Náklady na výrobu novinky od Samsungu presahujú 300 dolárov.

Takmer vždy po uvedení novej vlajkovej lode na trh sa objavujú informácie o tom, koľko stojí výroba takéhoto telefónu. Pokiaľ je tento údaj vytrhnutý z kontextu, môže vyvolávať diskusie o tom, že článok chce vyvolávať senzáciu. Záleží aj od nadpisu a celkového podania témy. Faktom je, že okrem výrobných nákladov treba brať do úvahy aj náklady na výskum, vývoj a marketing.

Každopádne, je zaujímavé porovnať, koľko jednotlivé spoločnosti zaplatia za výrobu jedného kusu ich vlajkovej lode. Spoločnosť IHS Markit zverejnila odhad výrobných nákladov pre Samsung Galaxy S8 a zároveň publikovala aj výrobné náklady ostatných známych telefónov.

Výroba jednej S8-čky stojí Samsung takmer 308 dolárov

Pravdepodobne nikoho neprekvapí, že výroba Samsungu Galaxy S8 je naozaj drahá. Ide o najdrahší telefón na trhu, čo sa výrobných nákladov týka. Jedným z dôvodov je zaoblený displej, pretože aj v prípade predchádzajúcich generácií boli náklady na výrobu edge verzie vyššie v porovnaní so štandardným modelom.

Samsung podľa odhadu spoločnosti IHS Markit zaplatí za výrobu jednej S8-čky 307 dolárov aj 50 centov. Pre porovnanie, výrobné náklady Galaxy S7 edge boli na úrovni 271,20 eur. Apple za výrobu jedného iPhonu 7 zaplatí ešte menej, konkrétne 224,80 dolárov. Je to takmer o 83 dolárov menej v porovnaní s Galaxy S8. Druhým najdrahším telefónom na výrobu je aktuálne Google Pixel XL.

Škoda, že informácie spoločnosti IHS Markit neobsahujú aj výrobné náklady verzie Galaxy S8+ a modelu Huawei P10. Minuloročná vlajková loď Huaweiu bola totiž veľmi lacná na výrobu – minimálne v porovnaní s priamou konkurenciou.

Náklady na výrobu jednotlivých vlajkových lodí. Zdroj: IHS Markit, Forbes

Zdroj: Forbes

Prečítajte si aj:

Detailná recenzia a video: Urobí Samsung Galaxy S8 dieru do sveta?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit