Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Internet vecí alebo jednoducho – IoT (Internet of Things) je kontinuálne zrýchľujúci „vlak“, ktorý v žiadnom prípade nemá v pláne spomaliť.

Ide o modernizáciu technológií, uľahčenie mnohých činností, zavádzanie inteligentného ovládania cez internet pre domácnosti, fabriky, mestá a pod. V neposlednom rade je to aj zabezpečenie spôsobom, aký sme doteraz nepoznali. Otvárate si bežne dvere mobilom? Asi nie. A preto je to v niektorých prípadoch „vstupenka do neznáma“. Pre mnohých ľudí, najmä starších generácií, je to aj o strachu, čo bude ďalej a ako bude IoT „meniť“ naše životy alebo návyky. Je síce pravdou, že na bezpečnosti takýchto zariadení sa neustále pracuje, aby nevznikali „hackerské útoky“, ktoré by mohli ohroziť, nielen „nepodstatné“ domáce spotrebiče, ale v niektorých prípadoch aj ľudské životy.

Pozrime sa na niekoľko zaujímavých zariadení, ktoré môžu pomôcť, uľahčiť alebo spríjemniť naše životy. Je množstvo produktov, ktoré by sa dali označiť ako „hlúposti“, ale keď príde na ich reálne využitie, často sa názor zmení. Najlepšie na tom je, že ak spojíte viac takýchto zariadení dokopy, vytvoríte efektívny ekosystém, s ktorým budete mať pod kontrolou všetko, čo uznáte za vhodné.

Chladnička Samsung Family Hub je sofistikovaný systém, ktorý zvládne mnoho úloh, spája rodinu, organizuje nákupy potravín a ďalšie úkony potrebné v domácnosti. Popritom vás dokáže aj zabaviť. Family Hub je platformou, ktorá prepája rodinu a zároveň rozdeľuje pokyny. Všetka komunikácia sa ukladá a zobrazuje na 21,5-palcovom Full HD LCD displeji umiestnenom v pravom hornom rohu dverí chladničky. To je riadiace centrum celého systému, v ktorom je možné zaznamenávať, zdieľať a updadovať kalendár, fotografie, digitálne kresby alebo jednoducho napísať poznámky. Všetko je také jednoduché ako ovládanie bežného smartfónu. Family Hub dokáže udržiavať chladničku plne vybavenú potrebnými potravinami. Kontroluje, čo je potrebné nakúpiť, ktoré potraviny sú v chladničke uchované a ktorým prípadne končí lehota spotreby.

Revolučným vybavením sú 3 fotoaparáty umiestnené vo vnútornom priestore a vytvoria snímku vnútra po každom zatvorení dverí. Tieto fotografie si môžete kedykoľvek pozrieť na svojom smartfóne alebo tablete a zistiť tak, čo máte v chladničke uložené. Ak ste v obchode na nákupe potravín a zabudnete sa pozrieť, čo vám v nej chýba, jednoducho spustíte Smart Home App a pozriete sa na diaľku priamo do vašej chladničky. Okrem toho ju môžete poveriť aj priamo online nákupom s pomocou spárovanej kreditnej karty.

Chladnička vám tiež v závislosti na svojom obsahu vytvorí recept alebo spíše nákupný zoznam. Kuchyňa je často stredobodom domácnosti, miestom, kde sa schádza rodina a priatelia. Preto je Family Hub vybavená aj prvkami zábavy. Cez zabudované stereo reproduktory ponúka možnosť prehrávania hudby, počúvania streamovanej hudby alebo hudbu prehrá pomocou ľubovoľných bezdrôtových Bluetooth reproduktorov. Napríklad vďaka reproduktorom radu Radiant 360, je možné si hudbu užiť v celom dome. Obrazovka ponúkne aj možnosť sledovania TV programu prostredníctvom technológie Screen mirroring z domácej Smart TV, čo ocenia najmä diváci, ktorí nechcú zmeškať ani minútu z práve sledovaného programu.

Chladnička Family Hub je taktiež zaujímavá svojím prepracovaným dizajnom a samozrejme všetkými dostupnými technológiami. Medzi tie patrí aj FlexZone, teda priestor, ktorý sa podľa potreby premení z chladničky na mrazničku, aby podporil dlhotrvajúcu čerstvosť potravín. Medzi ďalšie technológie patrí systém TripleMetal cooling chladenie, flexibilné vnútorné usporiadanie a funkcie pre šetrné využitie energie. Okrem všetkých vymožeností si dokážete na diaľku skontrolovať, či máte doma zamknuté dvere a zhasnuté osvetlenie. Otáznou je však cena, ktorú ste ochotní za toto všetko zaplatiť. Pri inteligentnej chladničke Samsung Family Hub je to od 5799 eur vyššie.

samsung-family-hub-2_web2016_8_nowat

Prať bielizeň a šaty inteligentnou práčkou taktiež nebude problém. Práčku Samsung AddWash (WW7500) môžete ovládať pomocou vášho Android alebo iOS zariadenia a dávať jej príkazy, ktoré vám budú technicky a časovo vyhovovať. Okrem toho disponuje špeciálnymi dvierkami, ktoré sú umiestnené v hornej časti hlavných dvierok a vďaka nim je možné kedykoľvek prací cyklus prerušiť a pridať kusy zabudnutej bielizne, aviváž, či prací prostriedok bez toho, aby bolo nutné vypúšťať vodu a otvárať hlavné dvierka. Cez aplikáciu môžete sledovať prací cyklus alebo si nastaviť upozornenie pred ďalším cyklom, do ktorého chcete pridať len jemnú bielizeň. Funkcia SuperSpeed je stelesnením inovácií, ktoré šetria čas a zvyšujú výkon. Práčka umožňuje dokonale vyprať 9 kilogramov bielizne, a to za menej ako hodinu. Cez aplikáciu si môžete nastaviť aj spustenie práčky pred príchodom domov alebo len upozornenie, že doprala, a to všetko na diaľku. Ide o ďalšiu novinku, ktorá spríjemní každodenný život.

addwash_web2016_8_nowat

Inteligentné autá a doplnky k nim sú taktiež trendom blízkej budúcnosti a nepotrvá dlho, kým sa dostanú do bežného používania, teda aspoň niektoré funkcionality z nich. Medzi lídrov v tejto oblasti určite patrí BMW, ale aj Volkswagen. Prítomnosť autonómnych automobilov, bez ľudí, na cestách je ďaleko a má pred sebou ešte dlhú cestu vývoja, hlavne kvôli bezpečnosti a zosúladeniu s bežnou prevádzkou „klasických“ automobilov. Čo sa motorizácií týka, sú to buď klasické hybridy, plug-in hybridy alebo elektromobily.

BMW radu i sú automobily, ktoré sú viditeľné už aj na našich cestách a vyzerajú naozaj zaujímavo. No to nie je ich jedinou prednosťou. Samozrejmosťou sú prepracované a výkonné elektromotory s pomerne dobrým dojazdom na nabitie. No to, čo je „podstatou“ týchto automobilov, je ich technologická výbava a pripojenie na internet. BMW radu i3 je auto budúcnosti v súčasnosti. Predstavte si situáciu, že sa so svojím elektromobilom i3 blížite k domu. Auto a inteligentný dom spolu komunikujú a pripravia pre vás optimálny scenár. Zapne sa klimatizácia na vami používanú teplotu, kávovar začne prípravu espressa a spustí sa obľúbená hudba. Váš dom je tak pripravený na vaše uvítanie.

bmw_7_web2016_8_nowat

Takýchto možností a kombinácií je nespočetné množstvo. Auto necháte stáť pred vchodom, o jeho zaparkovanie sa nestaráte. Vojdete domov a položíte kľúčik na špeciálne inteligentné zrkadlo. To zobrazuje váš denný program a dôležité správy, rovnako slúži ako možnosť niektoré veci zmeniť. Prenáša a zobrazuje podrobné informácie o aute vám, ale aj servisnej skupine. Tá potom presne vie, či je s autom nejaký problém a dokáže ho včas riešiť. Na zrkadle, ktoré je vlastne počítačom s obrazovkou, ale aj „klasickým“ zrkadlom, vidíte tiež plán vašej budúcej cesty a to, či vám na to postačí nabitie batérie. Zrkadlo neskôr zabezpečí, že sa auto samo zaparkuje do garáže a začne sa nabíjať. Ráno, v čase vášho naplánovaného odchodu je auto pripravené na prevádzku a čaká vás pred vchodom vychladené či vykúrené.

S BMW radou viete komunikovať aj pomocou inteligentného zrkadla

S BMW viete komunikovať aj pomocou inteligentného zrkadla

Osobne nemusíte parkovať ani v práci, lebo tu si vaše BMW i3 nájde samo parkovacie miesto a bezpečne zaparkuje. To všetko je prepojené s mobilnou aplikáciou a inteligentnými hodinkami, cez ktoré auto s vami komunikuje. Zrkadlo od BMW dokáže okrem riadenia domácnosti prehodnotiť vašu plánovanú trasu a v prípade nejakej zápchy alebo nehody na určenej trase vás upozorní, aby ste vyrazili skôr a tak nezmeškali stretnutie či príchod do práce. Okrem toho ponúkne aj iný variant trasy, ktorá bude rýchlejšia.

 

bmw_3_web2016_8_nowat

Volkswagen a jeho novinky v podobe inteligentných elektromobilov e-Golf Touch a mikrobusu BUDD-e zaujmú nielen elektrickým pohonom, ale aj informačno-multimediálnym systémom. Ten podporuje ovládanie pomocou gest, hlasu a reaguje na oslovenie „Hello Volkswagen“. Hlasom môžete dokonca aj otvárať dvere na novom BUDD-e. Súčasťou výbavy je aj USB typu C a bezdrôtové nabíjanie smartfónov. No hlavnou sekciou ovládania je to, že automobil je pripojený k internetu a môžete si z neho skontrolovať svoju domácnosť.

vw_3_web2016_8_nowat

Inteligentné elektromobily Volkswagen viete ovládať hlasom aj gestami

Inteligentná domácnosť a jej možnosti v súčasnosti

Pod týmto pojmom si môžete predstaviť takmer všetko elektronické, čo sa okolo vás nachádza. Znie to zaujímavo, ale už v súčasnej dobe môže byť všetko vo vašej domácnosti inteligentné a ovládané cez internet na diaľku, odkiaľkoľvek, z celého sveta. Stačia nato správne zariadenia a v prípade nových stavieb domov, celá inteligentná infraštruktúra. Nevýhodou v súčasnosti je cena zariadení a produktov, ktoré umožňujú update klasickej domácnosti na inteligentnú.

S inteligentnou domácnosťou nemáte pod kontrolou len spotrebiče, ale aj bezpečnosť a chod domácnosti. To sa týka hlavne spotreby energie, vykurovania, spotreby vody. Všetko máte pod kontrolou na dotyk smartfónu alebo počítača. Napríklad inteligentné zásuvky vám kontinuálne merajú spotrebu zapojených spotrebičov, taktiež teplotu a v prípade neobvyklých zmien vás ihneď informujú notifikáciami a vy môžete na diaľku vyradiť zariadenie z funkcie a odstaviť ho od elektrického prúdu. To isté v prípade vody, ak počas vašej neprítomnosti senzor na podlahe zaregistruje vodu, systém vás o tom ihneď informuje a vy tak predídete prípadným škodám. Takisto jedným „kliknutím“ spustíte viacero zariadení alebo činností súčasne. Vchodové dvere môžu mať bezkľúčové alebo kódové odomykanie a vy otvoríte dvere, len za pomoci smartfónu alebo na diaľku. To je výhodou napr. ak čakáte kuriéra a nenachádzate sa doma. Tak mu jednoducho na diaľku otvoríte dvere alebo garáž, kde vám balík zloží a samozrejme ho máte pod kontrolou cez kamerový systém.

Obvyklou a pomerne častou otázkou po odchodu z domu do práce alebo aj na dovolenku je – vypol som všetko, je nastavené zavlažovanie, zavretá garáž alebo stiahnuté žalúzie? S inteligentnou domácnosťou si už túto otázku klásť nemusíte. Všetko ovládate na diaľku, odkiaľkoľvek, ale najlepšie na tom je, že ak máte v domácnosti zakomponované senzory, môžete si ich nastaviť tak, že napr. po pol hodine bez pohybu sa vypne televízor, sporák alebo zabudnuté zapnuté osvetlenie, jednoducho čokoľvek. Takmer neobmedzené možnosti konfigurácie sú fascinujúce. Do tohto ekosystému inteligentnej domácnosti môžete zapojiť všetko od vstupnej brány, cez inteligentnú kosačku na trávnik, až po zavlažovací systém alebo inteligentný kurník pre hydinu.

K internetu vecí patrí aj kontrola zdravia, fyzickej aktivity a športovania

Svoju činnosť môžete monitorovať cez deň i v noci, a tak máte každý deň či týždeň vyhodnotenie vašej aktívnej i pasívnej činnosti. Postačia nato napr. inteligentné hodinky, ktorých je na trhu veľké množstvo, rôznych značiek a funkcionality. Stačí si vybrať svojho favorita. No na kvalitnejšie monitorovanie a analýzu napr. spánku, vám už hodinky či náramky postačovať nebudú a pri spaní mnohým aj prekážajú. V takomto prípade je tu zariadenie Beddit.

To je malá škatuľka so senzormi a pripojením do elektrickej siete a tenký nalepovací pás na matrac, v dĺžke 80 cm. Zariadenie komunikuje s iOS (od 8.0) a Android (od 4.4) zariadeniami prostredníctvom Bluetooth 4.0. Meria a zachytáva všetky dôležité faktory pri spánku ako dýchanie, dĺžka spánku, tep, pohyby pri spaní či frekvenciu zobúdzania sa počas noci. Po zobudení máte v zariadení pripravenú správu o tom, či ste zaspali dostatočne rýchlo, či ste nespali príliš krátko a či ste príliš nechrápali. Dôležitou úlohou je aj „poradenstvo“ z výsledných reportov, ako napr. zredukovať stres alebo vám navrhne zvýšenie fyzickej aktivity počas dňa. Takisto vie, v akom hlbokom spánku ste boli počas jednotlivých fáz noci. Samozrejmosťou je inteligentný budík, ktorý nebudí prudko a v presne nastavený čas. Funguje pozvoľne a začína vás jemne prebúdzať polhodinu vopred, jemnou melódiou.

Zariadenie Beddit podrobne sleduje a vyhodnocuje váš spánok a vie aj poradiť

Zariadenie Beddit podrobne sleduje a vyhodnocuje váš spánok a vie aj poradiť

Okrem domácich a klasických zariadení zapojených do ekosystému IoT, je tu aj sféra firemná alebo štátna, ktorá v prvom rade vyžaduje maximálne zabezpečenie a funkčnosť za každých okolností. To sa týka napr. inteligentných fabrík, kde sa o takmer celú výrobu a chod starajú inteligentné stroje a roboty. Tu môže mať prípadné zlyhanie systému, či útok zo strany hackerov fatálne následky, nielen na majetku a zariadeniach. Preto je zabezpečenie na prvom mieste a neustále sa zdokonaľuje. V súvislosti so štátnym sektorom v oblasti dopravy, môže mať IoT zaradenie v prevádzke svetelných križovatiek, riadení dopravy železníc a pod. Kamerové systémy na križovatkách sledujú aktuálnu situáciu a stav premávky a systém to podľa nastavených algoritmov spracúva, následne odosiela povely do svetelnej signalizácie. To isté platí aj pri železničnej doprave.

IoT má budúcnosť aj v prepravných a donáškových spoločnostiach. Tie môžu posielať a roznášať menšie zásielky, či poštu špeciálnymi dronmi namiesto áut.

dron_web2016_8_nowat

Tým by mohli zlepšiť vlastnú efektivitu a zákazníkom dopriať o čosi viac priestoru a možností na doručenie podľa ich predstáv. Doručovanie by bolo v neobmedzenom čase a zákazník si sám určí, kedy má „dron priletieť“ a doručiť mu danú zásielku. Tú samozrejme v depe spoločnosti pripraví automatizovaný systém, bez potreby spolupráce človeka. Stačil by jeden operátor, ktorý v prípade potreby eliminuje nefunkčnosť alebo zlyhanie systému. No existujú už aj drony, ktoré sú prispôsobené pre ľudí a dokážu ich prepravovať bez toho, aby museli zasahovať do riadenia. Novodobé taxíky? To je pesnička budúcnosti, ale ako predstava to neznie zle.

Drony majú svoje uplatnenie aj v bezpečnostných zložkách. V Ázii ich špecializovaná jednotka používa, paradoxne na odchyt záškodných dronov, ktoré narúšajú bezpečnosť, súkromie a porušujú pravidlá prevádzky na verejných priestoroch alebo napr. aj letiskách, čo je veľmi nebezpečné.

police_dron_2_web2016_8_nowat

Toto by však znamenalo aj menej pracovných miest na daných pozíciách. A to bude pravdepodobne veľkým problémom, zaradiť do pracovných činností inteligentnú automatizáciu a zároveň ponechať dostatok pracovných miest a príležitostí pre ľudí. To sa týka najmä „obyčajných“ ľudí, ktorí nevedia programovať a ovládať takéto zariadenia a nebudú na pozíciách kontrolórov, či vývojárov.

Internet vecí bude prítomný takmer v každom zariadení a nie je to tak ďaleko. Môže to znamenať isté odľahčenie a popritom celkové zvýšenie efektivity chodu firiem alebo domácností. No nezabúdajme na ľudí, ktorí sú, a mali by zostať neustále na vrchole tohto reťazca. Nechceme sa predsa ocitnúť v dobe, kde nás budú riadiť stroje.

Jednoducho povedané, internetová konektivita a prepojenie bude takmer všade, kam sa pozriete. Všetky domáce aj firemné zariadenia, systémy, spotrebiče, jednoducho všetko bude v rozvinutom ekosystéme IoT. Všetky zariadenia budú komunikovať medzi sebou, s používateľom a centrálnymi aplikáciami. O všetkom budeme mať prehľad odkiaľkoľvek a kedykoľvek to bude potrebné. A na to nám postačí iba bežný smartfón.

Autori: Miroslav Illéš, Ondrej Macko

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky: