Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Poskladať funkčného LEGO robota, vyskúšať si 360° kameru, virtuálnu realitu či ako sa dá počítač ovládať len pohybom ruky vo vzduchu – tzv. Leap Motion.

Žiaci 11 škôl prevažne v Banskobystrickom kraji sa na vlastnej koži presvedčili, že na prvý pohľad nezaujímavý svet programátorov a vývojárov moderných technológií môže byť veľmi pestrý a hravý. To bolo hlavným cieľom roadshow „Robotika a kódovanie“, ktorú zorganizovala spoločnosť SAP Slovensko v spolupráci s občianskym združením FLL Slovensko (FIRST LEGO League).

„Verím, že z týchto detí raz vyrastú naši kolegovia,“ povedal na podujatí v Základne škole na Sitnianskej ulici v Banskej Bystrici generálny riaditeľ SAP Labs Slovakia Ján Ružarovský. Toto bratislavské laboratórium je jedným z dvoch desiatok špičkových vývojových centier spoločnosti SAP vo svete a zamestnáva viac ako 120 IT expertov. „Ak chceme, aby v budúcnosti softvér development na Slovensku napredoval a pribúdalo viac centier, ako je naše, musíme sa snažiť získať pre IT už deti na základných školách. Aj preto sme sa rozhodli investovať do prípravy a organizácie série interaktívnych stretnutí s deťmi, aby sme v nich vzbudili záujem a prípadne ich motivovali zapojiť sa do robotickej súťaže FIRST LEGO League.“

FLL na Slovensku funguje od roku 2008 ako súčasť globálneho projektu. Tímy, ktoré uspejú v regionálnych kolách, si môžu zmerať sily nielen so žiakmi z okolitých krajín, ale dokonca postúpiť do svetového finále, ako sa to podarilo tímu TalentumSAP. „Bola to vynikajúca skúsenosť. Okrem získania vedomostí z programovania robotov sme sa veľmi zdokonalili v tímovej práci a v angličtine,“ vysvetľuje bývalý člen tohto košického zoskupenia Zoltán Szitás.

To potvrdil aj Michal Chrenka, učiteľ informatiky na Súkromnej základnej škole na Ružovej ulici v Banskej Bystrici. Využitie LEGO stavebníc počas vyučovania je podľa neho výborné aj preto, že deti okamžite vidia výsledok svojej práce. Motivuje ku kreativite, plnenie úloh pri konštrukcii robotov ich zas učí lepšie si plánovať čas a pracovné postupy. „A to sa potom prejavuje aj v ostatných predmetoch, ako sú matematika alebo fyzika,“ dopĺňa Chrenka.

Ak sa školy, ktoré počas Európskeho týždňa programovania navštívila roadshow „Robotika a kódovanie“, zapoja do projektu FIRST LEGO League, dostanú stavebnicu LEGO Mindstorms EV3 zdarma. „Vďaka spolupráci so SAP Slovensko tak ušetria viac ako 400 eur. Podpora partnerov FLL nám umožňuje pomôcť tímom aj s čiastočnou úhradou registračného poplatku. Deti majú možnosť rozvíjať svoje schopnosti hravou, ale pritom veľmi užitočnou formou. Vlani sme na Slovensku mali v súťaži 90 tímov. Verím, že do nového ročníka, ktorého príprava finišuje, sa ich zapojí ešte viac,“ povedala koordinátorka FLL na Slovensku Sylvia Práznovská. Niektoré z navštívených škôl už prejavili záujem, o zvyšné stavebnice sa môžu v rámci grantu uchádzať aj ďalšie organizácie, ktoré vytvoria tímy 3 až 10 detí vo veku od 9 do 16 rokov.

Podujatie „Robotika a kódovanie“ bolo súčasťou iniciatívy Meet and Code spoločnosti SAP a európskych partnerov Techsoup. Je určená pre deti a mladých ľudí od 8 do 24 rokov. Cieľom je predstaviť im zábavnou a hravou formou svet kódovania a programovania, jeho využitie v dennej praxi, alebo aj v hre, motivovať deti a mládež pre štúdium technických smerov, resp. pre prax budúcnosti. V rámci tejto iniciatívy prebieha v 15 krajinách strednej a východnej Európy vrátane Nemecka spolu až 480 aktivít.

Značky: