Snažíme sa čo najviac pomôcť odídencom z Ukrajiny a netradične prinášame dôležité informácie. Informácie v ukrajinčine nájdete nižšie v článku.

Інформацію українською мовою можна знайти під статтею.

Prvé kroky po prekročení hranice z Ukrajiny a dočasné útočisko

Pre ľudí z Ukrajiny sú k dispozícii hraničné priechody Ubľa, Vyšné Nemecké a Veľké Slemence. Cez hranicu nemôžu aktuálne prejsť muži vo veku od 18 do 60 rokov.

Na pobyt na Slovensku stačí platný biometrický pas Ukrajiny. S ním môžete u nás zostať po dobu 90 dní nielen na Slovensku, ale vo všetkých krajinách EÚ. Najrýchlejšou formou ochrany je požiadať o dočasné útočisko, dostanete prístup k ubytovaniu, strave, zdravotnej starostlivosti a môžete pracovať v SR.

Ako požiadať o dočasné útočisko?

O dočasné útočisko môžete požiadať osobne priamo na hraniciach alebo na oddelení cudzineckej polície na Slovensku. Na to vám stačí len preukaz (pas alebo občiansky preukaz). Ak nemáte žiadny doklad, rozhodnutie o dočasnom útočisku sa dozviete do 30 dní. Hneď však dostanete ubytovanie, stravu, základnú zdravotnú starostlivosť a hygienické potreby.

Ak viete preukázať svoju totožnosť (pas, ID karta), dočasné útočisko vám bude poskytnuté okamžite po registrácii. Ak nemáte žiadne doklady, o Vašej žiadosti o dočasné útočisko bude rozhodnuté v krátkom čase – približne do 30 dní. Ubytovanie, stravu, neodkladnú zdravotnú starostlivosť a hygienické potreby dostanete ihneď. Odporúčame vám požiadať o dočasný pobyt a nie o azyl, ktorého vybavenie trvá niekoľko mesiacov.

Kto poskytuje ubytovanie po príchode z Ukrajiny?

Ubytovanie poskytujú mimovládne organizácie, zoznam nájdete na adrese  pomocpreukrajinu.sk. Je to aj adresa, cez ktorú môžete ponúknuť ubytovanie pre odídencov. Deti odídencov z Ukrajiny môžu navštevovať slovenské školy obyčajne v mieste pobytu.

Mám hotovosť v hrivnách. Kde ju zamením?

Ukrajinské hrivny (UAH) prakticky nie je možné na území Slovenska zameniť za inú menu. Hotovosť platnú na Slovensku – EUR je možné vybrať z bankomatov prostredníctvom platobných kariet. Niektoré slovenské banky pomáhajú ľuďom z Ukrajiny tak, že za výber ukrajinskými platobnými kartami neúčtujú žiadne poplatky. Platnosť tohto rozhodnutia môže byť obmedzená na niektoré bankomaty umiestnené pri hranici. Podobne sú zrušené poplatky pri prevode prostriedkov na Ukrajinu.

Telefonovanie a dáta v mobile pre Ukrajincov

Telekomunikační operátori sa pridali k podpore odídencov a ponúkajú podporu pri prvých krokoch. Na Slovensku máme štyroch operátorov: Telekom, Orange, O2 a 4ka. Získanie bezplatnej SIM karty je podľa slovenskej legislatívy vždy podmienené preukázaním sa dokladom totožnosti, alebo pasom a registráciou danej SIM karty.

Telekom pomáha občanom UkrajinyZdroj: Telekom
Telekom pomáha občanom Ukrajiny

Mobilní operátori na Slovensku pomáhajú Ukrajincom

Telekom zriadil stánky priamo na hranici, kde si môžu Ukrajinci s platným pasom vyzdvihnúť zadarmo SIM kartu s kreditom 10 € – Predplatenka. V rámci toho majú úvodný 1 GB dát zadarmo, volania na Ukrajinu sú momentálne bez medzinárodného poplatku. Pokiaľ si nestihnú vybaviť SIM kartu priamo na hranici, dá sa to v ktorejkoľvek predajni Telekom na území Slovenska. Kredit 10 eur môžu minúť podľa svojho uváženia na telefonovanie či dáta. Overili sme si, že na stánkoch na hranici sú pre Ukrajincov ešte pripravené aj powerbanky na nabíjanie telefónov. Pre každého poskytujú možnosť nabiť si telefón.

Operátor O2 pomáha tiež Ukrajincom zvládnuť prvé dni na Slovensku. Od označených O2 pracovníkov získavajú v blízkosti hraníc bezplatne SIM karty O2 Voľnosť s kreditom 5 € a navyše bezplatný balík 15 GB dát na mesiac. Samozrejmosťou sú volania a správy na Ukrajinu za ceny ako v EÚ. Bezplatnú SIM kartu môžu získať občania Ukrajiny aj v ktorejkoľvek O2 Predajni.

Aj Športová akadémia Mateja Tótha sa rozhodla pomôcť v športovaní. Všetkým deťom z Ukrajiny, ktoré sa rozhodnú navštevovať O2 Športovú akadémiu Mateja Tótha na ktorejkoľvek z viac ako 120 materských a základných škôl, to umožní bezplatne. Stačí napísať e-mail na info@akademiamatejatotha.sk.

Orange Slovensko tiež ponúka predplatené SIM karty zadarmo. Predplatená SIM karta obsahuje 10 GB dát a kredit v hodnote 2 €, ktorý môžete využiť na volania a SMS. Stačí sa preukázaním ukrajinským osobným dokladom (pas, občiansky preukaz, povolenie na pobyt). Každú získate priamo na troch hraničných priechodoch, tiež na Hlavnej stanici v Bratislave alebo v ktorejkoľvek predajni Orange na Slovensku.

Operátor 4ka pomáha ľuďom, ktorí majú svojich blízkych na Ukrajine. 4ka preto až do odvolania znižuje cenu volaní a SMS zo SR na Ukrajinu na polovicu. Cena volaní a SMS na Ukrajinu, ktorá nepatrí do EU sa štandardne riadi podľa tarifnej Zóny 2, operátor tak znížil cenu na 24 centov za minútu a 10 centov za SMS.

Upozorňujeme, že po 31. 3. 2022 bude uplatnená cena pri volaní do mobilnej siete, alebo pevnej linky na Ukrajinu 0,4787 €/min. v SR a v krajinách EÚ a SMS na Ukrajinu bude v cene 0,1406 € za SMS.

Cestovanie pre Ukrajincov po Slovensku a do ďalších krajín

Pre všetkých obyvateľov z Ukrajiny s platným pasom je vlaková doprava v rámci celého Slovenska zadarmo. Na niektoré vlaky či autobusy si však musíte zakúpiť miestenku. Zadarmo je aj letecká dopravy, musíte mať ale rezerváciu miesta. Zo Slovenska sa dá letieť napr. do Londýna, Prahy, Viedne a pod.

Vlaky na Slovensku zabezpečuje aj národný dopravca Železničná spoločnosť Slovenska, ktorá aktuálne uvádza svoje informácie aj v Ukrajinčine a to na stránke www.zssk.sk/ukrajina. Bezplatnú prepravu vlakmi poskytujú pre Ukrajincov aj České dráhy, poľské PKP, maďarskí prepravcovia MÁV-START a GYSEV, rakúske OBB a nemecké DB. ZSSK prepraví Ukrajincov zadarmo bez miestenky aj v povinne miestenkových vlakoch. Existujú aj mimoriadne evakuačné vlaky z Čopu do Košíc.

Bezplatnú prepravu autobusmi do Košíc zabezpečuje spoločnosť Arriva. Letecká spoločnosť WizzAir ponúkla pre odídencov z Ukrajiny z platným pasom celkovo 100 000 bezplatných miest vo svojich lietadlách.

Ukrajinský pasZdroj: 123rf.com
Ukrajinský pas

Ďalšie užitočné linky

Všeobecné informácie

Ukrajinci na Slovensku

Ponuky práce

Aktuálne: Linka psychologickej pomoci pre Ukrajincov prevádzkovaná Ministerstvom zdravotníctva je v prevádzke v pracovné dni v čase od 14:00 h do 22:00 h a cez víkendy v čase od 10:00 h do 18:00 h na slovenskom telefónom čísle 0800 193 193.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je na Slovensku dostupné pre všetkých občanov Ukrajiny, ktorí sa aktuálne zdržiavajú na území Slovenskej republiky. Bezplatne sa môžu dať zaočkovať všetci bez rozdielu ich statusu. Rozdiel je iba v tom, aké identifikačné číslo zadajú pri registrácii a v type dokladu, ktorým sa preukážu pred očkovaním.

Допомога для українців: уся інформація в одному місці

Ми намагаємося максимально допомагати жителям України і надавати важливу інформацію нетрадиційним способом.

Перші кроки після перетину кордону з Україною та тимчасовий притулок

Для громадян України доступні прикордонні переходи Убля, Вишнє Нємецьке та Великі Слеменці. Чоловіки віком від 18 до 60 наразі не можуть перетинати кордон.

Для перебування в Словаччині достатньо чинного біометричного паспорта України. Ви можете залишитися на 90 днів не тільки в Словаччині, а й будь-якій іншій країні ЄС. Найшвидша форма захисту – подати заяву на тимчасовий притулок, так ви отримаєте доступ до житла, харчування, охорони здоров’я та ринку праці в Словацькій Республіці.

Як подати заяву на тимчасовий притулок?

Ви можете подати заяку на тимчасовий притулок особисто безпосередньо на кордоні або в найближчому до вас Департаменті поліції у справах іноземців у Словаччині. Все, що вам потрібно, – це документ, що посвідчує особу (внутрішній або закордонний паспорт, свідоцтво про надодження). Якщо такого документа у вас немає, рішення про тимчасовий притулок ви отримаєте протягом 30 днів. Однак ви одразу отримаєте доступ до системи охорони здоров’я, житло, їжу та засоби гігієни.

Якщо у вас є посвідчення особи (внутрішній або закордонний паспорт, свідоцтво про народження), то тимчасовий притулок вам буде надано відразу після реєстрації. Якщо у вас немає документів, ваша заява про тимчасовий притулок буде розглянута в стислі терміни – протягом 30 днів. Ви одразу отримаєте житло, харчування, невідкладну медичну допомогу та гігієнічні засоби. Ми рекомендуємо вам подавати заяву на тимчасовий притулок, а не азил, розгляд якого може тривати кілька місяців.

Хто надає житло після прибуття з України?

Житло надають громадські організації, список можна знайти на pomocpreukrajinu.sk. Це також адреса, за допомогою якої ви можете запропонувати житло людям. Діти переселенців з України можуть відвідувати словацькі школи за місцем проживання.

Маю готівку в гривнях. Де її обміняти?

Українську гривню (UAH) практично неможливо обміняти в Словаччині на іншу валюту. Гроші, що перебувають в обігу в Словаччині – євро можна зняти в банкоматах з карток, виданих українськими банками. Деякі словацькі банки в якості допомоги громадянам України не стягують комісію за зняття готівки з українських платіжних карток. Дія цього рішення може бути обмежена певними банкоматами, розташованими на кордоні. Так само скасовуються комісії за переказ коштів в Україну.

Мобільний зв’язок та інтернет для українців

Оператори мобільного зв’язку також пропонують свою допомогу біженцям з України. На території Словаччини працюють чотири оператори: Telekom, Orange, O2 і 4ka. Відповідно до словацького законодавства отримати SIM-карту можна лише з документом, що посвідчує особу, та подальшою реєстрацією цієї SIM-карти. Біженці з України можуть отримати її безкоштовно в магазинах та сервісних центрах операторів.

O2 pomáha občanom UkrajinyZdroj: O2
O2 pomáha občanom Ukrajiny

Мобільні оператори Словаччини допомагають українцям

Telekom облаштував кіоски прямо на кордоні, де українці з дійсним паспортом можуть безкоштовно отримати SIM-карту з кредитом 10 євро – передплата. При цьому вони отримують стартовий 1 ГБ інтернету в подарунок, дзвінки в Україну наразі здійснюються за звичайним тарифом оператора. Якщо не вдалося отримати SIM-карту безпосередньо на кордоні, це можна зробити в будь-якому магазині Telekom у Словаччині. Кредит у розмірі 10 євро можна витратити на свій розсуд на телефонні дзвінки або мобільний інтернет. У кіосках на кордоні українцям доступні павербанки для зарядки телефонів, будь-хто може скористатися ними.

Оператор O2 також допомагає українцям пережити перші дні в Словаччині. Він пропонує безкоштовні SIM-карти O2 Voľnosť з кредитом 5 євро, які можна отримати в співробітників O2 поблизу кордону або в будь-якому магазині O2, а також додатковий пакет із 15 ГБ інтернету на місяць. Дзвінки та СМС в Україну –  за цінами, що діють на території ЄС.

Спортивна академія Матея Тота також вирішила допомогти. Усі діти з України, які вирішать відвідувати спортивну академію O2 Matej Tóth у будь-якому з понад 120 дитячих садків та початкових шкіл, зможуть це зробити безкоштовно. Просто напишіть електронний лист на адресу info@akademiamatejatotha.sk.

Orange Slovakia також пропонує безкоштовні SIM-карти за передплатою. При цьому ви отримуєте 2 євро кредиту га дзвінки та смс та 10 ГБ мобільного інтернету. Щоб отримати SIM-карту, потрібно лише надати документ, що посвідчує особу (внутрішній або закордонний паспорт, карту побиту на території Словаччини). SIM-карти доступні на всіх трьох прикордонних пунктах пропуску, головному залізничному вокзалі в Братиславі або в будь-якому магазині Orange в Словаччині.

Оператор 4ka допомагає людям, які мають близьких в Україні. Тому вдвічі знижує ціну на дзвінки та SMS зі Словацької Республіки в Україну до подальшого повідомлення. Ціна дзвінків та SMS в Україну, яка не входить до ЄС, зазвичай регулюється тарифом Зона 2, тому оператор знизив ціну до 24 центів за хвилину та 10 центів за SMS.

Зверніть увагу, що після 31 березня 2022 року ціна на дзвінки на українські мобільні та стаціонарні телефони становитиме 0,4787 євро/хв., SMS в Україну коштуватиме 0,1406 євро за SMS.

Подорожі українців Словаччиною та іншими країнами

Для всіх жителів України з дійсним паспортом проїзд потягом по всій Словаччині безкоштовний. Однак для деяких потягів та автобусів необхідно забронбвати та купити місце. Авіаперельоти також безкоштовні, але потрібно забронювати місце. Можна летіти зі Словаччини, напр. до Лондона, Праги, Відня тощо.

Послуги залізничного перевезення в Словаччині надає національний перевізник Železničná spoločnosť Slovenska, який наразі надає інформацію українською мовою на сайті www.zssk.sk/ukrajina. Чеська залізниця, польська PKP, угорські перевізники MÁV-START і GYSEV, австрійська OBB та німецька DB також надають безкоштовний поїзд для українців. ZSSK безкоштовно перевозить українців без купленого місця навіть у потягах, для яких це обов’язково.Також ходять додаткові евакуаційні поїзди з Чопа до Кошице.

Arriva надає безкоштовний автобусний транспорт до Кошице. Авіакомпанія WizzAir загалом запропонувала 100 000 безкоштовних місць у своїх літаках мешканцям України з дійсним паспортом.

Ukrajinský pasZdroj: 123rf.com
Ukrajinský pas

Інші корисні посилання:

Загальна інформація

Українці в Словаччині

Пропозиції роботи

телефон гарячої лінії Ukrajina-Slovakia SOS +421911201889

телеграм-канал „Українці в Словаччині“ https://t.me/ukrajincivsk та Instagram 

Фейсбук-сторінка „Українці в Словаччині“ https://m.facebook.com/groups/ukrajincivsk/?tsid=0.5786655065276114&source=result

Фейсбук-сторінка „Житло для біженців з України“ https://m.facebook.com/groups/273172384894123?group_view_referrer=search

Фейсбук-сторінка „Робота для біженців з України“ https://m.facebook.com/groups/1111512349701969?group_view_referrer=search

Фейсбук-сторінка для людей з дітьми „Мами в Братиславі“ https://m.facebook.com/groups/528635840559383?group_view_referrer=search

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.