Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Nový výskum spoločnosti Epson ukazuje, že 51 % rodičov si myslí, že ich deti sa učia lepšie vďaka interakcii s fyzickými predmetmi ako z informácií na digitálnych obrazovkách.
  • Správa uvádza, že viac ako polovica rodičov (58 %) verí, že školy budú časom vyučovať iba prostredníctvom digitálnych zariadení a že knihy z tried zmiznú.
  • Leanne Hall, klinická psychologička, vysvetľuje, prečo je pre vývoj detí dôležité čítanie tlačených materiálov a prezeranie fotografií.
  • Rad tlačiarní Epson EcoTank bez atramentových kaziet, ktoré sú dodávané s atramentom na 3 roky, odstránil prekážky spojené s tlačou fotografií a výukových materiálov.

Nová štúdia spoločnosti Epson zameraná na meniace sa návyky ľudí týkajúce sa tlače odhalila, že až 51 % rodičov si myslí, že ich deti sa učia lepšie vďaka interakcii s fyzickými predmetmi ako prostredníctvom informácií na obrazovkách.

Tento prieskum, ktorý bol vykonaný na podporu radu tlačiarní Epson EcoTank bez atramentových kaziet, ukázal, že viac ako polovica rodičov (58 %) verí, že sa školáci budú časom učiť iba prostredníctvom digitálnych zariadení a že knihy z tried úplne zmiznú. A to aj napriek tomu, že 49 % rodičov veria, že by sa ich deti nemali učiť prostredníctvom digitálnych zariadení.

Klinická psychologička Leanne Hall hovorí, že malé deti čítajú na obrazovke inak a ak si majú znalosti naozaj vštepiť, je lepšie, keď si ich prečítajú na papieri: „Výskum ukazuje, že keď čítame online, vytvárajú sa v mozgu iné spojenia ako tie, ktoré používame pri čítaní tlačených informácií. Pri čítaní na obrazovke má totiž mozog tendenciu kĺzať po povrchu informácií. To síce znamená, že deti dokážu čítať rýchlejšie a pokryť viac obsahu, ale je pravdepodobné, že vstrebávajú oveľa menej informácií, než keby čítali tlačený text. Vieme tiež, že tlačený text nepredstavuje takú námahu pre oči a poskytuje priestorové a hmatové podnety, ktoré čitateľovi pomáhajú rozvíjať pocit miesta a lepšie sa ponoriť do toho, čo číta. Na rozdiel od digitálneho čítania, kde je ľahké sa pri posúvaní ‚stratiť‘.“

29 % opýtaných rodičov si myslí, že je pre ich dieťa jednoduchšie učiť sa písaním perom na papier ako na klávesnici. Výskum tiež ukázal, že tlačené fotografie môžu malým deťom pomáhať s osvojovaním pocitu spolupatričnosti a miesta. 89 % rodičov súhlasí s tým, že deti sú si bližšie so svojimi príbuznými, keď si prezerajú ich vytlačené fotografie, a 93 % hovorí, že keď sú deti doma obklopené fotografiami rodiny, pomáha im to budovať silný pocit spolupatričnosti.

Napriek tomu kvôli nástupu digitálnej fotografie a okamžitého zdieľania fotiek na sociálnych sieťach nemá viac ako tretina ľudí doma na stenách žiadne fotografie rodiny či priateľov. Priemerný rodič má skôr cez 1200 fotografií rodinných spomienok schovaných v telefónoch a tabletoch a väčšina z nich nikdy neuvidí svetlo sveta – iba 2 % sa vytlačia a vystavia.

Hall pokračuje: „Aj keď je prezeranie digitálnych fotografií rýchle a jednoduché, dostáva sa k nám týmto spôsobom menej informácií. Môžu sa stratiť podrobnosti a je možné vyvodzovať nesprávne závery o tom, čo čítame a vidíme. Pre deti sú fotografie ako okno, ktoré im umožňuje nahliadnuť, odkiaľ pochádzajú a kým sú. Vytvárajú si a potvrdzujú skúsenosti, ktoré im dávajú pocit spolupatričnosti a spojenia. Najmä vytlačené fotografie fungujú ako vizuálne podnety, ktoré nám uľahčujú prístup k týmto spomienkam, a stála prítomnosť vytlačeného obrázku v domácnosti nám tiež dáva príležitosť rozprávať sa o ňom a vracať sa k dôležitým udalostiam, ktoré by sa inak stratili medzi stovkami uložených digitálnych snímok v telefóne.“

Marcel Divín, National Sales Manager CZ&SK zo spoločnosti Epson hovorí: „Je dôležité, aby sme si uvedomili, akú vzdelávaciu úlohu hrajú tlačené materiály vo vývoji detí. S tlačiarňou Epson EcoTank môžu rodičia jednoduchým kliknutím na tlačidlo tlačiť materiály priamo zo svojich telefónov. A navyše sa už nemusia báť nákladov na atrament, pretože každá tlačiareň EcoTank sa dodáva s dostatočným množstvom atramentu, ktorý vydrží až tri roky, čo môže ušetriť až 90 % nákladov na atrament. A bez odpadu z atramentových kaziet môžu svojim deťom za menej peňazí skutočne pomôcť s učením.“

Spoločnosť Epson vyvinula množstvo bezplatných tlačiteľných šablón, vďaka ktorým bude učenie zábavné. Navštívte prosím sekciu Tvorivý kútik na webových stránkach na adrese creativecorner.epson.eu, kde nájdete ďalšie informácie.

Zdroj: Štúdia spoločnosti Prospectus Global vykonaná v júni 2023 s 11 000 respondentmi z jedenástich európskych krajín vrátane Slovenska (1009 respondentov).

Značky: