3D tlač nie je len o malých hračkách a amatérskych výrobkoch, ktoré si vytlačíte priamo na vašom stole.

Technológia 3D tlače sa stále vyvíja a posúva ďalej. Zariadenia HP Jet Fusion umožňujú tlač sériovo vyrábaných dielov ako aj na zákazku presne definovaných výrobkov. Vzhľadom na to, že cena takéhoto tlačového stroja sa pohybuje v desiatkach tisíc EUR, firmy si takéto stroj kupujú na lízing alebo zveria svoju zákazku priamo tam, kde je tlačiareň nainštalovaná.

Na Slovensku je tlačiareň radu HP Jet Fusion nainštalovaná u jedného partnera firmy HP. V Českej republike na viacerých miestach vrátane 3Dees Industries. Slúži nielen na tlač reálnych objednávok a požiadaviek na tlač pre ostatné firmy, ale aj ako 3D demo centrum, kde predstavia možnosti tejto technológie.

3D tlač je zároveň trochu iný spôsob tlače, najmä z ekonomického hľadiska. Celý proces nie je postavený na tom, aby sa zarábalo na tlačových materiáloch, v tomto prípade špeciálneho prášku – tlačového materiálu.

Na rozdiel od iných foriem tlače, je tento spôsob ekologickejší, ak sa pozrieme na zvyškový materiál. Nepoužitý prášok putuje späť do zásobníka, odkiaľ sa potom použije pri ďalšej tlači. To v kombinácii 80 % recyklovaného prášku, 20 % nového.

Vzhľadom na možnosť veľkoobjemovej tlače a celkový výrobný proces, tu vyzerá „náplň“ trochu inak. Zásobník so 130 kg materiálu dostanete na palete. Do neho sa z hornej strany zasunie nasávacia trubica. Cez ňu putuje prášok priamo do zásobníka na tlačiarni.

Medicínske účely

Na 3D tlačiarni HP bolo vytlačené umelé srdce pre pacientku z Českej republiky. Proces tlače trval 3 dni. Proces začína snímkou z CT, na ktorom je celý hrudný kôš a špecializovaný softvér z neho rozpozná srdce. Na základe snímky potom dopočíta jeho veľkosť so zohľadnením hrúbky stien. To potrebuje na dosiahnutie správnych rozmerov objemu všetkých komôr.

3D tlač je priamo stavaná aj na obalenie protéz. Výsledný produkt, teda akýsi „obal“ na protézu je odolný vode a fyzickému namáhaniu. Materiál totiž nenasáva vodu, rozlíšenie tlače je 80 mikrónov a zároveň je odolný voči nadmernému ťahu.

Nezlomíte ho, avšak pri nadmernom tlaku sa začne ohýbať. Tým je priamo predurčený na nielen na použitie v zdravotníctve ale aj v mechanike. Vytvorenie „nástreku“ na protézu stojí približne 1000 EUR. Ďalšie informácie nájdete na webe www.art4leg.com.

Firma JetSurf používa špeciálny diel pre spaľovací motor vďaka technológii 3D tlače cez HP Jet Fusion. Na rozdiel od technológie FDM, ktorá je re tento typ zariadenia nevhodná a navyše pomalá na výrobu, používa technológiu HP Multi Jet Fusion a odlišný materiál s názvom PA12.

Zdroj: HP a 3Dees

Prečítajte si aj:

Čo potrebujete vedieť o 3D tlači?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.