Ľudia, ktorí používajú smartfón v práci na súkromné účely podstupujú menej stresové situácie.

Používanie smartfónov vo viacerých priestoroch nie je vhodné a spoločnosť taktiež diskutuje o ich zákaze v niektorých prípadoch. V súčasnosti prebiehajú viaceré pokusy o zákaz používania smartfónov v školách, nakoľko môžu odvádzať pozornosť študentov a taktiež zvyšovať pokusy o podvádzanie napríklad pri testoch. O čom sa však už hovorí menej sú benefity, ktoré so sebou smartfón vo viacerých prípadoch prináša.

Najnovšia štúdia, ktorá prebiehala pod záštitou University of Galway z Írska a University of Melbourne z Austrálie sa sústredila na používanie smartfónov v práci. Viacerí zamestnávatelia totiž zakazujú ich používanie na súkromné účely v pracovnom prostredí práve z dôvodu obáv o pracovný výkon a sústredenie zamestnancov. Je však toto správny prístup, ktorý by mali zamestnávatelia mať? Táto štúdia priniesla zaujímavé výsledky.

Štúdia bola vykonávaná v európskom odvetví farmaceutickej firmy

Nemenovaná svetová farmaceutická firma so zastúpením v Európe bola práve cieľom tejto štúdie. V tejto spoločnosti sa totiž od 90. rokov minulého storočia zakazuje používať smartfóny na súkromné účely zo zdravotných a bezpečnostných dôvodov. Zamestnávatelia sa obávali, že odpútanie pozornosti zamestnancov, ak by práve používali smartfón, by mohlo ohroziť bezpečnosť pri práci s dôležitými chemikáliami. Profesor Eoin Whelan na University of Galway si však vybral približne 80 zamestnancov tejto spoločnosti, ktorých rozdelil na dve časti.

TCL 408 a zabery na smartfonZdroj: TOUCHIT

V prvej časti bolo približne 40 zamestnancov, ktorým sa povolilo používať smartfón na súkromné účely popri práci. Druhá polovica pracovala tak ako predtým, teda so zákazom používania smartfónov. Následne prebiehali rozhovory so zamestnancami, čo prinieslo zaujímavé a prekvapivé výsledky.

Smartfón v práci môže znížiť stres zamestnancov

Celá štúdia sa zamerala na benefity používania smartfónov v práci, ktoré boli používané aj na súkromné účely. Zamestnanci si teda mohli počas práce vybaviť svoj súkromný telefonát, zostať v kontakte so svojimi deťmi a riešiť súkromné záležitosti, ak to bolo potrebné. Experiment, ktorý prebiehal pod vedením profesora Whelana mal takéto výsledky.

  • Aj napriek obavám z používania smartfónov a rozptýlenia pracovný výkon zamestnancov nepoklesol.
  • Konflikt medzi pracovným a súkromným životom zamestnancov výrazne poklesol.
  • Zamestnanci s prístupom k smartfónom uviedli, že vďaka možnosti riešiť rodinné problémy znížili tlak na svojho partnera.
  • Komunikácia počas pracovnej doby spôsobila, že zamestnanci neboli zaťažení množstvom povinností a informácií po pracovnej dobe.

Výskum, ktorý sa sústredil na to, ako smartfón počas pracovnej doby vplýva na psychiku a výkon zamestnancov, bol v tomto smere unikátny. Viaceré štúdie sa totiž doteraz zameriavali najmä na negatívne dopady využívania komunikačných zariadení počas pracovnej doby a vyjadrovali to, ako by si zamestnanci nemali miešať súkromný život do pracovnej sféry. Dnešná doba je však iná a stres, ktorý je obrovským faktorom v našich životoch, sa snažíme čo najviac eliminovať.

Zamestnávatelia sa snažia dbať aj na duševné zdravie svojich zamestnancov a čoraz viac sa ich snaží nevytvárať tlak zákazom osobnej komunikácie počas pracovnej doby. Aj napriek tomu treba však brať do úvahy, že niektoré zamestnania z bezpečnostných dôvodov nemôžu povoliť používanie smartfónov v práci.

Zdroj: shropshirestar.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.