Názor Michala Reitera

Pamätám si, ako sme sa smiali z prvých fotoaparátov v „hlúpych“ telefónoch. Zvláštny počin, najmä keď s tým prišla Nokia. Do jej Pop-portu (mimochodom príšerný port, v ktorom poriadne nepriliehali konektory pripojených HF slúchadiel) ste pripojili externý fotoaparát. Ten potom preniesol tuším maximálne šesť fotiek a uložil ich ako prijaté MMS správy.

Srandy kopec, no potom bol fotoaparát v každom lepšom telefóne a už to išlo. Na naše peňaženky a matematické vnímanie sa útočilo počtom megapixelov. Fotoaparáty v smartfónoch boli už bežné. Keď prišli „selfie“ fotoaparáty, bolo to niečo netradičné. Potom smartfón HTC One ukázal, že na kvalitu fotky je dôležitejší rozmer pixela a veľkosť čipu ako hustota pixelov. To bol jeden z najsprávnejších smerov.

Viac fotoaparátov je priamym dôsledkom toho, že fyziku sa zatiaľ nepodarilo oklamať ani najlepším smartfónom rôznych výrobcov. Na kvalitnú fotku vám stačí jeden objektív a čip, na lepšie fotky už potrebujete čipy dva – RGB a BW. Aj touto cestou sa v minulosti niektorí výrobcovia vybrali. Viac fotoaparátov znamená viac možností. Tu je priama úmera. Nie je ale priama v smere kvality fotiek.

Fotili ste niekedy so zrkadlovkou a super zoomovým objektívom? Je to fajn, no niekedy je lepšie k danému objektu podísť bližšie, inak prídete o perspektívu. To vedia aj výrobcovia smartfónov, ktorí teraz pridávajú jednu šošovku na meranie hĺbky scény. Môžem potvrdiť, že to naozaj funguje a je to dobrý nápad. Obraz dostane istú plastickosť a nepôsobí tak plocho. Najmä ak fotíte niekoho, kto má v pozadí stenu alebo je výrazne v popredí nejakého objektu. Napríklad vzdialeného mosta alebo prírodnej scenérie.

Mišov verdikt

Dva fotoaparáty sú už štandard. V niektorých situáciách si dopomáhajú. Nájdu sa výrobcovia, ktorí využijú optiku na skutočné 2-násobné priblíženie. Myslím, že sa netreba hnať za smartfónmi, ktoré majú viac fotoaparátov. Drvivá časť toho, čo vidíte v galérii, prešla post-processingom. Teda softvérom, ktorý fotku po zachytení objektívom upravil. Aj preto vás v našich testoch nezabudneme upozorniť, že režim portrétu (využíva sa práve druhá šošovka na zmeranie hĺbky scény) nie je niekedy o nič dokonalejší ako automatický režim. Výrobcov tým asi nepotešíme, ale vy viete, na čo si dať pozor.

Názor Romana Kadleca

Pred necelými dvoma rokmi sme s Mišom na tomto mieste diskutovali, či budú dva fotoaparáty v každom smartfóne. A v roku 2019 tomu tak je. Dobre, nájdu sa telefóny, ktoré majú stále iba jeden fotoaparát, avšak duálny zadný senzor vás už neprekvapí, a to ani v segmente do 200 eur.

Aj v roku 2019 však platí to, čo som napísal pred dvoma rokmi. Nejde o duálny fotoaparát ako taký, ale najmä o to, či sa technológia využije v prospech používateľa. Mnohé telefóny majú dva fotoaparáty, a to iba z toho dôvodu, aby boli trendové a pôsobili moderne. Faktom však je, že druhý senzor je v niektorých prípadoch pomerne nekvalitný. Je tak skôr iba na okrasu a jeho efekt rozmazaného pozadia je taký nedokonalý, že ho prakticky nebudete používať. Týka sa to najmä najlacnejších modelov.

Na druhej strane barikády potom stoja prémiové zariadenia, ktoré sa chvália troma, štyrmi alebo až piatimi fotoaparátmi. A nie, nie je to samoúčelné. Aspoň väčšinou nie. Každý fotoaparát má totiž svoj špecifický účel a prináša používateľovi nové funkcie. Jeden fotoaparát je hlavný a dopĺňa ho teleobjektív, ktorý ponúka optické priblíženie a ultraširokouhlý fotoaparát, ktorý umožní zachytiť scénu pod oveľa širším uhlom. Mišo by povedal, že budovy sa k vám v takomto prípade budú skláňať, ale aj takéto fotky majú špecifickú atmosféru. A niektoré lacnejšie telefóny majú aj samostatný senzor na rozmazanie pozadia. Razom tak dostanete až 4 zadné fotoaparáty. Tento rok sa tiež očakáva zvýšená popularita špeciálnej 3D kamery na meranie hĺbky scény a modelovanie 3D objektov, takže ani 4 či 5 fotoaparátov nemusí byť až taká exotická zostava.

Treba však ešte raz zdôrazniť, že každý zo senzorov má svoj špecifický účel. A každý jeden fotoaparát predstavuje nástroj, ktorý môžete v rámci vašej kreativity využiť naplno.

Romanov verdikt

Počet zadných fotoaparátov môže byť vo vzácnych prípadoch samoúčelný. Väčšinou je však každý fotoaparát určený na iný účel a je dostatočne kvalitný, takže môžete pri fotení využívať funkcie, ktoré by neboli k dispozícii v prípade jedného zadného fotoaparátu – alebo iba za použitia externého príslušenstva. Určite to však nie je tak, že by sa výrobcovia predháňali v počte fotoaparátov iba kvôli efektu alebo dizajnu. Je za tým aj reálny prínos pri fotení a nemusí ísť vždy iba o kvalitu výslednej fotky. Prínosom sú aj nové funkcie či väčšia kreativita pri zachytení scény.

Na článku spolupracoval Roman Kadlec.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.