapacitou interného úložiska by mohla byť ešte drahšia, za 256 GB kapacitu by ste zaplatili až približne 630 eur. Otázkou však zostáva, ako sa Google chce s týmto modelom na trhu umiestniť. Dôvodom je, že konkurenčné smartfóny s okresanou výbavou od vlajkovej lode zvyčajne nepresahujú hranicu 500 eur a ak už aj áno, tak len mierne.

Informácia o cenách je však zatiaľ len predbežná a je možné, že Google nakoniec nasadí modelu Pixel 8a atraktívnejšie ceny. Vďaka tomuto úniku sa však dozvedáme aj to, aká bude kapacita interného úložiska smartfónov, resp. základ pamäťovej konfigurácie.

Farebné prevedenia a predstavenie

Ako je už v prípade Googlu zvykom, zaujať chce aj dizajnovo a odlíšiť sa tak od tradičných smartfónov konkurencie. Vo výsledku by tak mohol Pixel 8a prísť v štyroch farebných prevedeniach. Medzi ne bude patriť čierna, béžová, bledá modrá a bledá zelená. Zatiaľ je však pravdepodobné, že nie všetky farby budú dostupné vo všetkých pamäťových konfiguráciách.

Model by bol zrejme poháňaný čipsetom Google Tensor G3. Táto informácia však taktiež zatiaľ nie je potvrdená. Veľkosť RAM by mala byť 8 GB a aj keď predstavenie zatiaľ nemá oficiálny dátum, je možné, že si Google na jeho odhalenie vyberie niektorý z dátumov v máji.

Zdroj: androidauthority.com, winfuture.de

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.