Špeciálny fototest, ktorý porovná nočné fotenie smartfónu za tri stovky a vlajkovej lode od Samsungu.

Kompletnú recenziu s naším videom nájdete v článku motorola one vision: Expert na nočné fotografie do 300 EUR. V tomto článku sa zameriame na porovnanie rozdielov strednej a top triedy smartfónov pri nočnom fotení. Oba smartfóny majú pridaný režim na tento typ fotiek a treba ho aktivovať dodatočne.

V prípade, že máte tento smartfón ale ikonu mesiačika pre nočný režim v nastaveniach fotoaparátu nevidíte, aktualizujte si softvér Moto Camera 2 priamo z Google Play.

Nočný režim vyjasní fotografie, avšak používa špeciálny algoritmus, ktorý fotky nepresvetľuje. Tým by ste videli iba viac jasu bez kontrastu a viac šumu. Tu je porovnanie nočných záberov z oboch smartfónov.

Fotoaparáty motorola one vision:

  • Hlavný. 48 Mpx; f/1.7; OIS
  • Pomocný: 5 Mpx; f/2.0
  • Funkcia Zoom – digitálne

Fotoaparáty Galaxy S10:

  • Teleobjektív: 12 Mpx; f/2,4; OIS (45°)
  • Širokouhlý: 12 Mpx 2 fotodiódy; f/1,5 / f/2,4; OIS (77°)
  • Ultraširokouhlý: 16 Mpx; f/2,2 (123°)
  • Funkcia Zoom – 2× opticky, 10× digitálne

Všetky fotografie v teste sú v poradí režimu Samsung Galaxy S10 a motorola one vision.

Verdikt

Test ukázal jedno veľké prekvapenie. Vision si viedol extra dobre. Vedeli sme, že nočné zábery vyzerajú kvalitne, ale s S10 sme ho zatiaľ priamo neporovnávali. Nedávali sme mu príliš veľké šance, keďže vision je telefón strednej triedy. V mnohých snímkach ale prekonal vlajkovú loď.

Obrázky z vision sú podstatne belšie. Majú studenšie farby a biele miesta majú striebristý nádych. To je síce pekné ale považujeme to za chybu algoritmu. Nič to nemení na fakte, že získavate krajšiu a svetlejšiu fotku. Takéto fotky uvidíte najmä na bežných pouličných fotografiách.

S10 si lepšie poradil so zaostrením na objekt a vzdialenom protisvetle, to je príklad tretej fotografie. Guľa je výraznejšia a nie je tak stratená v tieňoch ako na fotke, ktorú spravil vision.

Finálne zhodnotenie

Motorola one vision produkuje svetlejšie fotky s dôrazom na vybielenie, ide viac do studených farieb. Neduhom algoritmu je pridávanie striebristého efektu na fotkách, kde je veľa odleskov a bielych plôch.

Samsung Galaxy S10 má fotky tmavšie, idú do teplejších farieb, niekedy viac do žlta. Algoritmus si poradí lepšie s náročnými scénami a bodovým zaostrením na nočných fotkách pri objektov v popredí.

Oba smartfóny majú približne rovnaký čas vyhotovenia snímky. Teda zhruba 2÷3 sekundy. Samsung pridáva ešte ďalšie 3 sekundy na uloženie snímky, tu už ale nemusíte držať telefón čo najviac nehybne.

Prečítajte si aj:

Fototest Samsung Galaxy S10: Ako fotí v noci?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.