Smartfón zaujme displejom a výdržou batérie, sklamaním je starší Android.

POCO X5 Pro 5G je najnovší zástupca obľúbeného radu POCO X, ktorý sa snaží zaujať pomerom cena/výbava. Nová generácia prináša niekoľko zlepšení, ale aj vyššiu cenu. Telefón bude na Slovensku v predaji od 7. februára 2023 v troch farbách: čierna, modrá a žltá. K dispozícii bude v konfigurácii 8 + 256 GB za odporúčanú maloobchodnú cenu 379 eur.

Telefón som pred jeho uvedením na trh testoval dva týždne. V tejto recenzii zhrniem kľúčové poznatky z testovania a takisto jeho výhody a nevýhody. Pokiaľ preferujete sledovanie videa, môžete si pozrieť moju videorecenziu:

Plastová konštrukcia a skvelý displej s Dolby Vision

POCO X5 Pro svojou konštrukciou výraznejšie neohúri. Chrbát aj bočný rámik sú z plastu. Rozmery telefónu sú 162,9 × 76 × 7,9 mm, hmotnosť je 181 gramov – nízku hmotnosť aj hrúbku chválim. Telefón má dobrú ergonómiu a pohodlne sa drží v jednej ruke.

Súčasťou balenia je ochranný silikónový obal a 67 W rýchla nabíjačka. Telefón s obalom váži 200 gramov. Odolnosť konštrukcie voči vode a prachu je na úrovni IP53, displej chráni ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5.

POCO X5 Pro má 6,67-palcový AMOLED displej s rozlíšením 2400 × 1080 pixelov a obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. Považujem ho za jedno z hlavných lákadiel telefónu. Má 10-bitovú farebnú hĺbku a 100 % pokrytie priestoru DCI-P3. Jas je až 500 nitov, resp. až 900 nitov v režime vysokého jasu. Potešila ma podpora pre HDR10, HDR10+ a takisto aj Dolby Vision, čo využijete pri sledovaní Netflixu. V tejto cene je to nadštandard.

POCO X5 Pro 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO X5 Pro 5G má plastový chrbát

Stereo reproduktory a snímač odtlačkov prstov v bočnom tlačidle

Ak beriem do úvahy cenu telefónu, displej ponúka špičkový používateľský zážitok. Celkový multimediálny zážitok dopĺňajú dva multimediálne reproduktory so stereo reprodukciu zvuku a podporou Dolby Atmos. Kvalita výslednej reprodukcie je priemerná na pomery stereo reproduktorov. Pri počúvaní hudby by som ocenil výraznejšie basy, pri sledovaní videí, kde sa najmä rozpráva, by som privítal vyššiu maximálnu hlasitosť.

POCO X5 Pro má snímač odtlačkov prstov v bočnom napájacom tlačidle. Funguje rýchlo a spoľahlivo. Je praktické, že výrobca umožňuje nastaviť, kedy sa má rozpoznávanie odtlačkov prstov aktivovať. Či pri priložení alebo iba pri stlačení tlačidla. Odporúčam druhú možnosť, vyhnete sa tak nechcenej aktivácii senzora.

Telefón má vo výbave NFC, infračervený port aj 3,5 mm jack a podporuje bezdrôtovú konektivitu cez Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2. Slot na microSD karty chýba.

POCO X5 Pro 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO X5 Pro 5G láka najmä kvalitným 6,67-palcovým AMOLED displejom s Dolby Vision

Medzigeneračný nárast výkonu vďaka procesoru Snapdragon 778G

Hlavným medzigeneračným zlepšením medzi smartfónmi POCO X5 Pro a POCO X4 Pro je procesor Snapdragon 778G. Ten ponúka 20 % až 40 % nárast výkonu v porovnaní s procesorom Snapdragon 695, ktorý poháňal minuloročný model, a ktorý je základom štandardnej verzie (POCO X5 5G). Na slovenskom trhu ho dopĺňa 8 GB RAM (LPDDR4X) a 256 GB úložisko (UFS 2.2).

Telefón ponúka dobrý používateľský zážitok. Jeho reakcie sú rýchle a plynulé a počas testovania som sa nestretol so situáciou, kedy by ma POCO X5 Pro iritovalo. Bez problémov si poradí s prepínaním aplikácií aj hrami, pričom sa telefón neprehrieva a funguje stabilne.

POCO X5 Pro 5G má 5000 mAh batériu a 67 W rýchle nabíjanie. Výdrž batérie chválim. Smartfón som nabíjal približne každých 48 hodín, pričom aktívne používanie so zapnutým displejom sa v rámci jedného nabíjacieho cyklu pohybovalo na úrovni 4 až 5 hodín. Nabitie z 12 % na 58 % trvalo 15 minút, resp. polhodinu na 91 %.

POCO X5 Pro 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO X5 Pro 5G: Obsah balenia

Android 12 s nadstavbou MIUI 14

POCO X5 Pro síce využíva najnovšiu nadstavbu MIUI 14, avšak sklamaním je, že Android je vo verzii 12 a nie v najnovšej 13. verzii, ako by som očakával, že bude v roku 2023 štandard. Softvérová podpora by mala zahŕňať 2 veľké aktualizácie systému Android a 3 alebo 4 roky bezpečnostných aktualizácií.

Používateľský zážitok nadstavby MIUI 14 je dobrý. Telefón síce obsahuje zbytočne veľa predinštalovaných aplikácií, avšak väčšinu z nich si môžete odinštalovať. Hneď po úvodnom nastavení som odinštaloval približne 10 hier a reklamných aplikácií, ktoré nevyužívam.

Pri používaní testovania som si nevšimol žiadne reklamy v systémových aplikáciách. Niektoré aplikácie mi síce posielali odporúčania cez notifikácie, avšak tie som vypol. Oceňujem, že do systémovej aplikácie Mi Video je možné prihlásiť sa pomocou YouTube účtu a následne sledovať YouTube videá bez reklám a aj v režime obraz v obraze.

Telefón ponúka Always-on displej, avšak iba v režime, kedy sa AOD zobrazí na 10 sekúnd po ťuknutí na displej. Prekážalo mi oneskorenie medzi ťuknutím na obrazovku a zobrazením AOD displeja, ktoré je približne na úrovni 1 sekundy.

POCO X5 Pro 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO X5 Pro 5G: Always-on displej funguje iba v režime zobrazenia na 10 sekúnd po ťuknutí

Fotografická výbava sa nezmenila

POCO X5 Pro má trojitý zadný fotoaparát, ktorý je totožný s minuloročným modelom X4 Pro. Základom je 108 Mpx hlavný senzor ISOCELL HM2, ktorý dopĺňa 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát a 2 Mpx makro senzor. Bohužiaľ, optická stabilizácia hlavného fotoaparátu stále chýba, čo je škoda. Selfie fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx.

Vďaka výkonnejšiemu procesoru je k dispozícii záznam 4K videa pri 30 fps pomocou hlavného fotoaparátu. Predný fotoaparát umožňuje záznam videa až do Full HD pri 60 fps. So samotnou kvalitou videa som spokojný, avšak absentujúca optická stabilizácia sa podpísala pod pulzujúce, resp. roztrasené objekty, pokiaľ budete natáčať video v pohybe a z ruky. Tento nedostatok videa sa zhoršuje s poklesom okolitého svetla. V tejto cene to nie je prekvapujúce, je to skôr štandard, avšak treba na to upozorniť.

Poteší, že k dispozícii je 108 Mpx režim, ktorý má v niektorých situáciách zmysel. Chválim aj kvalitu portrétových fotiek. POCO X5 Pro dokáže kvalitne rozlíšiť postavu a pozadie, pričom vytvorí pekný efekt rozmazaného pozadia. 108 Mpx hlavný senzor takisto ponúka funkciu 2× zoomu s minimálnou stratou kvality, čo sa môže niekedy zísť. Ak chcete získať najlepšiu kvalitu fotiek s 2× priblížením, odporúčam sa prepnúť do režimu 108 Mpx a v ňom fotiť s 2× zoomom.

POCO X5 Pro 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO X5 Pro 5G má totožnú fotografickú výbavu ako predchodca. Určité zlepšenia však prináša výkonnejší procesor

Zhodnotenie fotoaparátov

Hlavný fotoaparát fotí kvalitné fotky v dobrom svetle. Chválim dynamický rozsah, rýchlosť zaostrovania a celkovú kvalitu fotiek s dôrazom na detaily. Platí to najmä pre denné fotky, avšak aj večer vzniknú použiteľné fotografie, ak je k dispozícii dostatočná úroveň okolitého osvetlenia. Nechýba nočný režim, ktorý zosvetlí scénu a v niektorých situáciách sa môže zísť.

Počas fotenia som zaznamenal drobné oneskorenie medzi stlačením uzávierky a scénou na výslednej fotografii. Oneskorenie je na úrovni cca 0,1 až 0,2 sekundy v prípade dobrého svetla, resp. môže dosahovať až 0,5 sekundy v prípade večerného a nočného fotenia.

Ultraširokouhlý fotoaparát je dobre použiteľný cez deň. S ubúdajúcim svetlom pribúda šum a strácajú sa detaily. Čiastočne pomôže nočný režim, avšak zázraky nečakajte. V niektorých scénach spočíva prínos tohto fotoaparátu najmä v zachytení atmosféry danej scény. 2 Mpx makro fotoaparát je štandard, ktorý poznáme už niekoľko rokov. Nie som jeho veľký fanúšik.

POCO X5 Pro 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
POCO X5 Pro 5G je príjemný smartfón z hľadiska hrúbky, hmotnosti a ergonómie

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Zhodnotenie telefónu
  2. Galéria fotiek, ktoré odfotil testovaný telefón + verdikt a technické parametre

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit