Pravidlá sa vzťahujú len na osobné účty. 

Koncom júla sme v detailnom článku informovali o blížiacom sa mazaní neaktívnych účtov, do ktorých sa používatelia neprihlásili viac ako dva roky. Spoločnosť Google však nenecháva nič na náhodu, a v týchto dňoch sa používateľom jej služieb opäť pripomína informačným e-mailom. To zároveň znamená, že odteraz sa začala uplatňovať jej nová politika týkajúca sa neaktívnych účtov. 

V každom prípade nie je dôvod na paniku, keďže funkcia je v rámci služieb spoločnosti Google známa už niekoľko rokov. Na druhej strane je tento prístup spoločnosti Google k neaktívny účtom dôležitý aj z dôvodu zachovania poriadku. Pokiaľ svoj účet pravidelne používate, či už na počítači, alebo v telefóne s Androidom, tak sa nemusíte ničoho obávať. 

Zmena sa vzťahuje na každý Google účet, ktorý nebol použitý alebo prihlásený do dvoch rokov. Pokiaľ budú splnené tieto podmienky, tak Google bude môcť od 1. decembra 2023 pristúpiť k vymazaniu tohto účtu. Hoci nové pravidlá sú platné už pomerne dlho, a v máji boli zverejnené na blogu spoločnosti Google, tak vyhľadávací gigant teraz postupuje v súlade s pravidlami, a začal používateľov informovať o možnom vymazaní ich neaktívnych účtov.

Lupa v aplikácii Gmail

Pokiaľ pravidelne používate služby spoločnosti Google, a medzi vašimi účtami sú aj také, ktoré ste veľmi dlho nepoužili, tak majte na pamäti, že vymazanie účtu nebude mať dopad iba na obsah v službách YouTube a Gmail, ale aj na dokumenty v službe Dokumenty, fotografie vo Fotkách, alebo ďalší obsah na Disku a v Kalendári.

Aj napriek tomu, že ide o veľmi dlhé prechodné obdobie, tak odporúčame, aby ste si skontrolovali všetky vaše účty, ktoré ste niekoľko rokov nepoužili. Ide napríklad o sekundárne, pracovné účty, alebo účty pre deti. Zmazanie účtu vám však hrozí iba v prípade, že ste svoj účet nepoužívali alebo ste sa doň dlhodobo ani raz neprihlásili. 

google chrom pdf newZdroj: Google

Z tohto dôvodu venujte zvýšenú pozornosť prichádzajúcim e-mailom od spoločnosti Google, ktoré budete dostávať najmenej osem mesiacov pred vykonaním akýchkoľvek opatrení, týkajúcich sa prípadného zmazania neaktívnych účtov. Pre zamedzenie zmazania účtu sa stačí do neho prihlásiť a vykázať akúkoľvek aktivitu v konkrétnej službe na splnenie úlohy.

Všetky potrebné informácie o správe účtu a zálohovaní údajov nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: Zdnet, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.