Doplnené: Aktualizácia na verziu 3.50 je dostupná na stiahnutie. Automaticky sa vám stiahne po zapnutí konzoly PS4.

Na konzole môžete hrať cez internet pomocou hocakého kompatibilného počítača.

Funkcia Remote Play je užitočná vlastnosť herných konzol aktuálnej generácie. Pomocou iného zariadenia si zahráte na diaľku, prípadne doma, keď je televízna obrazovka obsadená. Najskôr túto funkciu ponúkla konzola PlayStation 4 – lokálne, ale aj cez internet ste sa k nej mohli pripojiť pomocou prenosnej konzoly PlayStation Vita. Dodatočne pribudla podpora mini konzoly PlayStation TV a zariadení z produktového radu Sony Xperia Z. Komunita používateľov neskôr túto funkciu neoficiálne rozšírila aj na ďalšie Android zariadenia.

Sony prostredníctvom najnovšej aktualizácie operačného systému, verzie 3.50, prináša Remote Play aj na obrazovky počítačov so systémom Windows a OS X. Aktualizácia je dostupná na stiahnutie, automaticky sa nainštaluje po zapnuté konzoly PS4. Aby ste mohli vzdialené hranie využívať, musíte si stiahnuť softvér z oficiálneho webu.

Pre fungovanie funkcie Remote Play si musíte stiahnuť oficiálnu aplikáciu a vaša PS4 musí mať nainštalovanú aktualizáciu na verziu operačného systému 3.50

Pre fungovanie funkcie Remote Play si musíte stiahnuť oficiálnu aplikáciu a vaša PS4 musí mať nainštalovanú aktualizáciu na verziu operačného systému 3.50

Dodajme, že Remote Play pre PC a Mac má nasledujúce hardvérové požiadavky:

Windows:

  • Windows 8.1 (32-bit/64-bit) alebo Windows 10 (32-bit/64-bit)
  • Procesor Intel Core i5-560M, 2.67 GHz alebo lepší
  • 100 MB dostupného úložiska
  • 2 GB RAM
  • Rozlíšenie displeja aspoň 1024 x 768
  • Zvuková karta
  • USB port

Požiadavky neprekvapia, pre niekoho môže byť sklamaním absencia podpory systému Windows 7.

Mac:

  • OS X Yosemite alebo OS X El Capitan
  • Intel Core i5-520M, 2.40 GHz alebo lepší
  • 40 MB dostupného úložiska
  • 2 GB RAM
  • USB port
Aplikácia Remote Play pre Windows a možnosti nastavenia

Aplikácia Remote Play pre Windows a možnosti nastavenia

K hraniu budete potrebovať herný ovládač DualShock 4, ktorý k počítaču pripojíte pomocou USB kábla. Bohužiaľ, ovládač je možné použiť iba v rámci aplikácie pre Remote Play. Natívna podpora operačných systémov chýba, takže ak ho budete chcieť využiť aj v hrách, ktoré máte nainštalované priamo v počítači, musíte si nainštalovať aplikáciu tretej strany. V prípade systému Windows je to aplikácia DS4Windows, o podobnom riešení pre Mac nevieme. Do pozornosti dávame aj neoficiálnu aplikáciu pre Remote Play, ktorá umožňuje prispôsobiť ovládacie prvky a hrať napr. pomocou klávesnice a myši. Túto funkciu oficiálna aplikácia neponúka, hoci smerové šípky a kláves Enter fungujú. Myš však nie je podporovaná ako náhrada za pravý analóg.

Pre optimálny zážitok z hrania pomocou Remote Play budete potrebovať pripojenie do internetu s uploadom a downloadom na úrovni aspoň 12 Mbps. Eventuálne vystačí aj 5 Mbps upload/download, avšak v takom prípade bude potrebné znížiť kvalitu prenosu. K dispozícii je nastavenie rozlíšenia 360p, 540p a 720p a štandardný (30 fps) alebo vysoký (60 fps) počet fps. Odporúčame, aby bola konzola PlayStation 4 pripojená do internetu prostredníctvom kábla. 

Funkciu Remote Play ponúka aj konzola Xbox One. Vzdialené hranie v tomto prípade podporuje každé zariadenie so systémom Windows 10 prostredníctvom systémovej aplikácie Xbox. Bohužiaľ, Microsoft aktuálne umožňuje využívať iba lokálne streamovanie. Remote Play prostredníctvom internetu zatiaľ Xbox oficiálne nezvláda. Eventuálne sa to dá dosiahnuť, treba upraviť nastavenie routera a vyriešiť problém, ako na diaľku spustíte konzolu. PS4 má v tomto smere výhodu, Remote Play dokáže konzolu automaticky zapnúť.

Ďalšie novinky operačného systému 3.50 pre PS4 vo videu:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit