Do predaja sa dostane v novembri za cenu 800 eur.

Sony oficiálne predstavilo výkonnejšiu verziu konzoly PlayStation 5. Nazýva sa PlayStation 5 Pro a prináša viacero zlepšení – výkonnejší grafický čip, 2 TB úložisko, lepší ray tracing a AI technológiu PlayStation Spectral Super Resolution.

Sony uvádza, že nová konzola je navrhnutá na hranie graficky náročných hier pri 60 fps, pričom podporuje aj hranie v 8K. Nový grafický čip ponúka o 67 % viac výpočtových jednotiek a o 28 % rýchlejšiu pamäť, čo sa vo výsledku prejavuje pod 45 % nárast grafického výkonu.

Vyšší grafický výkon zlepšuje aj kvalitu ray tracingu – PlayStation 5 Pro dokáže vykresľovať lúče dvojnásobnou až trojnásobnou rýchlosťou v porovnaní so základným modelom konzoly PlayStation 5.

Vľavo PlayStation 5 Pro, vpravo PlayStation 5Zdroj: PlayStation
Vľavo PlayStation 5 Pro, vpravo PlayStation 5

S 2 TB úložiskom, avšak bez optickej mechaniky

Poslednou dôležitou novinkou je technológia PlayStation Spectral Super Resolution, ktorá dokáže pomocou umelej inteligencie prepočítať rozlíšenie obrazu pre dosiahnutie mimoriadne ostrého obrazu s množstvom detailov.

Sony spoločne s novou konzolou oznámilo aj zlepšenie viac ako 8500 hier pre PlayStation 4. Nová funkcia PS5 Pro Game Boost zlepší ich kvalitu, aby ste si ich na novej konzole vychutnali naplno. Platí aj pre tituly pre PS5. PlayStation 5 Pro podporuje aj Wi-Fi 7, variabilnú obnovovaciu frekvenciu a hranie v 8K rozlíšení.

PlayStation 5 Pro sa dostane do predaja 7. novembra 2024, predobjednávky štartujú 26. septembra. Cena konzoly je 799,99 eur. PS5 Pro bude k dispozícii iba vo verzii s 2 TB úložiskom a bez optickej mechaniky. Pokiaľ chcete Blu-ray mechaniku, môžete si ju dokúpiť samostatne za cca 120 eur.

V prípade záujmu si môžete pozrieť aj krátke video s predstavením novej konzoly. Prezentácia začína v čase 9:31:

Zdroj: PlayStation

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit