Aj vás zaujíma, čo tvorí vnútro rôznych smartfónov, možno aj toho vášho? Ak áno, tu ste správne.

Spoločnosť Apple má dnes „sviatok“ a o 19:00 predstaví novú generáciu iPhone, tak prečo sa „nepovŕtať“ v starších zariadeniach, ktoré sú stále obľúbené a výkonom postačujúce. V predchádzajúcej téme pozrime sa dnu sme „pitvali“ Apple iPhone 6s Plus, čiže ešte stále aktuálnu vlajkovú loď spoločnosti Apple.

Rýchle porovnanie – iPhone 6s Plus má oproti iPhone 6 Plus navrch hlavne zvýšenou ochranou voči tekutinám, lepším fotoaparátom, procesorom a dotykovou plochou citlivou na tlak. Po stránke dizajnu sú to takmer identické zariadenia.

Prejdime ale k tomuto „obrovi“, ktorý je na pomery veľkosti displeja neúmerne veľký. A keby ho nebohý Steve Jobs hodil do akvária, ako iPod, tak by z neho nevyšli bublinky, ale kompletný perličkový kúpeľ :). Treba povedať, že jeho „vnútornosti„, ako aj koncepcia, by sa dala upratať do menšieho tela so zachovaním veľkosti displeja. To je subjektívny názor. Aby sme len „nehanili“ treba povedať aj to, že spracovaním, osadením komponentov a súčiastok sa iPhonu len máloktorý výrobca vyrovná.

Poďme dnu

Ako už isto viete (z našich predchádzajúcich redakčných „pitiev“), aj tento iPhone sa otvára cez displej. Potrebné je nato odskrutkovať dve „torx“ skrutky v spodnej časti. A to platí pre všetky servisné úkony, inou cestou sa dnu nedostanete, jedine, že by, veď viete – uhľová brúska :).

Pokračujeme odobratím krycieho pliešku konektorov, ktoré spájajú predný LCD panel so základňou, vlastne celým „srdcom“ zariadenia.
iPhone 6 Plus (10)

Na obrázku nižšie vidieť konektory prepojenia predného LCD panelu so základňou. Od vrchu, najširší + jeden pod ním sú konektory displeja a dotykovej plochy. Pod ním, tretí, je konektor vrchného flex kábla, ktorý je uchytený na ráme LCD panelu. Nachádza sa na ňom predná kamera, senzor proximity, svetelný senzor a reproduktor. A posledný, na boku, je konektor TouchID, teda tlačidla „domov“.

iPhone 6 Plus (25)

Dve hlavné, samostatné časti zariadenia. LCD panel + (základňa) zadný kovový kryt s komponentami a súčiastkami.

iPhone 6 Plus (12)

Na ľavom obrázku vidíme flex kábel LCD panelu so súčiastkami uvedenými vyššie, ten je krytý kovovým plieškom. Pravý obrázok ukazuje spodnú časť LCD panelu s TouchID, ktoré je taktiež zabezpečené kovovým plieškom. TouchID má flex kábel vedený po bezpečnostnom plechu displeja, čo je výborné riešenie.

Bezpečnostný kryt (plech) LCD displeja s flex káblom TouchID.

iPhone 6 Plus (31)

Krycí plech displeja je uchytený o rám predného panelu šiestimi skrutkami.

iPhone 6 Plus (35)

TouchID – tlačidlo „domov“ (rýchly snímač odtlačkov prstov).

Flex kábel, ktorý má umiestnenie vo vrchnej časti rámu LCD displeja. Nachádza sa na ňom predná kamera – 1,2 Mpx (HD video, HDR), senzor proximity, svetelný senzor a reproduktor.

Kovový rám zariadenia Apple iPhone 6 Plus so súčiastkami –  žltá: fotoaparát + LED dióda / oranžová: Wi-Fi anténa / šedá: konektory predného LCD panelu /  červená: slot pre nano SIM kartu / šedá (malá): kovový kryt konektora batérie a dock-flexu / modrá: vibrátor / zelená: reproduktor / fialová: lightning konektor / ružová: mikrofón / žltá: 3,5 mm audio konektor.

iPhone 6 Plus jjjj

V pravej vrchnej časti zariadenia sa nachádza zadná kamera – rozlíšenie 8 Mpix (f/2,2), duálna LED dióda, nahrávanie Full HD videí (1920 x 1080 px – 30 fps). Spomalené zábery – slow motion (240 fps). A nechýba mu ani optická stabilizácia obrazu.

iPhone 6 Plus (24)

A v ľavej vrchnej časti sa nachádza Wi-Fi anténa s plastovým krytom.

iPhone 6 Plus (13)

Slot pre nano SIM kartu so „šuplíkom„. Vyššie je vidieť tlačidlo napájania.

iPhone 6 Plus (19)

Pozrime sa ešte na hardvérové ovládacie prvky z vnútra. Tie sú, ako inak, excelentne spracované. Na ľavom obrázku je dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti a nad ním sa nachádza malý prepínač tichého režimu. Na pravom obrázku sa nachádza tlačidlo napájania. Všetky komponenty sú pevne uchytené pod kovovým krytom.

Spodná časť zariadenia už tradične patrí dock-flexu, čiže 3,5 mm audio konektoru, Lightning konektoru, mikrofónu, reproduktoru a čiastočne GSM anténe.

Následne najväčšiu časť, takmer polovicu vnútra zariadenia tvorí Li-ion batéria. Tá má kapacitu 2915 mAh (3,82 V ÷ 11,1 Wh). A je známe, že ju treba často nabíjať, ale to platí aj pre smartfóny iných výrobcov.

iPhone 6 Plus (26)

A teraz to najhlavnejšie, bez čoho by bola celá táto „schránka“ dielov nefunkčná a bez života. Základná doska, to je súčasť, bez ktorej to jednoducho nejde. V nasledujúcich obrázkoch si ju môžete detailne prezrieť aj s popisom jednotlivých čipov.

Iphone 6 plus základná doska_nowat  iphone 6plus1_nowat

iphone 6plus1_nowat

iphone 6plus3_nowat

A kto iný by riadil a usmerňoval tento stroj ako procesor Apple A8 SoC.

A8 apple_nowat

„Á-osmičkou“ od Apple sme sa dostali ku koncu ďalšej redakčnej pitvy smartfónov, ktorá je pre vás veríme, že zaujímavým obohatením zo sveta technológií. Takto jednoducho a pohodlne môžete nahliadnuť do útrob svojich zariadení a pozrieť sa, čo zaujímavé ukrývajú. V nasledujúcej redakčnej pitve smartfónov sa môžete tešiť na tabletofón – ASUS FonePad Note 6.

Aj vy sa tešíte na novinky, ktoré dnes Apple predstaví? My áno, no ešte viac nás poteší, keď budú postupom času na našom stole v takom rozpoložení, ako bolo toto zariadenie :).

Zdroj obrázkov základnej dosky: iFixit

Viac k téme pozrime sa dnu:

Pozrime sa dnu: Apple iPhone 6s Plus

Pozrime sa dnu: HTC one M7

Pozrime sa dnu: Apple iPhone 5

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE