Pri našom testovaní televízora Samsung Neo QLED QN800A sme mali k dispozícii aj najnovší soundbar. Bol to model HW-Q800A/EN a dokáže úžasne spolupracovať s televízorom. Prichádza so zaujímavým textilným povrchom, ktorý je optimalizovaný na šírenie zvukov.

Ako sme sa presvedčili, práve soundbar dokážeš vytvoriť priestorový zvuk ako si možno pamätáte ešte z kina. Dobre ho využijete aj pri počítačových hrách. Skladá sa z centrálnej časti a bezdrôtovo pripojeného subwoofera.

Soundbar Samsung HW-Q800A so subwooferom a diaľkovým ovládaním. Zdroj: Samsung

Podporované technológie a štandardy

Tento soundbar podporuje moderné audio štandardy ako Dolby Atmos a DTS:X. Tieto slúžia práve na vytvorenie priestorového zvuku, ktorý odpovedá zobrazovanej scéne. V prípade, že takýto soundbar použijete spolu so Samsung televízorom, môžete využiť aj technológiu Q-Symphony a SpaceFit Sound. Q-Symphony umožní využiť súčasne reproduktory zo soundbaru, ale aj z televízora a takto vytvorený zvuk sa skutočne podobá na koncertnú sálu. My sme si ho otestovali spolu s nahrávkou Berliner Philharmoniker. Ide o súbor reprodukujúci klasickú hudbu a tu si najlepšie vychutnáte kvalitu zvuku.

Prepojenie televízora Neo QLED QA-800N a soundbaru HW-800A spolu s reprodukciouzvuku Q-Symphony. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Prepojenie televízora Neo QLED QA-800N a soundbaru HW-800A spolu s reprodukciou zvuku Q-Symphony. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

SoundFit Sound je nová funkcia pridaná do soundbarov modelového roka 2021 a umožňuje presnejšiu kalibráciu v miestnosti pomocou mikrofónu v televízore na meranie zvukového dozvuku. Nie sú to žiadne piskľavé tóny ako v minulosti, soundbar sa kalibruje práve tým zvukom, ktorý si želáme prehrávať. A deje sa to automaticky po každom spustení. To je veľké zlepšenie voči minulosti. kedy bolo treba realizovať kalibráciu manuálne a bolo to rušivé. Reprodukcia zvuku sa teraz presne prispôsobí veľkosti a typu miestnosti, v ktorom je soundbar umiestnený.

Soundbar HW-800A priamo spolupracuje so Samsung televízorom. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Soundbar HW-800A priamo spolupracuje so Samsung televízorom. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Stačí len dotyk so smartfónom

Soundbar však môžete využiť univerzálne, nie je to len doplnok pre televízor. Veľmi dobrá je funkcia Tap Sound, kedy začnete prehrávať hudbu zo smartfónu na soundbare jednoducho tak, že sa zadnou časťou kompatibilného telefónu dotknete povrchu soundbaru. My sme to skúšali s telefónom Samsung Galaxy Note 10 Ultra a fungovalo to na prvé spustenie. Nemusíte nič manuálne nastavovať, stačí sa naozaj len dotknúť. Bezdrôtové prehrávanie funguje aj z telefónom iPhone, podporuje Airplay 2 (samozrejmosťou je aj zabudovaný Chromecast). Na využitie s hrami je tu špeciálny režim Game Mode.

Aktívne zosilnenie hlasu

Ďalšou novinkou v modeli HW-Q800A je režim aktívneho zosilňovača hlasu (AVA), ktorý dokáže rozpoznať rušivý ruch v pozadí a zosilniť dialóg v reálnom čase. Napr. ak sa u vás doma začne vysávať, soundbar automaticky pridá na hlasitosti dialógov a vy budete dobre počuť.

Samsung HW-Q800A je prirodzene aktívny soundbar, je to kombinácia 3.1.2 kanálov. Na bokoch sú horn reproduktory, v strede je hlavný reproduktor. Aj jeho subwoofer je aktívneho typu. Celkový akustický výkon je 330 W. K televízoru sme ho mali pripojený pomocou HDMI káblu cez rozhranie eARC. Okrem toho podporuje Bluetooth a Wi-Fi pripojenie. Svoj režim práce soundbar oznamuje pomocou displeja. Ten nie je vidieť, pokiaľ nedochádza k zmene stavu soundbaru.

Súčasťou dodávke je aj diaľkové ovládanie, po prepojení s televízorom ho budete potrebovať len zriedka. Dá sa s ním nastaviť niektorý z režimov zvuku (napr. hlas, POP, klasika) alebo používateľsky nastaviť výšky a basy. HW-Q800A môžete použiť aj v systéme tzv. multiroom prehrávania, keď sa dá v rámci domu prehrávať rovnaká hudba z jedného zdroja v rôznych častiach domu.

Cena: 699 eur

Zapožičal. Samsung.sk

Viac o teste televízora Samsung Neo QLED

Televízor aký tu ešte nebol: Samsung Neo QLED. Čím sa odlišuje od iných?

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.