Tento rok nebude o nič horší v štatistikách podvodov.

Nový rok sa začína nepriamym útokom na PayPal, no je to priamy útok na používateľov tejto služby. Podľa servera Bleeping Computer prichádzajú ľuďom SMS správy, ktoré sa vydávajú za správy zo spomínaného platobného servera.

V SMS správe dostávajú informácie, že ich účet bol obmedzený a na jeho opätovné uvedenie do bežného stavu, je potrebné sa prihlásiť. V správe je URL adresa, ktorá ich nasmeruje na server podobný PayPalu a až na falošnú adresu je na nepoznanie identický.

Tu ale nastáva klasický prípad zadania prihlasovacích a osobných údajov niekomu, kto sa za PayPal iba vydáva. PayPal z času na čas môže poslať takéto SMS, napríklad v prípade podozrivej aktivity na používateľskom účte. Na prvý pohľad teda používatelia nemusia falošnú správu rozpoznať.

Tento typ podvodu nie je jediný, objavujú sa informácie o tom, že je potrebné zaplatiť faktúru za služby a link na jej zaplatenie opäť vedie na falošný web vydávajúci sa za PayPal. Pravidelne sa nám už niekoľko mesiacov objavujú v emailovej schránke žiadosti o zaplatenie poplatku za doručenie zásielky Slovenskou Poštou.

Zdroj: Bleeping Computer

Prečítajte si aj:

Podvody na Netflixe. Dajte si na ne pozor

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.