Aj moderné smartfóny s veľmi kvalitnými displejmi ich môžu mať stále ešte lepšie.

Nové modely telefónov prichádzajú s jasnejším alebo jemnejším zobrazovacím panelom a v dnešnej dobe by sa mohlo zdať, že jeho kvalita sa už nemá kam posúvať. To však nie je pravda. Kvalitnejší displej nie je iba o pixeloch alebo jase, ale veľkým prínosom je aj vyššia obnovovacia frekvencia. Práve tomuto parametru displejov nebola doteraz venovaná náležitá pozornosť.

Obnovovacia frekvencia displejov je rýchlosť, ktorou sú vizuálne informácie aktualizované vertikálne. Pre väčšinu displejov stále platí, že táto rýchlosť je 60-krát za sekundu, teda 60Hz. Displeje niektorých nových telefónov môže dosahovať 90 (napríklad OnePlus 7 Pro) alebo dokonca až 120Hz (napríklad Razer Phone 2). Vďaka tomu sú animácie hladšie a plynulejšie.

Razer Phone 2 disponuje displejom s obnovovacou frekvenciou až 120Hz

Možno si niekto povie, že ten rozdiel nebude až tak výrazný a pokiaľ bude viditeľný, tak iba pri hrách. Na jednej strane je to aj pravda, pretože z malého prieskumu portálu PhoneArena sa zistilo, že pokiaľ neboli respondenti upozornení práve na lepšiu plynulosť animácií, tak si to na prvý pohľad ani nevšimli a venovali sa klasickým parametrom displejov, akými sú farby, kontrast alebo jemnosť.

Po tom, čo im bol rozdiel v zobrazovaní aj vysvetlený, tak prepínanie medzi 60 a 90 Hz už dokázala rozoznať presne polovica respondentov, čo dokonca potvrdili už pri prehliadaní prostredia. Môžu bežní používatelia vlastne vidieť rozdiel medzi nastavením obnovovacej frekvencie 60Hz a 90Hz? Na túto otázku je ťažké dať jednoznačnú odpoveď.

Vyzerá to, že vyššia obnovovacia frekvencia je niečo, čo si používatelia síce môžu všimnúť, ale až po tom, čo sú na to upozornení. V konečnom dôsledku má vyššia obnovovacia frekvencia určite pozitívny vplyv na celkový zážitok z používania smartfónu. 

Až budúcnosť ukáže, kam sa dokážu displeje mobilných zariadení “vypracovať” a na dnešné smartfóny budeme už iba spomínať. Samozrejme v dobrom.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Porovnanie: Ako fotí nočné fotky motorola one vision vs. Samsung Galaxy S10

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.