Telefónne číslo je možné ukradnúť cez technológiu eSIM.

Prostredníctvom tejto technológie sa nevyžaduje prítomnosť fyzickej SIM karty. Mnohí z vás už možno majú smartfón, ktorý podporuje takýto typ SIM karty. Ide o špeciálny čip, ktorý sa dá na diaľku preprogramovať, deaktivovať, prípadne vymazať. Používatelia, ktorí majú eSIM, nepotrebujú fyzickú plastovú kartičku v smartfóne. Výrobcovia poskytujú túto technológiu aj z dôvodu, že ušetria 1 slot. Ponúkajú napríklad smartfón s dvomi SIM kartami, pričom jedna z nich bude eSIM.

Ruská firma F.A.C.C.T, zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou, hovorí, že prechod na takéto karty umožní zločincom obchádzanie ochranných prvkov, napríklad prístupu k bankovým účtom. Ide o takzvanú výmenu telefónneho čísla či priamejšie povedané únos telefónneho čísla. Analytici firmy zaznamenali od jesene 2023 viac ako 100 pokusov o prístup k osobným účtom klientov v online službách. Podvodníci nalákajú používateľov na potrebu výmeny SIM karty, no ich číslo si prenesú do svojho zariadenia s eSIM. Pri finančných službách bol zatiaľ zaznamenaný len jeden pokus o takýto podvod.

Na tento podvod operátori prišli a pripravili niekoľko ochranných opatrení, aby zmarili pokusy kyber zločincov unášať telefónne čísla používateľov. Aktuálne sa snažia útočníci zdiskreditovať mobilný účet používateľa prostredníctvom ukradnutých alebo uniknutých údajov a sami inicializujú tento prechod. Získaním prístupu k mobilnému číslu sa zločincom otvárajú dvere, ako napríklad k dvojfaktorovej autentifikácii. Najviac sa zameriavajú na služby online bankovníctva. Odborníci odporúčajú mať silné heslá pre účty, v ktorých sú vedené eSIM.

Používatelia si môžu takúto kartu pridať naskenovaním QR kódu od svojho telefónneho operátora alebo poskytovateľa telefónneho čísla. Používatelia, ktorí cestujú a majú k dispozícii takýto smartfón, môžu v zahraničí namiesto kupovania plastovej kartičky využiť elektronické pridelenie telefónneho čísla. Počas dovolenky môžu mať lokálnu SIM kartu bez toho, aby si museli ísť kupovať jej fyzickú podobu a hľadať predajne operátorov.

Zdroj: Bleeping Computer

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.