Aplikácia Pokémon GO sa stala nečakaným hitom tohto leta.

Záujem používateľov si získala najmä Pokémonmi a ich vhodnou integráciou do sveta okolo nás. Technológia rozšírenej reality však nie je nič nové. Prinášame výber ďalších aplikácií, o ktorých ste možno ešte nepočuli, ale fungujú na podobných princípoch.

Pokémon GO

pokemon_go_logo_web2016_8_nowat

Aplikáciu Pokémon GO pravdepodobne netreba nikomu bližšie predstavovať. Venovali sme sa jej v minulom vydaní, preto len krátka rekapitulácia. Túto hru vyvinula spoločnosť Niantic, ktorá pôvodne vznikla v Googli, avšak v októbri minulého roka sa osamostatnila.

Niantic v minulosti vyvinul aplikácie Field Trip a Ingress, ktoré využívali prepojenie so skutočným svetom. Druhej menovanej sa venujeme samostatne. Každopádne už Field Trip vznikol s konceptom upozorniť na atraktívne, unikátne alebo skryté veci a miesta okolo vás.

Pokémon GO možno v jednoduchosti definovať ako hru Ingress, ktorá bola zjednodušená z hľadiska hrateľnosti a rozšírená o licenciu Pokémonov. Hra ponúka veľmi základnú hrateľnosť, ale hráčov oslovila kvôli tomu, že môžu chodiť po skutočnom svete a chytať Pokémonov – niečo, o čom mnohí hráči snívali v detskom veku. Pokémon GO je dostupný pre platformu Android a iOS.

pokemon_web2016_8_nowat

Google Play
App Store

Ingress

ingress_logo_web2016_8_nowat

Ingress je duchovný predchodca hry Pokémon GO. Zároveň je to prvá aplikácia svojho druhu. Nie kvôli tomu, že využíva rozšírenú realitu, ale kvôli tomu, že vytvorila alternatívny svet, v ktorom proti sebe súperia zástancovia technológií a ochrancovia humanity. Keď si pozriete oficiálny web tejto hry, zobrazí sa vám mapa skutočného sveta, ktorý je rozdelený na zelené a modré časti. Tieto farby zodpovedajú jednotlivým frakciám a označujú to, ktorú časť sveta daná frakcia kontroluje. Mapa sa aktualizuje v reálnom čase.

Hranie Ingressu v mnohom pripomína Pokémon GO. Chodíte po skutočnom svete so zapnutým telefónom a hľadáte tzv. portály. Tie získavate, ochraňujete alebo dobíjate. Portály, ku ktorým ste získali kľúč, môžete následne spájať a čím väčšiu plochu pospájate, tým viac skúsenostných bodov získate. Hrateľnosť je na pohľad jednoduchá, ale v skutočnosti je komplexnejšia v porovnaní s Pokémon GO. Zároveň je náročnejšia na tímovú spoluprácu, čo dnes sťažuje pozíciu nováčikom. V rámci testovania Pokémon GO sme sa po dlhej dobe vrátili aj k hre Ingress, ale popravde, nie je tam čo robiť. Takmer 2/3 až 3/4 Bratislavy kontroluje modrý tím na vysokých úrovniach a pre jednotlivca zeleného tímu na nižších úrovniach je prakticky nemožné spraviť nejaký výsledok. V tomto smere je Pokémon GO lepšie prispôsobený aj pre jednotlivcov. Aj napriek tomu však Ingress odporúčame nainštalovať, aby ste videli, že aj takto môže vyzerať hra, ktorej účelom je dostať vás von. V mnohom je prepracovanejšia ako Pokémon GO, ale ako sa hovorí, v jednoduchosti je sila.

A ak by vás zaujímalo, odkiaľ sa v Bratislave nabrali všetky PokéStopy a telocvične – Niantic jednoducho použil mapu sveta z Ingressu, ktorú počas posledných rokov pomáhali vylepšovať a budovať samotní hráči a portály nahradil už spomenutými objektami pre svet Pokémonov.

ingress_web2016_8_nowat

Google Play
App Store

Geocaching

geocatching_logo_web2016_8_nowat

Keď hovoríme o hrách typu Ingress alebo Pokémon GO, druhým dychom musíme spomenúť aj Geocaching. Ide o činnosť, ktorej podstata spočíva v hľadaní skrýš. Tie v skutočnom svete skryli iní hráči. Geocaching sa v mnohom podobá na Ingress a Pokémon GO, pretože takisto musíte prísť na konkrétne miesto. Hľadáte však skutočnú skrýšu a tento proces je často náročnejší ako jednoduché otočenie PokéStopom alebo ťukanie po displeji telefónu.

Pointa však ostáva rovnaká – motivovať hráčov k tomu, aby šli von, spoznávali svoje okolie a popritom sa zabávali. Geocaching má oficiálnu aplikáciu pre iOS a Android, ktorá vám ukáže skrýše vo vašom okolí.

geocaching_web2016_8_nowat

Google Play
App Store

Invizimals

invizimals_logo_web2016_8_nowat

Písal sa rok 2009 a spoločnosť Sony sa rozhodla vytvoriť vlastných Pokémonov. Svoje virtuálne zvieratká nazvala Invizimals a prvú hru vydala pre konzolu PlayStation Portable. Sony už vtedy experimentovalo s rozšírenou realitou a aby ste si hru mohli zahrať, museli ste si kúpiť príslušenstvo v podobe kamery pre PSP.

Invizimals fungovali na veľmi podobnom princípe ako Pokémon GO. Na displeji PlayStation Portable ste sledovali vaše okolie a hra na základe skutočného času alebo farby okolia generovala virtuálne príšery, ktoré ste museli chytať prostredníctvom minihry. Znie to podobne ako Pokémon GO? Veru áno, viacero spoločných prvkov medzi oboma titulmi naozaj existuje. Faktom je, že na Invizimals si dnes nespomenie asi nikto a Pokémon GO hrá celý svet.

Na druhej strane, časť úspechu Pokémonov spočíva aj v tom, že sú vhodne integrovaní do skutočného sveta. Hra Invizimals vás nijako nemotivovala, aby ste chodili virtuálne príšery chytať von. Celú hru ste mohli defacto dokončiť pobehovaním po detskej izbe či celom byte. Sony medzičasom vydalo niekoľko pokračovaní tejto hernej série, dokonca pripravilo aj vlastný TV seriál, ktorý je dostupný na Netflixe, avšak popularite Pokémonov nemôže ani zďaleka konkurovať.

Aplikácia Invizimals je dostupná aj pre mobilné zariadenia, avšak v tomto prípade nejde o hru, ktorú sme popisovali. Hry boli určené iba pre konzoly PlayStation. Aplikácia vylepšuje používateľský zážitok a umožňuje chytať príšerky počas sledovania TV seriálu.

invizimals_web2016_8_nowat

Google Play
App Store

SpecTrek

spectrec_logo_web2016_8_nowat

Táto hra využíva vašu aktuálnu lokalitu aj rozšírenú realitu. Stanete sa lovcom duchov. Pri spustení hry si môžete nastaviť, ako dlho chcete hrať a hra vám vygeneruje herný svet, ušitý na mieru. Využije k tomu GPS signál a vo vašom blízkom okolí vytvorí niekoľko objektov, ktoré musíte navštíviť a digitálne s nimi manipulovať.

SpecTrek odporúčame vyskúšať ako ukážku využitia rozšírenej reality. Hra samotná však na dnešné pomery pôsobí mierne zastarane.

spectrek_web2016_8_nowat

App Store

Warp Runner

warprunner_logo_web2016_8_nowat

 

Warp Runner premení váš pracovný stôl na hernú plochu. Túto aplikáciu si teda najlepšie užijete doma, nemusíte nikam chodiť. Pre optimálny herný zážitok odporúčame plochý povrch, ktorý je dostatočne veľký. V princípe ide o logickú hru, vaším cieľom bude navigovať robota na koniec úrovne.

warp_web2016_8_nowat

Google Play
App Store

TableZombies

tablezombies_logo_web2016_8_nowat

Táto hra má podobný koncept ako Warp Runner. Musíte si však vytlačiť špeciálny obrázok, na ktorý následne namierite fotoaparát v telefóne a na displeji sa vám zobrazí herná plocha. Cieľom hry je zachrániť svet počas zombie apokalypsy a zabiť čo najviac „nemŕtvych“.

Mimochodom, na koncepte papierových máp, na ktoré namierite fotoaparát telefónu a na displeji sa zobrazí herný svet, sa pokúsilo postaviť svoj úspech aj slovenské štúdio boARd 3D, ktoré v minulých rokoch experimentovalo s rozšírenou realitou. Aktuálne pracujú na svojom štvrtom projekte.

zombies_web2016_8_nowat

Google Play
App Store

Katalóg IKEA

katalog_ikea_logo_web2016_8_nowat

S rozšírenou realitou experimentovala aj IKEA. Tá pridala túto funkciu do svojho digitálneho katalógu. Koncept bol taký, že si svoj obľúbený kus nábytku vyberiete z katalógu a pozriete v rozšírenej realite pričom okamžite zistíte, nakoľko vám bude do domácnosti pasovať a či sa tam vôbec zmestí.

IKEA aktuálne vo svojej aplikácii ponúka katalóg pre rok 2017. Funkcia rozšírenej reality by mala byť k dispozícii, keď čítate tieto riadky a na jej využitie nebude treba vlastniť katalóg. Na podobnom princípe fungujú aj ďalšie aplikácie, ktoré majú pomôcť pri plánovaní a prestavbe bytu.

ikea_web2016_8_nowat

Google Play
App Store

Zombies, Run!

zombiesrun_logo_web2016_8_nowat

V tomto prípade nejde o využitie rozšírenej reality v pravom slova zmysle. Aplikáciu Zombies, Run! Sme do nášho zoznamu zaradili kvôli tomu, že ide o hru, ktorú môžete hrať iba jediným spôsobom – budete behať. Pokiaľ teda potrebujete motiváciu, prečo behať, zahrajte si túto hru. Odohráva sa v dobe zombie apokalypsy a jediným spôsobom ako prežiť, je práve behanie.

zombies_run_web2016_8_nowat

Google Play
App Store

 

Čo je rozšírená realita?

S rozšírenou realitou experimentuje aj bratislavská spoločnosť boARd 3D. V minulosti vytvorili atypickú hru pre tablety, teraz pracujú na ďalšom projekte.

S rozšírenou realitou experimentuje aj bratislavská spoločnosť boARd 3D. V minulosti vytvorili atypickú hru pre tablety, teraz pracujú na ďalšom projekte.

V tomto článku sa zameriavame zväčša na aplikácie, ktoré využívajú rozšírenú realitu. Pokiaľ neviete, čo si pod týmto pojmom predstaviť, vedzte, že ide o aplikácie, ktoré nejakým spôsobom využívajú vaše okolie – rozširujú ho. Pokémon GO rozširuje realitu takým spôsobom, že do skutočného sveta umiestnil virtuálne príšery. Aby ste ich videli, musíte použiť telefón. Rovnako aj Ingress, ten premenil svet na bojisko medzi dvoma frakciami. Vďaka aplikáciám ako je Katalóg IKEA, sa váš skutočný svet rozšíri o virtuálny nábytok, takže získate predstavu, ako by jeho zakomponovanie vo vašej domácnosti vyzeralo. Prípadne si pomocou aplikácie premeníte obyčajný drevený stôl na hraciu plochu. Vo všetkých prípadoch aplikácie určitým spôsobom rozširujú vašu realitu. To je aj hlavný rozdiel v porovnaní s virtuálnou realitou, ktorá robí presný opak a od okolia vás izoluje. Preto pojem rozšírená realita.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit