Samsung celkom jasne potrebuje udržať prvenstvo v oblasti televízorov, pričom konkurencia je v tejto oblasti neúprosná a ide hlavne po cene. Samsung tak musí výrazne investovať do vývoja a ukázať niečo fakt nové.

Technológia Neo QLED

Tento rok nás teda v televízoroch čaká skutočná revolúcia . Nový rad televízorov Neo QLED prináša novú úroveň obrazu, ale aj zvuku. A nie je to len o tom, že medzi NeoQLED nájdete viac modelov s podporou rozlíšenia 8K. Cieľom je dosiahnuť kontrast, jas, farby, hlbokú čiernu takmer ako pri OLED displejoch. A to všetko podčiarknuté priestorovým zvukom.

Pôvodný 8K obraz na televízore QN800A. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Televízory Neo QLED sú v roku 2021 vybavené celkom prepracovaným zdrojom svetla, ktorý Samsung označuje ako Quantum Mini LED. Ako názov hovorí, sú to menšie LED zdroje ako bolo doteraz bežné. Sú však podstatne menšie, nové diódy majú len 1/40 výšky LED diódy, ktorú Samsung používal v roku 2020. Namiesto bežnej technológie, kedy sa svetlo rozptyľuje šošovkou a každá dióda funguje úplne samostatne, Quantum Mini LED používa veľmi tenké vrstvy a riadi sa väčší počet diód súčasne. Samotné riadenie má na starosti technológia Quantum Matrix Pro spolu s výkonným obrazovým procesorom Neo Quantum Processor. Tento bol optimalizovaný práve pre televízory Neo QLED.

Tenké vyhotovenie televízora NeoQLED s perforovanou lištou. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Quantum Matrix riadi svetelný tok tak, aby nikdy nedochádzalo k prežiareniu časti obrazu a vytvorený obraz na displeji televízora dobre odpovedal zámeru pôvodných autorov filmu. Neo QLED pritom umožňuje ovládať jas až v 12-bitovej hĺbke v 4096 krokoch (pred rokom to bolo 10 bitov). Toto rozšírenie znamená, že oblasť medzi najtmavším a najsvetlejším bodom je rozdelená jemnejšie a úroveň šedej farby je zobrazená presnejšie. Hlavne obraz s podporou HDR formátu vyzerá na tomto televízore veľmi verne.

Prepočítavanie s umelou inteligenciou

Obrazový procesor Neo Quantum Processor sa odvádza svoju prácu predovšetkým pri prepočítavaní rôznych zdrojov obrazu do 4K alebo do 8K rozlíšenia podľa toho, o aký Neo QLED televízor ide. Zatiaľ čo pred rokom tento procesor používal len jednu neurónovú sieť na spracovanie všetkého, čo sa týka upscalingu videa, teraz sa používa až 16 odlišných neurónových sietí. Všetky pracujú s umelou inteligenciou a hlbokým učením. Ide pritom o samostatné spracovanie šumu, detailov, jasu a pod. Vhodnú sieť na prepočet vyberá neurónový analyzátor.

Rámčeky pri televízore QN800A. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ako sme sa presvedčili v redakcii, vytvorený obraz je naozaj plný farieb (100 % objem farieb DCI-P3), detailov a poradí sa aj s komplikovanými scénami.  Napr. taký spln mesiaca nad morskou hladinou ešte minutý rok bol taký, že na povrchu Mesiaca ste nemohli sledovať jeho štruktúru. Teraz vidíte na Mesiaci aj mesačné moria. Je to výsledkom precízneho riadenia podsvietenia a samozrejme aj oveľa menších svetelných zdrojov s vyššou hustotou. Obraz má celkovo ostrejšie kontúry, jemnejšie hrany, viac detailov a menej šumu.

Samsung QN800A

V redakcii sme ako prvý televízor z rady Neo QLED testovali model QN800A s 8K rozlíšením. Ten existuje v 65-, 75- a 85-palcovom vyhotovení, my sme mali 65-palcový model. Veľmi zaujímavo je tu riešený prepojovací One Connect box. To je v podstate celá elektronická časť televízora s vyvedenými portami.

Samostatný One Connect Box . Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ten sa totiž doslova opiera o mohutný podstavec televízora a tvorí jeho samostatnú časť. Pôsobí to premyslene, One Connect box môžete však umiestniť aj mimo televízora. V dodávke máte jednak krátky prepojovací kábel, ktorý použijete vtedy, keď je One Connect Box podstavený na podstavci. Ale je tu aj druhý asi 2 metrový kábel, ktorý využijete vtedy, ak umiestnite televízor na stenu a One Connect Box umiestnite mimo dohľadu očí. Tento prepojovací kábel je podstatne hrubší, ako tomu bolo pred rokom, je mierne transparentný.

One Connect Box umiestnený na podstavec televízora QN800A. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Inštalácia a nastavenie

Podstavec je teraz zložený z troch častí, je lepšie si pozrieť návod ako sa skladá. Novinkou je aj diaľkové ovládanie, ktorá má v zadnej časti solárne články a tak v ňom nemusíte vymieňať batérie. Pokojne postačí aj rozptýlené svetlo, ktoré je počas dňa v miestnosti.

Inštalácia je ideálna pri spojení s mobilným telefónom, na ktorom je aplikácia SmartThings. Nemusí to byť zrovna Samsung Galaxy, ale v tomto prípade je inštalácia televízora najjednoduchšia. Pri spojení so smartfómom totiž nemusíte zadávať heslá na Samsung konto, ani do domácej Wi-Fi siete (na ktorú je pripojený smartfón). Celá inštalácia je tak hotová tak do minúty, ak ste mali predtým Samsung televízor, ponúkne sa možnosť stiahnuť a aplikovať jeho nastavenia aj na váš nový televízor.

Využitie televízora

A potom už len sledujete televízor pri filmoch alebo televíznych reláciách. Tento televízor má však aj ďalšie spôsoby použitia. Napr. môžete priamo pripojiť notebook na  televízor a mať tak obrovský displej. My sme vyskúšali aj bezdrôtovo pripojiť televízor k smartfónu a využiť na ňom systém Samsung DeX. Rovnako môžete priamo na televízore spustiť balík aplikácií Microsoft 365 a využiť prístup na cloud OneDrive. Takto sa na diaľku dokážete dostať k vašim dokumentom vo Worde alebo v Exceli. Po pripojením USB myši a klávesnice je to spôsob ako efektívne pracovať aj z domu a nemusíte so sebou nosiť počítač.

Televízor QN800A po spojení so smartfónom a využití Samsung DeX. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Výborná je nová voľba MultiView, kedy si dokážete rozdeliť obrazovku na viacero častí a naraz mať zobrazené viaceré aplikácie. Pre 8K televízor sme tak možné využiť až štyri samostatné plochy na jednom displeji. Pre 4K televízor sa dajú využiť dve takéto plochy.

Režim MultiView so zobrazením troch plôch na jednej obrazovke. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Prepojenie s kamerou a cvičenie s televízorom

Špecialitou je potom pripojenie USB webovej kamery k televízoru čím získate ďalšie využitie napr. pri komunikačných programoch s tým, že vašich partnerov vidíte na obrovskom displeji televízora.  Samsung v aplikáciách pre televízor podporuje napr. Google Duo. Výhodou je, že v tomto prípade kamera automaticky sleduje vašu tvár a zobrazení ste stále v ideálnom uhle. Ale cez zrkadlenie pokojne môžete používať na komunikáciu napr. Teams po pripojení notebooku alebo smartfónu.

Režim Domáceho cvičenia na QN800A. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Webová kamera ďalej umožňuje si s televízorom fyzicky zacvičiť. V niektorých krajinách je to aj s vyhodnocovaním vašich cvikov, na Slovensku to funguje zatiaľ tak, že vidíte cvičiteľa a cez kameru zase seba a môžete sami vyhodnotiť ako cvičíte. Výhodou je, že funkcia cvičenia priamo smeruje na YouTube kanál s cvičením so slovenským cvičiacim. Aj v tomto prípade kamera sleduje vás pohyb a snaží sa vás mať v strede. Naozaj sa dá takto cvičiť, hlavne v dobe pandémie je to prínosom.

Cvičenie s QN800A s využitím kamery Logitech. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk

Ako webovú kameru sme využili model od firmy Logitech, model BRIO 4K Stream Edition.

Aj na hry a IoT zariadenia

Tento televízor s výhodou využijete aj pri hrách. Televízor sa po spojení s konzolou Sony PS5 alebo Microsoft XBox prepne do herného režimu, ktorý má svoj Game Bar. Z neho je časť informatívna a časť kontrolná (napr. pomer strán). Najnižšie vstupná odozva je 9,8 sekundy, QN800A podporuje AMD FreeSync Premium Pro aj HGiG. Aj pri hrách môžete využiť rozdelenie obrazovky pomocou MultiView.

Podobne sa dá nový televízor využiť aj ako centrálne zariadenie pre zariadenia typu internetu vecí. Znamená to, že na obrazovke televízora uvidíte napr. informáciu o tom, kto vám zvoní priu vchodových dverách, či je v prevádzke robotický vysávač, či doprala práčka alebo sa spustilo postrekovanie trávnika. Televízor je tu vlastne v podobe akéhosi velínu, odkiaľ sa dá kontrolovať celá inteligentná domácnosť.

O zvuku tohto televízora a spojení s externým soundbarom si povieme v ďalšej časti tejto recenzie.

Cena televízora: 3999 eur

Zapožičal: Samsung.sk

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.