Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zlatá nedeľa, teda posledná pred Vianocami, býva označovaná za tú, kedy vrcholí nákupná horúčka. Z údajov ČSOB o platbách kartami však vyplýva, že najväčší nápor zažívajú obchodníci len pár dni pred sviatkami, vlani to bol napríklad štvrtok 22. december. Podobný trend možno očakávať aj tento rok, podporený tým, že obchody zostanú po novom zatvorené cez sviatky dlhšie. 

„Adventné obdobie je intenzívne využívané aj na predvianočné nákupy, čo potvrdzujú aj naše údaje o platbách kartami v obchodoch či výberoch hotovosti z bankomatov. Nepotvrdzuje sa nám však, že by klienti nakupovali najviac počas tzv. Zlatej nedele, ale až pár dní pred Vianocami. Napríklad vlani vrcholila nákupná horúčka vo štvrtok pred sviatkami. V tento deň nechali v obchodoch o 65 % viac peňazí ako na „zlatú nedeľu“, vysvetľuje hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová. Ak by sme porovnali objem platieb v obchodoch počas tohto dňa oproti bežnému priemeru roka, tak bol o 44% vyšší.

Decembrové štatistiky ukázali ešte jeden zaujímavý trend. „Počty aj objemy platieb vždy od pondelka do piatka narastali a cez víkend následne klesali. Blížiaci sa víkend tak môže byť správnou voľbou pre tých,  ktorí sa chcú vyhnúť najväčším radom v obchodoch,“ dodáva Jamborová. 

Poradie najviac navštevovaných prevádzok sa nemenilo ani pred Vianocami. Menilo sa len ich percentuálne zastúpenie. Tesne pred sviatkami klesol podiel bežných prevádzok ako sú potraviny a čerpacie stanice. Naopak, klienti nakupovali viac oblečenia, obuvi, kozmetiky a drogérie.

Značky: