MacBooky sú hlavnou alternatívou k počítačom s operačným systémom Windows.

Apple je firma, ktorej výrobky ľudia buď zbožňujú, alebo nenávidia. V rovnakej miere to platí nielen o smartfónoch iPhone, ktoré sú najočividnejším príkladom takejto polarizácie, ale aj o počítačoch MacBook.

Pre MacBooky je typický ich elegantný dizajn, ktorý je pre Apple rovnako dôležitý ako výkon (niekedy možno aj dôležitejší). MacBooky sa vyznačujú zväčša tenkým hliníkovým telom, u najnovších modelov s procesormi M1 a M2 už ani nenájdeme aktívne chladenie ventilátormi. Napriek svojej skutočne vysokej cene MacBooky priťahujú široké spektrum používateľov od profesionálov až po študentov.

Tieto notebooky používajú operačný systém macOS, ktorý je priamo výrobcom optimalizovaný pre príslušný hardvér a dokáže tak z neho vyťažiť maximum. Hoci základné princípy jeho rozhrania sú veľmi podobné Windows (dokonca Windows 11 je silne „inšpirovaný“ macOS), pre niektoré rozdiely je predsa len treba si na nové prostredie zvyknúť.

Okrem toho je Apple známy svojím dôrazom na bezpečnosť, čo znamená, že údaje a súkromie sú chránené a mnohí používatelia si MacBooky vyberajú práve preto, že ich považujú za bezpečnejšie ako notebooky s operačným systémom Windows od Microsoftu.

Základné delenie týchto počítačov zahŕňa dva modelové rady. Macbook Air je ideálny pre tých používateľov, ktorí ocenia mobilnosť a kompaktnosť. Je tenký a ľahký, čo ho robí skvelým spoločníkom na cesty a každodenné používanie.

Na druhej strane je má dostatočný výkon na bežné úlohy, ako sú surfovanie po webe, sledovanie videí a práca s dokumentmi, ale aj trochu náročnejšie úlohy. Jeho dlhá výdrž batérie a nižšia cena v porovnaní s Pro modelmi robia z MacBooku Air obľúbenú voľbu pre študentov a ľudí, ktorí potrebujú spoľahlivý notebook na každodenné používanie a časté prenášanie.

Macbook Pro je výkonnejší model, zameraný predovšetkým na profesionálnych užívateľov, ktorí potrebujú pracovať s náročnými aplikáciami, multimédiami, prípadne vo veľkej miere využívajú naraz viacero programov.

Je dobrou voľbou pre užívateľov, ktorí hľadajú notebooky s vysokou kvalitou, dizajnom a poriadnym výkonom. Na druhej strane, Apple nikdy nebola lacná firma a v poslednej dobe si za svoje produkty necháva poriadne zaplatiť. Dostať sa tak napríklad nad 2000 eur pri bežnej konfigurácii MacBooku Pro nie je nič výnimočné.

MacBooky ako také sú tiež súčasťou širšieho ekosystému produktov od Apple, čo umožňuje plynulú integráciu jednotlivých zariadení a vzájomné zdieľanie údajov. Aj to je dôvod, pre ktorý chcú mať niektorí používatelia všetky svoje zariadenia, teda typicky notebooky, tablety a smartfóny, práve od firmy Apple.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.