Apple Pay sa stal veľmi populárny spôsob platenia na Slovensku, pri svojom štarte zaujal viac ako Google Pay. Zdá sa, že majitelia telefónov iPhone sú ochotní viac platiť takýmto spôsobom a Apple tiež použil iný spôsob riešenia bezpečnosti platieb. My sme si tento spôsob platby vyskúšali a zašli sme do Slovenskej sporiteľne zistiť podrobnosti.

Apple Pay môžete použiť v Slovenskej sporiteľni (SLSP) bez problémov, táto banka už od februára tohto roka podporovala aj Google Pay. Je jasné, že SLSP nasleduje moderné technológie a spôsoby platby cez mobilné zariadenie súčasným trendom.

Aktivácia karty v Apple Pay

My sme si v aplikácii Wallet cez kameru v iPhone načítali debetnú kartu Slovenskej sporiteľne, zadali CVV kód z druhej strany karty a vyčkali na SMS od banky. Tá prišla do minúty a odvtedy sme s kartou už platili.

Platba cez Apple Pay

Platenie cez Apple Pay jednoduché. Službu spustíte (podľa generácie telefónu) buď dvojklikom na tlačidlo Home s tým, že zároveň svoju platbu potvrdíte cez TouchID alebo pri novšej generácii dvojklikom na bočné tlačidlo. To aktivuje aplikáciu Wallet a vašu predvolenú kartu.

Telefón po odblokovaní (FaceID/TouchID/PIN) stačí priložiť k terminálu. Keďže ste ho odomkli bezpečným spôsobom, môžete platiť sumy až do výšky limitu platobnej karty. Platiť sa dá aj hodinkami Apple Watch, ak si do nich pridáte kartu cez aplikáciu Watch alebo presunieme už priradenú kartu z telefónu do hodiniek. Bezpečnosť pri platbe hodinkami potvrdzujete zadaním kódu vtedy, keď si ich nasadzujete na ruku. Následne už kód nemusíte zadaávať až do okamihu, kedy dáta hodinky z ruky dole.

Podporované zariadenia

Platba vždy prebieha prostredníctvom NFC technológie, obchodníkovi na otázku ako budete platiť je najlepšie odpovedať, že bezkontaktne kartou. Pre Apple Pay sú podporované všetky telefóny iPhone od modelu SE a iPhone 6 vyššie a všetky typy hodiniek Apple Watch.

Apple Pay sa dá použiť aj pri platbe napr. v eShope. Vtedy sa ako zariadenie dá použiť iPad Pro, iPad (5. generácia), iPad Air 2, iPad mini 3 a novšie. Cez prehliadač Safari môžete Apple Pay využívať aj na počítači Mac, ktorý bol vyrobený v roku 2012 alebo neskôr na operačnom systéme macOS Sierra; potvrdiť platby je možné cez iPhone 6 (a novší), Apple Watch, alebo cez Touch ID na novom MacBook Pro.

Bezpečnosť, bezpečnosť, bezpečnosť

Bezpečnosť a súkromie sú na prvom mieste v prípade Apple Pay. Služba pri platení používa len špecifické číslo zariadenia (tzv. token) a jedinečný kód transakcie. Číslo platobnej karty sa na zariadení ani na serveroch Apple nikdy neukladá a Apple ho ani neposkytuje obchodníkom. Navyše, na rozdiel od straty peňaženky, môžete v prípade straty telefónu vďaka funkcii Nájdi moje zariadenie zistiť jeho polohu a Apple Pay na diaľku deaktivovať.

Pri strate telefónu nie je nutné blokovať fyzickú platobnú kartu, pretože jej údaje sa v telefóne nenachádzajú. Rovnako na blokovanie Apple Pay nemusíte (ale môžete) chodiť fyzicky do banky. Všetko sa dá vybaviť na diaľku.

Vyskúšať sa dá aj zadarmo

Slovenská sporiteľňa ponúka až do konca roka 2019 všetkým novým klientom, ktorí oň požiadajú do konca augusta vedenie účtu zadarmo . Do konca roka tak môžete vyskúšať, či sa vám Apple Pay alebo Google Pay pozdáva a ďalej pokračovať. Účet bez poplatku však v SLSP môžete mať aj po uplynutí bezplatného obdobia. Stačí splniť tri kroky – mesačne zaplatiť kartou aspoň 200 eur, využívať minimálne tri pravidelné platby (trvalé príkazy, inkasá) a pravidelne si sporiť. Nie je to nič nesplniteľné a vedenie účtu aj využívanie moderných technológií máte zadarmo.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.