Google v roku 2021 zablokoval obrovské množstvo pokusov o podvod.

Spoločnosť k tomuto účelu využíva strojové učenie, čo je podoblasť umelej inteligencie. Tá sa zaoberá metódami a algoritmami, ktoré umožňujú programu učiť sa a následne adekvátne reagovať na rôzne vstupné hodnoty bez toho, aby bol na ne explicitne naprogramovaný. Rok 2021 bol pre Google veľmi prínosným, pretože strojové učenie dostalo počas kontroly Máp skutočne kvalitný tréning. 

Google sa snaží pomocou strojového učenia a ľudských operátorov kontrolovať obsah aj v Mapách. Spoločnosť vlani zablokovala viac ako 100 miliónov pokusov o podvodné úpravy firemných profilov a odstránila viac ako 7 miliónov falošných profilov. Na základe tejto iniciatívy bolo odhalených aj 12 miliónov pokusov o vydávanie sa za spoločnosť, ako aj 8 miliónov podvodných pokusov, kedy si niekto nárokoval na profil spoločnosti.

Huawei telefóny Google mapy

Snahy spoločnosti Google boli počas minulého roka zamerané aj na recenzie podnikov, ktoré boli pod náporom falošných recenzií, za účelom poškodenia ich dobrého mena. Z databázy bolo vyradených viac ako 95 miliónov recenzií porušujúcich zásady spoločnosti, pričom až 60 000 z nich súviselo COVID-19. 

Strojové učenie tiež zabránilo tomu, aby bolo zverejnených 200 miliónov fotografií a videí, ktoré nespĺňali niektorú z platných zásad, alebo boli pohoršujúce a nekvalitné.

Je teda zrejmé, že Mapy Google využívajú strojové učenie veľmi efektívne. Okrem toho je dobré mať na pamäti, že v procese kontroly okrem AI stále figuruje aj ľudský faktor.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.