Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nedostatok automobilov na celoeurópskom trhu sa naďalej prehlbuje. V ponuke v krajinách V4 ich len za posledný mesiac ubudlo 27 tisíc.

Spomalenie výroby nových automobilov a neistá ekonomická situácia naprieč celou Európou výrazne ovplyvňuje trh ojazdených automobilov. Len za posledný mesiac sa v ponuke objavilo o 27-tisíc automobilov menej ako v tom predošlom. Aj cez tento trend, ktorý dlhodobo vedie k rastu cien, zdražovanie ustúpilo. Na jeseň však podľa odborníkov ceny opäť porastú. Vyplynulo to z analýzy trhu najväčšieho predajcu automobilov, skupiny AURES Holdings.

„Celý európsky trh bojuje s nedostatkom nových automobilov, čo podporuje dopyt po zánovných a ojazdených automobiloch. Na druhú stranu sa ale ponuka ojazdených áut na trhu zužuje, a aj keď ceny v lete rastú len mierne, na jeseň očakávame výraznejší nárast podporený prehĺbením nedostatku najžiadanejších ojazdených áut, “ hovorí Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva skupiny AURES Holdings, prevádzkovateľa siete autocentier AAA AUTO . Na Slovensku bolo v júli v inzercii ponúknutých celkovo 42 618 automobilov s najčastejšou cenou 6 290 eur, nájazdom 170 000 km a vo veku desať rokov. „Za posledný mesiac sme zaznamenali nárast počtu automobilov s pôvodom zo zahraničia. Vozidlá na dovoz tvorili 43% celkovej ponuky. V máji to bolo len 36%. Bohužiaľ sa medzi týmito vozidlami objavujú aj automobily z oblastí zasiahnutých povodňami. V dôsledku absencie celoeurópskej databázy s históriou ojazdených áut je tak oveľa jednoduchšie a finančne výhodnejšie predať takto znehodnotené vozy nič netušiacemu zákazníkovi napríklad na Slovensku, “ upozorňuje Karolína Topolová.

Situácia na trhu ojazdených vozidiel v júli 2021

V júli 2021 bolo na slovenskom trhu inzerovaných 42 618 ojazdených automobilov, teda o 3 071 menej než v júni. Stredná hodnota ceny je 6 290 eur, vek 10 rokov a tachometer najčastejšie ukazoval 170 000 km. Najčastejšie bola v ponuke Škoda Octavia (3 126 ks), Škoda Fabia (1 735 ks) a VW Passat (1 624 ks). Z SUV potom viedol VW Tiguan (376 ks) a BMW X5 (297 ks).

Značky: