Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa štatistík zo služby Kaspersky IT Security Calculator, v prípade 45 % malých a stredných firiem a 50 % veľkých podnikov sú rozpočty na IT bezpečnosť pod priemernou úrovňou výdavkov do tejto oblasti– v peňažnom vyjadrení predstavuje priemer pri malých a stredných podnikoch 205 tisíc dolárov a pri veľkých podnikoch ide až o 8 miliónov dolárov. A to aj napriek tomu, že výdavky do kyberbezpečnosti medziročne vzrástli o takmer 9 %, na čo poukazujú aj čísla agentúry Gartner z roku 2019.

Poznatky ohľadom toho, koľko peňazí sa vynakladá na IT bezpečnosť naprieč odvetviami umožňuje firmám pochopiť, kde sa nachádzajú v rámci trhu, porovnávať svoj rozpočet s ostatnými hráčmi na trhu a dokonca zlepšiť plánovanie. Kalkulačka IT bezpečnosti spoločnosti Kaspersky napomáha získať tieto informácie. Je to bezplatný webový nástroj, kde si manažéri IT bezpečnosti vedia zobraziť priemerný rozpočet vynaložený na IT bezpečnosť v ich regióne a v ich odvetví a porovnať ho s vlastným rozpočtom.

Rozpočty v oblasti IT bezpečnosti vykazujú celosvetovo pozitívnu dynamiku. Ako vyplýva z viacerých správ analytikov, stále medziročne rastú. Prieskum spoločnosti Kaspersky medzi takmer piatimi tisíckami organizácií po celom svete tento trend len potvrdzuje. 70 % respondentov v ňom uviedlo, že v nasledujúcich troch rokoch očakáva zvýšenie ich rozpočtu na IT bezpečnosť.

Avšak štatistiky, ktoré pochádzajú zo služby Kaspersky IT Security Calculator, z obdobia medzi októbrom 2018 a októbrom 2019 poukazujú na to, že niektoré podniky tento trend nenasledujú, keďže ich výdavky na IT bezpečnosť boli dokonca podpriemerné. Na základe kalkulácií zadaných do nástroja Kaspersky išlo o 45 % malých a stredných firiem a 50 % veľkých podnikov.

Celkovo boli rozpočty pre malé a stredné firmy prehodnocované aktívnejšie (46 %) než pre veľké podniky (38 %) či úplne malé (16 %) spoločnosti. Pre malé a stredné firmy môže byť otázka rozpočtu ešte zložitejšia: nejde totiž len o samotné peniaze, ale aj o zosúladenie s procesom plánovania rozpočtu. Takisto sú výzvou aj požiadavky na ľudské zdroje a tiež špecifickú expertízu v oblasti kyberbezpečnosti s ohľadom na relevantné riziká a metódy ochrany pre rozličné firemné oddelenia.

„Plánovanie rozpočtu je pre firmy veľmi dôležitý proces, pričom správne nastavenie investícií zabezpečí, že spoločnosť je pripravená čeliť súčasným výzvam a hrozbám v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Ide však o zložitú úlohu, ktorá si vyžaduje pochopenie potrieb firmy v oblasti kyberbezpečnosti, toho ako ich riešiť a koľko to môže stáť,“ tvrdí Miroslav Kořen, generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu. „V spoločnosti Kaspersky sa snažíme organizáciám poskytnúť informácie, ktoré im v tomto procese majú pomôcť. Spolu so správou o ekonomických dopadoch IT bezpečnosti, ktorú každoročne pripravujeme, ponúka kalkulačka IT bezpečnosti prehľad o priemerných výdavkoch na kybernetickú bezpečnosť a takisto prináša informácie o špecifických hrozbách ako aj radách týkajúcich sa ochranných opatrení,“ dodáva.

Webstránku Kaspersky IT Security Calculator so štatistikami hrozieb a odporúčanou ochranou nájdete na tomto linku.