Tieto podvodné správy zneužívajú obavy verejnosti z aktuálnej situácie.

Od používateľov sa snažia vylákať peniaze alebo sa pokúšajú infikovať ich zariadenia. E-mailom a sociálnymi sieťami sa taktiež šíria hoaxy o tom, ako sa bude nákaza vyvíjať a čo na ňu „zaručene“ pomáha. Bezpečnostná spoločnosť ESET odporúča takéto správy nepreposielať ďalej a riadiť sa oficiálnymi pokynmi.

Väčšina týchto správ koluje v zahraničí. Je však len otázka, kedy tieto škodlivé e-maily dorazia aj na Slovensko. Našu krajinu však neobišli tradičné hoaxy.

Metódy útočníkov sa výrazne nelíšia od iných spamov alebo phishingov, ktoré mnohokrát zneužívajú aktuálne situácie a témy. Základom je vždy obsah, ktorý má u obeti vyvolať silnú emóciu, napríklad strach. Pod jeho vplyvom je potom obeť náchylnejšia kliknúť na nebezpečný link alebo stiahnuť si do svojho zariadenia škodlivú prílohu a z infikovaného zariadenia odchytávať napríklad heslá uložené v internetových prehliadačoch. Útočníci väčšinou odosielajú tieto e-maily v mene známej a dôveryhodnej inštitúcie, napríklad Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Medzi ďalšie príklady škodlivých správ zneužívajúcich Koronavírus patrí e-mail apelujúci na ľudí, aby pomohli obetiam v postihnutých regiónoch. Adresáti boli vyzvaní na darovanie peňazí v kryptomene Bitcoin. Tento finančný dar mal pomôcť rozšíriť medzi obete údajnú vakcínu. Tá však doteraz neexistuje. V južnej Amerike bola zaznamenaná podvodná stránku s článkami o Koronavíruse. Malo sa na nej nachádzať aj video z výstavby novej nemocnice v Číne. Pri snahe o jeho stiahnutie si však obeť do svojho zariadenia nainštalovala bankový malvér.

Je veľmi dôležité, aby sme boli pri otváraní e-mailovej schránky obozretní a nerobili unáhlené závery.

Zdroj: Eset

Prečítajte si aj:

Táto interaktívna mapa vám poskytne komplexný prehľad o šírení koronavírusu

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.