Svetová fotografická organizácia s oznámila celkových víťazov v prestížnej súťaži Sony World Photography Awards 2021. Vyhlásenie sme sledovali naživo.

Titul Fotograf roka a sprievodný šek na 25 000 USD si odnáša dokumentarista Craig Easton z Veľkej Británie a to za jeho sériu Bank Top. Vyhlásení boli aj desiati víťazi kategórií profesionálnej súťaže ako aj celkoví víťazi kategórie Open, Student a Mládež.

Víťazov najlepšie zverejňuje video s riaditeľom Svetovej fotografickej organizácie, ktorým je  Scott Gray a televízna a rozhlasová moderátorka Konnie Huq.

Zároveň je už prístupná virtuálna výstava prác víťazov a finalistov ako aj  Rok vo fotografiách od Sony World Photography Awards 2021, špeciálne vytvorený dokumentárny film s historikom umenia, ktorým je Jacky Klein a zabávačom Nishom Kumarom. Bezplatne si môžete stiahnuť aj digitálnu kópiu knihy Sony World Photography 2021. Všetko je k dispozícii na prezeranie a stiahnutie na stránke worldphoto.org/announcement-2021.

Séria Bank Top v spolupráci so spisovateľom a akademikom Abdul Aziz Hafiz skúma zastúpenie a postavenie komunít v severnom Anglicku so zameraním na úzke susedstvo banky Bank Top
v Blackburne. Projekt je súčasťou širšej práce dirmy Easton v regióne, vrátane Thatcherových detí (2. miesto, kategória Dokumentárne projekty, 2021 Odborná súťaž,), vyšetrovanie chronickej povahy chudoby, ktorú zažívajú už tri generácie jednej rodiny. Bank Top je výsledkom projektu Blackburn Museum & Art Gallery Kick Down the Barriers iniciovaných v reakcii na mediálne správy, ktoré vykresľovali mesto ako „najsegregovanejšie v Británii“.

Photo: Craig Easton

Múzeum sa pokúsilo spochybniť tento príbeh a vyzvalo umelcov a spisovateľov, aby spolupracovali s obyvateľmi mesta rôznych štvrtí a pokryli silné a autentické zastúpenie ich komunít. V priebehu roka Easton a Hafiz úzko spolupracovali s miestnymi obyvateľmi, aby preskúmali ich príbehy a zážitky prostredníctvom série čiernobielych portrétov a sprievodných textov. Tieto zvýrazňujú otázky sociálnej deprivácie, bývania, nezamestnanosti, prisťahovalectva a zastúpenia, ako aj vplyv minulej a súčasnej zahraničnej politiky. Ich práca čelí zjednodušujúcim zovšeobecneniam a má za cieľ poskytnúť kontext o tom, ako sa tieto spoločenstvá spojili. Pomáhajú lepšie porozumieť tomu, ako sa týmto spoločenstvám darí teraz .

Mike Trow, predseda odbornej súťaže 2021 hovorí: „Čo je na tomto projekte také pôsobivé, je zámer, odhodlanie a porozumenie, ktoré k tomu Craig prináša. Úzko spolupracoval so spisovateľom Abdulom Azizom Hafizom a vytvorili kompletný príbeh. Na fotografiách nie sú ľudia, ktorí nevyhnutne žiadali o fotografovanie, ale Craig si získal ich dôveru. Úprimne sa pozerajú do kamery a vidíme vzájomné porozumenie medzi dokumentujúcim a objektom. To je morálna sila, ktorá stojí za touto prácou, vďaka ktorej je táto cena taká dôležitá a zaslúžená“.

Easton o svojej výhre hovorí: „Som rád, že táto práca bola ocenená za fotografiu. Fotografujem, aby som sa naučil, snažil sa pochopiť a zdokumentovať a zdieľať príbehy. To je privilégium môcť to robiť a napádať vnímanie a stereotypy – niečo, čo je pre mňa obzvlášť dôležité. Mať tieto príbehy z nedostatočne zastúpených alebo skreslených komunít v severnom Anglicku, kde žijem, je úžasné. Ďakujem“.

VÍŤAZI ODBORNEJ KATEGÓRIE

Víťazní fotografi v súťaži Profesionáli boli vybraní porotou zloženou z odborníkov za predloženie vynikajúcej práce s piatimi až desiatimi obrázkami od príbehov miestneho významu reagujúc na otázky globálneho významu. Všetci víťazi kategórie dostanú digitálne fotoaparáty spoločnosti Sony. Tohtoroční víťazi sú:

ARCHITEKTÚRA A DIZAJN

VÍŤAZ: Tomáš Vocelka (Česká republika) za sériu Večné loviská

Photo: Tomáš Vocelka

Finalisti: 2. miesto Frank Machalowski (Nemecko); 3. miesto Gu Guanghui (Čína)

KREATÍVA

VÍŤAZ: Mark Hamilton Gruchy (Spojené kráľovstvo) za sériu The Moon Revisited

Photo: Mark Hamilton Gruchy

Finalisti: 2. miesto Luigi Bussolati (Taliansko); 3. miesto Sasha Bauer (Ruská federácia)

DOKUMENTÁRNE PROJEKTY

VÍŤAZ: Vito Fusco (Taliansko) za sériu The Killing Daisy

Photo: Vito Fusco

Finalisti: 2. miesto Craig Easton (Spojené kráľovstvo); 3. miesto Lorenzo Tugnoli (Taliansko)

ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

VÍŤAZ: Simone Tramonte (Taliansko) za sériu Net-zero Transition

Photo: Simone Tramonte

Finalisti: 2. miesto Mohammad Madadi (Iránska islamská republika); 3. miesto Antonio Pérez (Španielsko)

KRAJINA

VÍŤAZ: Majid Hojjati (Iránska islamská republika) za sériu Tiché susedstvá

Photo: Majid Hojjati

Finalisti: 2. miesto Andrea Ferro (Taliansko); 3. miesto Fyodor Savintsev (Ruská federácia)

PORTFÓLIO

VÍŤAZ: Laura Pannack (Spojené kráľovstvo) za príspevok Prehľad portfólia

Photo: Laura Pannack

Finalisti: 2. miesto Brais Lorenzo (Španielsko); 3. miesto Loli Laboureau (Argentína)

PORTRÉTÚRA

VÍŤAZ: Craig Easton (Spojené kráľovstvo) za sériu Bank Top

Photo: Creig Easton

Finalisti: 2. miesto Julia Fullerton-Batten (Veľká Británia); 3. miesto Jane Hilton (Spojené kráľovstvo)

ŠPORT

VÍŤAZ: Anas Alkharboutli (Sýrska arabská republika) za sériu Šport a zábava namiesto vojny a strachu

Photo: Anas Alkharboutli

Finalisti: 2. miesto Patrick Meinhardt (Španielsko); 3. miesto Farzam Saleh (Iránska islamská republika)

UDRŽATEĽNÝ ŽIVOT

VÍŤAZ: Peter Eleveld (Holandsko) za sériu Zátišie, kompozícia, snímka na mokrom tanieri

Photo: Peter Eleveld

Finalisti: 2. miesto Alessandro Pollio (Taliansko); 3. miesto Paloma Rincon (Španielsko)

DIVOČINA A PRÍRODA:

VÍŤAZ: Luis Tato (Španielsko) za sériu Locust Invasion vo východnej Afrike

Photo: Luis Tato

Finalisti: 2. miesto Graeme Purdy (Veľká Británia); 3. miesto Angel Fitor (Španielsko)

Kategória OPEN

Open oslavuje silu jednotlivých obrázkov. Vyberajú sa víťazné fotografie so schopnosťou komunikovať pozoruhodný vizuálny príbeh v kombinácii s technickou dokonalosťou. Vyberá sa  desať víťazov kategórie Open. Tamary Kudita (Zimbabwe) je open fotografom roka 2021 a odniesol si šek na 5000 USD, digitálny fotoaparát Sony a má účasť na globálnej expozícii.

Photo: Tamary Kudita

ŠTUDENTSKÝ FOTOGRAF ROKU

Coenraad Heinz Torlage (Južná Afrika)  bol ocenený ako Študentský fotograf roka 2021 a získal za fotografiu šek v hodnote 30 000 USD plus  vybavenie jeho inštitúcie. Torlage bol vybraný za jeho sériu Young Farmers, vytvorenú ako odpoveď na v skratke Náš čas. Tá študentov požiadala, aby zobrazili spôsob, akým oni a ich súčasníci vidia svet a ako to plánujú zmeniť k lepšiemu.

Photo: Coenraad Heinz Torlage

MLÁDEŽ

Pubarun Basu (India, 19-ročný), ktorý bol vybraný zo šiestich víťazov kategórie za jeho obraz Žiadny únik z reality. Na fotografii sa premietali tiene zábradlia na záclony vytvárajú ilúziu klietkových tyčí, spoza ktorých je vidieť pár rúk, akoby sa pokúšali ich zlomiť. Ilúzia tieňov a gesta rúk vyjadrujú pocit uviaznutia, ktorý zdieľalo toľko ľudí minulý rok na celom svete. Za svoje víťazstvo dostáva digitálny fotoaparát Sony a účasť v globálnej expozícii.

Photo: Pubarun Basu

NEJLEPŠÍ PRÍSPEVOK DO FOTOGRAFIE

Tohtoročný mimoriadny prínos pre fotografiu si odniesla mexická fotografka Graciela Iturbide. Je považovaná za najdôležitejšieho žijúceho fotografa v Latinskej Amerike. Dielo Iturbide ponúka fotografický prehľad o Mexiku od konca 70. rokov. V obrazoch každodenného života a jeho kultúry spolu s rituálmi a náboženstvami.

Photo: Graciela Iturbide

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.