Pokiaľ nepracujete pre armádu, v oblasti kartografie alebo ako kameraman špecializujúci sa na zábery zo vzduchu, asi ste sa praktickým využitím dronov veľmi nezaoberali. Nový projekt z Británie je užitočný naozaj pre každého. 

Koncept je jednoduchý. Pohybujete sa vonku po tmavom úseku, kde nefunguje alebo nie je pouličné osvetlenie, vytiahnete z vrecka mobil a pomocou aplikácie si vyžiadate osvetlenie. Z najbližšieho hangára sa zodvihne niekoľko dronov a nájdu vás podľa GPS. Potom vás budú nasledovať a osvetľovať vám cestu.

Video ukazuje, ako by to mohlo vyzerať v praxi. Ale vybudovať flotilu dronov a rozmiestniť ich po krajine vrátane husto zastavaných oblastí je po prvé neskutočne drahé, po druhé by to narazilo na legálne problémy. Využitie na špecifickejšie účely je však veľmi užitočné a zaujímavé. Zastihne vás na bicykli alebo na turistike tma? Robíte na farme a zišlo by sa vám svetlo skoro ráno a večer po zotmení? A čo tak pátracie akcie po stratených osobách? Alebo keď na celej ulici vypadne osvetlenie?

Britská poisťovňa Direct Line, ktorá za projektom Fleetlights stojí, vytvára open source softvér pre riadenie a kontrolu takýchto dronov – pomocníkov. Služba je momentálne v štádiu prototypu.

Zdroj: The Verge, Direct Line