Predaj počítačov zažíva zlé obdobie, situácia sa však trochu zlepšila.

Spoločnosť Canalys oznámila, že nedávny prudký pokles dodávok na celosvetovom trhu s osobnými počítačmi sa trochu zmierňuje. Konkrétne uviedla, že v druhom štvrťroku 2023 sa celkové dodávky stolných počítačov a notebookov medziročne znížili o 11,5 percenta na 62,1 milióna kusov.

Ide stále o nezanedbateľný pokles, ale v prvom štvrťroku tohto roka a vo štvrtom štvrťroku minulého roka dodávky klesali o viac ako 30 percent takže pokles na 12 percent je v tomto kontexte aspoň trochu pozitívnou správou. Hoci je to zo strany spoločnosti Canalys možno trochu optimistické, domnieva sa, že spomalenie poklesu môže byť znakom toho, že trh je na ceste k zrýchlenému oživeniu v druhej polovici tohto roka.

Ak sa pozrieme samostatne na desktopy a laptopy, tak dodávky notebookov sa medziročne znížili o 9,3 percenta a ustálili sa na úrovni 49,4 milióna dodaných kusov. Stolové počítače čelili väčšiemu poklesu o 19,3 percenta a na trh ich bolo dodaných 12,6 milióna kusov.

Trh s počítačmi výraznejšie ožil v pandemickom období rokov 2020 až 2022, čo zapríčinili drastické opatrenia v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Pre zvýšený objem práce a vzdelávania v domácom prostredí vtedy prudko narástol dopyt po počítačoch. Po uvoľnení opatrení záujem klesol a používatelia v súčasnosti vo všeobecnosti nemajú dôvod meniť svoje počítače za novšie, keďže ide o segment, kde sa zariadenia používajú dlhšie než napríklad smartfóny.

Canalys zostavil aj rebríček najväčších výrobcov počítačov na základe ich trhových podielov. V 2. kvartáli 2023 bolo na čele Lenovo (22,9 %), nasledované HP (21,6 %), Dell-om (16,6 %), Apple (11,0 %) a Acerom (6,4 %). Zvyšok trhu tvorili ostatní výrobcovia s 21,4 %. Z prvej pätice zaznamenala najlepší ročný rast na úrovni 50,9 % spoločnosť Apple, zatiaľ čo spoločnosť Dell utrpela najväčší pokles o 21,9 %.

Podľa analytikov Canalys bol vysoký nárast Apple výsledkom uvedenia jej nového 15-palcového počítača MacBook Air a priaznivého porovnávacieho štvrťroka v dôsledku problémov dodávateľského reťazca, ktorému čelila v predchádzajúcom roku.

Zdroj: Canalys.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.