Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vo štvrtok 27. apríla 2017 sa Slovensko opätovne pridá k celosvetovej iniciatíve na podporu žien v IT pod názvom Girl´s Day.

Deň žien v informačno-komunikačných technológiách si pripomínajú ľudia vo viac ako 16 krajinách na celom svete.  Slovensko sa k celosvetovej iniciatíve pridalo prvýkrát v roku 2014. Pravidlom je, že Girl´s Day sa koná vždy vo štvrtý štvrtok štvrtého mesiaca v roku. Girl’s Day už tretí krát po sebe podporil i president SR Andrej Kiska.

Tento rok sa do sedemdesiatich programov po celom Slovensku vybrala viac ako tisícka stredoškoláčiek. Gymnázium L. Sáru v Bratislave má napríklad v “teréne” takmer 120 dievčat. Ako uviedla ich pedagogička Alexandra Bátoryová: “Dievčatá sa na Girl’s Day tešia celý rok. Veľmi pozorne čítajú všetky programy a cielene si vyberajú, ktorý podnik či školu pôjdu navštíviť. Odkedy sa zúčastňujeme aktivít Aj Ty v IT, vidíme naozaj nárast záujmu dievčat o semináre z informatiky, ako i o výber tohto smeru štúdia na vysokej škole.”

Cieľom Girl’s Day je motivovať dievčatá k výberu IT smeru štúdia a následného zamestnania v danom odbore. Zároveň pracuje na zmene negatívnych stereotypov v spoločnosti, ktoré informatiku radia medzi čisto mužské domény, kde ženy nemajú svoje miesto. Každý zapojený podnik vytvoril pre dievčatá určitý počet miest, na ktoré sa vopred registrovali. Registrácie priebiehali v prvej polovici apríla. Zapojené sú podniky v Bratislave, Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici, ale i Dubnici nad Váhom, Trenčíne, Bardejove či v Seredi.

Iniciatíva Aj Ty v IT dlhodobo pracuje na podpore dievčat v oblasti techniky a IT. Ich aktivity umožnili zvýšiť počet študentiek na Fakulte informatiky a inf. technológií STU v Bratislave z 3 na 10 %, ako i na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej university z 5 na 10 %. Ako uviedla riaditeľka združenia Petra Kotuliaková: “Dievčatá sú rovnako šikovné ako chlapci. Nemôžeme si ďalej dovoliť strácať ich talent a potenciál. Chýba nám príliš veľa informatikov a ženy sú skvelé v tejto oblasti. Preto ich sem musíme dostať.”

Girl’s Day na Slovensku podporili Veľvyslanectvo USA a spoločnosti ESET a Tempest. Ďakujeme!

Značky: