Poznáte server GOG? Tak je tu ešte jeden, ktorý sa volá skoro rovnako.

Ide o web GOG-Games, ktorý kradne hry pôvodnému webu www.GOG.com. Ten sa sústreďuje na hry bez potreby mať k nim utility na overenie pravosti a hráči si obsah zakúpia s možnosťou stiahnuť do počítača, nainštalovať a hrať. Netreba používať ochranné mechanizmy a celkovo je schéma DRM vypnutá. Server TorrentFreak upozornil na kauzu, ktorá presunula pirátsku stránku na dark web.

Good Old Games poskytuje zľavy na novšie aj staršie hry a skutočne tu nájdete hodnotné tituly a navyše za dobrú cenu. Toho si ale všimli aj piráti a na svojom webe ponúkajú takéto hry. Poľský CD Projekt, ktorý sa preslávil Zaklínačom a hrou Cyberpunk 2077 je vlastníkom GOG. Je teda jasné, že falošný web s kradnutým obsahom stúpa poľskej firme na kurie oko.

gogZdroj: CD Projekt
gog

Poliaci sa snažia stránku vypnúť od roku 2011. Ich právny tím poslal výzvu, ktorú odoslal hostingovej spoločnosti. Vo výzve sa uvádza, že sú „mimoriadne odhodlaný zrušiť predmetnú stránku“ a požiadali hosting o vynaloženie úsilia v tejto súvislosti. Právne oddelenie poľskej firmy oznámilo, že GOG-Games stiahli svoju stránku dobrovoľne, keďže nakoniec by ich vinou mohol prísť k žalobnej ujme aj poskytovateľ hostingového priestoru.

Tiež prisľúbili odstrániť obsah chránený autorskými právami. Avšak niekoľko hodín na to sa na webe objavilo hlásenie o tom, že sa presunuli na dark web do siete .onion. K nej sa z bežného prehliadača nedostanete, potrebujete na to buď Brave alebo Tor. Oba sa dajú stiahnuť zadarmo.

Stránka aj naďalej šíri nelegálny obsah, čo sťažuje úsilie firmy CD Projekt. Najlepší spôsob, ako si stiahnuť hry bez DRM, je použiť oficiálny web www.gog.com, kde máte istotu, že sú inštalačné balíky v poriadku a nestiahnete si do počítača škodlivý kód.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.