Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Toyota už dlhší čas ohlasuje, že jej ponuka športových áut bude pozostávať z troch modelov.  V súčasnosti je na trhu  Toyota GT86, v priebehu tohto roka k nej pribudne nová Supra. Počas ženevského autosalónu sa objavili neoficiálne správy, že ďalší model bude menší ako GT86, nebude však lacnejší.

Britský portál  Evo oslovil Tetsuya Tadu, šéfinžiniera novej Toyoty Supra a Toyoty GT86. Na otázku o treťom športovom vozidle odpovedal, že Toyota sa takýmto modelom stále zaoberá. Nepôjde však o auto lacnejšie ako GT86, ako sa pôvodne plánovalo. Mimochodom, prvé zvesti o novej športovej Toyote sa objavili v roku  2015 uvedením konceptu  Toyota S-FR na autosalóne v Tokiu.

Ako vysvetľuje  Tada, situácia na trhu so športovými automobilmi neumožňuje výrazne znížiť náklady na ich projektovanie a výrobu. Bez ohľadu na veľkosť auta tento proces prebieha podobne a generuje veľmi podobné náklady.  Podlieha rovnakým požiadavkám na bezpečnosť a emisie, pozostáva z rovnakého počtu dielcov, a preto sú možnosti znižovania nákladov veľmi malé. Súvisí to aj so skutočnosťou, že uvedenie takéhoto auta na trh je vždy spojené so značným rizikom.

„Viem, že mnohí vodiči čakajú na najmenšie z troch kupé Toyoty v presvedčení, že bude aj najlacnejšie. V skutočnosti je výroba malého športového auta za nízku cenu viac ako zložitá,” skonštatoval japonský inžinier.

Je celkom možné, že nová športová Toyota bude pripomínať obľúbený model MR2 s centrálne umiestneným motorom, pravdepodobne s väčším výkonom ako  GT86 a jazdnými vlastnosťami podobnými modelu  MR2. Jej cena by sa mohla pohybovať v rozmedzí medzi GT86 a Toyotou Supra.

V tejto konfigurácii by kompaktné GT86, vyrábané od roku 2012, plnilo funkciu auta pre vodičov začiatočníkov v športovej jazde. Podľa Tetsuya Tadu je tento model ideálny ako príprava na jazdu v Toyote Supra.

„GT86 je auto, ktoré má klientom Toyoty pripomenúť, aké príjemné je šoférovať športové vozidlo,” dodáva japonský odborník. ,,V letectve by bolo ekvivalentom tohto modelu výcvikové lietadlo. Mnohí naši zákazníci už majú za sebou niekoľko rokov takéhoto tréningu a máme množstvo signálov, že by chceli čosi viac. Odpoveďou na túto požiadavku je nová Supra.”

Značky: