Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Študenti nezaháľali ani cez prázdniny a v kooperácii s tímom z Trinidadu a Tobaga pracujú na rúšku citlivom k životnému prostrediu v rámci medzinárodnej výzvy First Global

Americká nezisková organizácia FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) združuje stredoškolákov z celého sveta s cieľom inšpirovať mladých ľudí a viesť ich ku technológiám, strojárstvu a matematike. Víťazov z každej krajiny potom pozýva na celosvetovú výzvu v medzinárodnej robotickej súťaži FIRST Global, do ktorej je v tomto ročníku zapojených už 175 krajín.

Ročník našej lokálnej súťaže FIRST Global Slovensko 2020/2021 bol kvôli pandémii neštandardný a trochu komplikovanejší. Nakoniec sa ju vďaka zníženiu opatrení podarilo zorganizovať. Tento rok sa robotická súťaž konala v priestoroch Ústavu telesnej výchovy UPJŠ v Košiciach.

Súťaže sa zúčastnilo 6 tímov a témou tohto ročníka bolo „Neutop sa v odpade!“. Súťažiaci v 15-tich dvojminútových kolách museli s vlastnoručne zostrojeným diaľkovo ovládaným robotom premiestniť penové loptičky symbolizujúce odpad cez úzku dráhu, ktorá zas predstavovala znečistenú rieku.

Víťazom s počtom 725 bodov sa stali študenti Strednej priemyselnej školy technickej zo Spišskej Novej Vsi. Na druhom mieste skončila SPŠ Elektrotechnická z Košíc a bronz si odniesol tím Evanjelickej spojenej školy v Liptovskom Mikuláši. Zaujímavosťou je, že medzi druhým, tretím a štvrtým miestom boli iba 4-bodové rozdiely. Takže išlo o vyrovnanú a napínavú súťaž od začiatku až do konca. Cenu za dizajn robota, ktorú udeľujú rozhodcovia zápasov prítomní aj na inšpekciách robotov, získal tím senior z Evanjelickej spojenej školy v Liptovskom Mikuláši.

Cez leto pokračuje medzinárodná výzva FIRST Global

Navzdory nie ideálnym podmienkam sa podarilo zorganizovať zaujímavú udalosť a už sa pracuje na výzvach medzinárodnej súťaže FIRST Global 2021.  Ani cez leto slovenskí študenti so zápalom pre techniku, dizajn a ekológiu nezaháľali. Zapojili sa do aktuálne prebiehajúceho medzinárodného FIRST Global, ktoré končí 28. septembra a zúčastňujú sa ho mladí nadšenci zo 175 krajín sveta. Kvôli pandémii má táto výzva už druhý rok len online formu, dovtedy sa študenti stretávali v rôznych krajinách, ktoré FIRST Global hostili.

Odhodlanosť mladých ľudí pre vedu v nepriaznivých až kritických okolnostiach sa ukázala aj pri príbehu tímu z Afganistanu, ktorý pozostáva výhradne zo študentiek robotiky. Aby mohli pokračovať v pokojnom živote, štúdiu a budovaniu robotov v rámci platformy FIRST Global, museli po nedávnych udalostiach utiecť do Kataru.

Študentky sa preslávili už pred štyrmi rokmi, kedy im až na štvrtý pokus boli udelené víza aby sa mohli zúčastniť súťaže FIRST Global v Spojených štátoch amerických. Od vtedy sa snažili o osvetu a podporu štúdia STEM (science, technology, engineering, mathematics) odborov aj pre dievčatá v krajine, kde to kvôli postaveniu žien v spoločnosti nemali ľahké ani pred nedávnym prebratím veľkej časti krajiny Talibanom.

First Global pozostáva zo štyroch výziev:

Solutions Challegne,

Robotics Challenge,

CubeSat Prototype Challenge a

Social Media Challenge

Slovenský tím zostavený zo študentov z rôznych stredných škôl sa v Solution Challenge rozhodol z kategórií Ekonomika, Vzdelanie, Zdravie a Životné prostredie pre projekt z poslednej menovanej oblasti. Ich témou je Eco-friendly Face Masks (rúška citlivé k životnému prostrediu).

9-členný tím sa pre tento projekt rozhodol preto, lebo na jednej strane vidí veľký prínos nosenia rúšok pri rôznych druhoch epidémií. Ale zároveň sa ukázalo, ako tieto bežné rúška dokážu znečisťovať prírodu.

Ako hovorí Lukáš Dršman, dnešné rúška sú vyrábane s dôrazom na jednorázorovsť než na udržateľnosť a odolnosť. „Po prieskume materiálov som zistil, že by sme pre náš projekt mali zvoliť silikónovú gumu. Je dostatočné flexibilná, odolná a nerozkladá sa do mikroplastov ako iné polymérové rúška a masky.“

„Mojou úlohou bolo navrhnúť vymeniteľné filtre s aktívnou cirkuláciou vzduchu. Musel som preto pokusmi overiť aký tlak človek vyvíja pri nádychu a výdychu a aký prietok vzduchu je potrebný pre pohodlné nosenie,“ dodáva Samuel Mikita, ďalší člen tímu.

O celkový dizajn masky sa staral Richard Čuba, ktorý sa inšpiroval konceptom smart masiek Hazel od firmy Razer. „Prvý model nebol dostatočne pohodlný a nebolo rozumieť čo v nej človek rozpráva. Druhý prototyp sme preto vylepšili o pasívny filter pred ústami a telo masky sme vytvorili z priehľadného flexibilného materiálu,“ vysvetľuje.

Dizajn vymeniteľných filtrov má na starosti Júlia Spustová, ktorá sa po prieskume možností rozhodla pre ryžový papier so semiačkami kvetov prirodzene rastúcich v Strednej Európe. Rozložiteľné filtre potom môžu fungovať ako sadenice.

Len pred pár dňami ukončili druhú fázu projektu, ktorou bolo vytvorenie aliancie s tímom z inej krajiny. Slováci alianciu vytvorili so študentami z karibského Trinidadu a Tobaga. Momentálne v tretej fáze finalizujú svoju masku, ktorú musia dokončiť do 18. septembra a postaviť ju do arény s desiatkami ďalších zaujímavých projektov mladých nadšencov pre vedu a výskum z celého sveta.

Značky: