Služby ako Twitter, Spotify, SaneBox, Reddit, Box, Github, Zoho CRM, PayPal, Airbnb, Freshbooks, Wired.com, Pinterest, Heroku a Vox Media boli niekoľko hodín nedostupné vďaka silnému DDoS útoku.

Kybernetické útoky sú čoraz častejšie, intenzívnejšie a stávajú sa nočnou morou pre veľké korporácie. DDoS (Distributed Denial of Service) útok je jedným z takýchto útokov a spôsobujú obrovské škody všetkým napadnutým službám/webom, lebo sa stávajú nedostupnými.No včerajší útok (21.10.2016) bol zaujímavý tým, že bol pomerne rozsiahly, masívny (údajne okolo 1Tbps) a prebiehal v troch vlnách.

Tieto služby neboli napadnuté priamo, ale bola napadnutá spoločnosť Dyn, ktorá je poskytovateľom DNS (Domain Name System) služieb pre spomínané weby.  DNS poskytuje na internete všeobecne dôležitú službu, pretože kým počítače a sieťový hardvér pracujú s IP adresami, ľudia si vo všeobecnosti ľahšie pamätajú mená strojov a domén pri použití napr. v podobe webovej adresy a e-mailovej adresy.

Avšak tento útok má dopad najmä na východné pobrežie USA, ktorého sa to bytostne dotýka. U nás sa pravdepodobne výpadky až tak, ak vôbec neprejavili. Ja osobne som nezaznamenal na službe Spotify žiadne výpadky.

Mapa výpadkov Twitteru na ktorej je vidno, že bola zasiahnutá čiastočne aj Európa:

twitter_nowat

K samotnému útoku sa zatiaľ nikto neprihlási a zatiaľ nie je známy ani dôvod. Možno si USA vyrába ďalšiu zámienku prečo spustiť kybernetickú vojnu s Ruskom.

Pred týmto útokom je posledný známy 1Tbps útok na francúzsku hostingovú spoločnosť OVH. Je to naozaj enormné množstvo dát!

Zdroj: cnn.com/thehackernews.com