V žiadnom prípade nechceme šíriť paniku, ale ak sa chystáte niekam vycestovať alebo máte známych/rodinu v zahraničí, tak táto interaktívna mapa vám poskytne prehľad o tom, či sa v danej destinácii nebezpečný koronavírus vyskytuje alebo nie.

Koronavírus, označovaný ako 2019-nCoV, pochádza z čínskeho mesta Wuhan, ktoré je aktuálne kvôli tomuto nebezpečnému vírusu „odrezané“ od zbytku sveta.  Vírus však „nepôsobí“ iba v tomto meste, ale postupne sa rozšíril aj do iných oblastí Číny, ako aj niektorých Ázijských štátov. Okrem toho sa objavil aj v Európe, konkrétne v Nemecku (4 potvrdené prípady) a vo Francúzku (4 potvrdené prípady). Široká verejnosť s napätím sleduje pohyb tohoto vírusu, na ktorý sa v celosvetovom meradle vyvíja vakcína, ktorá by proti nemu účinne zaberala. Podľa posledných informácií sú vedci na dobrej ceste, tak veríme, že sa čoskoro podarí nájsť tú správnu „zložku“, ktorá tento vírus zastaví a pomôže so zotavením všetkým nakazeným osobám.

Kliknutím na obrázok nižšie budete presmerovaní priamo na interaktívnu mapu

Ak vás teda zaujíma, kde všade sa koronavírus objavil, koľko ľudí je aktuálne nakazených, koľkých sa podarilo vyliečiť a koľko ľudí mu podľahlo, tak kliknite na tento odkaz, ktorý vám zobrazí interaktívnu mapu. Výskyt koronavírusu je označený červenou farbou a po kliknutí na jednotlivé body sa vám zobrazia kompletné štatistiky. Táto mapa, resp. nástroj, nie je výtvorom „nadšenca“, ale skupiny CSSE (Center for Systems Science and Engineering), ktorej tieto informácie poskytuje priamo svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ako aj centrá pre kontrolu infekcií v Spojených štátoch amerických, Číne a samozrejme aj v Európe.

Na záver dodajme, že prvýkrát bol koronavírus nahlásený svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) 31. decembra 2019. Čínski odborníci ho zaradili do rovnakej skupiny vírusov, ktoré v minulosti spôsobili nákazu SARS, MERS a pod.

Veríme a dúfame, že sa tento vírus podarí vedcom čoskoro zastaviť a nájsť účinnú protilátku.

Prečítajte si aj:

Hraním tejto hry môžete pomôcť pri hľadaní vakcíny na koronavírus

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE