Jeho zraniteľnosť je niekoľkonásobne vyššia ako pri konkurenčných prehliadačoch.

Víťazný prehliadač v tomto nepopulárnom hodnotení zároveň patrí medzi najpoužívanejšie. Ide o prehliadač Google Chrome, ktorý pokiaľ používate, zvážte jeho dodatočné zabezpečenie. Na základe správy z portálu Phandroid sa dozvedáme, že Google Chrome sa stal najzraniteľnejším prehliadačom roka 2022.

Čo to znamená? 

Na základe čísel z databázy zraniteľností VulDB bolo v prehliadači Google Chrome v roku 2022 doteraz objavených 303 problémov so zabezpečením, čím sa ich celkový počet zvýšil už na 3 159. Toto číslo vynieslo prehliadaču Chrome aj ďalšie prvenstvo – stal sa najzraniteľnejším prehliadačom všetkých čias.

V hodnotení sa objavili iba najpoužívanejšie internetové prehliadače. Na druhej priečke sa umiestnil Firefox so 117 zraniteľnosťami za rok 2022. TOP 3 uzatvára Microsoft Edge so 103 zraniteľnosťami. Výrazne lepšie je na tom prehliadač Safari od Applu s 26 zraniteľnosťami. Milým prekvapením je však až prehliadač Opera, ktorý na základe štatistických údajov spoločnosti atlas VPN tento rok nezaznamenal žiadnu zraniteľnosť. 

Je to s prehliadačom Chrome až tak zlé?

Vzhľadom na to, že ide o najrozšírenejší prehliadač, venuje sa mu aj zvýšená pozornosť v oblasti zabezpečenia. To znamená, že veľa používateľov sa snaží tento prehliadač zneužiť na rôzne formy podvodov. Pre pokoj používateľov dodávame, že Google svoj prehliadač pravidelne aktualizuje, aby chránil jeho používateľov. 

Hoci sa zraniteľnosti pravidelne objavujú, sú aj pomerne rýchlo opravené. K zvýšenej bezpečnosti na internete je však potrebné byť aj ostražitým používateľom. Je potrebné sa vyhýbať otváraniu nebezpečných odkazov alebo podozrivých stránok. Okrem toho majte na pamäti, že do svojich zariadení sťahujte a inštalujte obsah iba z overených zdrojov.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.