Základom je byť trochu pozorný a nenechať sa oklamať.

Podvod vydávajúci sa za správu od Slovenskej pošty teraz dopĺňa ďalšiu inštitúciu. Na pohľad vyzerá email ako od spoločnosti DHL a skoro by ste sa mohli pomýliť. Odosielateľ správy je emailová adresa send4send@beep.pl. V prípade, že by ste predsa len nepostrehli podozrivú emailovú adresu, podvod sa dá odhaliť linkom vnoreným v správe.

Ten vyzerá, ako na obrázku nižšie. Avšak zväčša je link vo forme nejakého bežného textu. Teraz sa tvári ako odkaz. Treba si ale uvedomiť, že link má vždy podobu textu, na ktorý kliknete a vnorený skutočný link, kam sa bude odkazovať.

Tu si dali tvorcovia trochu záležať a zamaskovali ho akoby za URL adresu. Podstatné je ale, čo ukáže emailový klient, keď nad týmto odkazom / textom podržíte kurzor. Vtedy si všimnete, že popis a skutočný link sa vôbec nezhodujú.

Autori emailu tiež informujú, že treba konať rýchlo, inak sa balík vráti príjemcovi. Mnohí z vás email zmazali, prípadne naň nereagovali. Na druhý deň sa môže objaviť ďalší tak, ako v našom prípade. Manipulačný poplatok je trochu nižší a máte aj viac času na zaplatenie, až 14 dní.

dhl fraud thunderbird email

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

WhatsApp šíri ďalší podvod. Súťaž v Lidli je falošná

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.