Podľa štúdie vydanie firmou Microsoft naša pozornosť klesá hlavne vďaka modernej technologickej výbave. Publikovaná správa obsahuje štatistické údaje o tom, že sme stále viac vyrušovaní potrebou skontrolovať si smartfón a tiež záplavou informácií, ktoré sa na nás každý deň valia. 

Zatiaľ čo ľudia v roku 2000 dokázali udržať maximálne sústredenie na splnenie úlohy 12 sekúnd, táto doba sa v roku 2013 scvrkla len na 8 sekúnd. Viacero, hlavne mladých ľudí si už nedokáže predstaviť svoj život bez neustálej kontroly smartfónu, sociálnych sietí, mailov a rôznych oznámení. To všetko výrazne odpútava našu pozornosť. Výskum sa realizoval na vzorke 200 ľudí, u 112 dobrovoľníkov sa realizoval EEG sken.

Na druhej strane nám to údajne pomáha v schopnosti realizácie viacerých prác naraz (to hlavne u mužov býva problém). Zároveň sa vylepšuje schopnosť sústrediť sa len na podstatné veci a informácie.

Čo si o tom myslíte vy? Naozaj sme menej pozorní a vieme robiť viac vecí naraz? Vyjadrite sa v diskusii!

Zdroj: Medical Express

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.