Zhruba po viac ako mesiaci od uvedenia Android M Developer Preview tu máme ďalšiu aktualizáciu.

Zmeny nie sú tak veľké od uvedenia vývojárskej verzie, no o to viac zaujmú.

Prvou zmenou je opravenie hlavného menu – drawera, ktorý nemá horizontálne rolovanie ale späť vertikálne. Toto bola jedna z najväčších kritík od používateľov. Takisto sa Google vrátil k menším ikonám. Pôvodné boli väčšie a miestom na displeji sa výrazne plytvalo. Dá sa použiť panel na vyhľadávanie aplikácií v telefóne a štyri najpoužívanejšie aplikácie budú vždy umiestnené v hornej časti na samostatnom paneli. Rovnako tak je prechádzanie aj widgetmi, miesto je optimalizované a nie je potrebné toľko rolovania.

Veľmi dobrou záležitosťou je pridanie tlačidla na vymazanie screenshotu obrazovku. Okrem tlačidla Share tu nájdete aj ďalšie tlačidlo, práve na odstránenie snímky bez potreby chodiť do Galérie.

Jednou zo skrytých funkcií tohto Androidu je tmavá téma. Je to len prepnutie do iného režimu farebného motívu a vyzeralo to, že sa stane štandardnou súčasťou systému. Zatiaľ to však nebude aktuálne, temná téma nie je naďalej súčasťou tohto systému.

 

Nové funkcie sú zamerané na upratanie stavového riadku. Môžete prispôsobiť, ktoré sa budú zobrazovať cez samostatné nastavenia v systéme. Ikona baterky môže obsahovať percentuálnu informáciu priamo vo vnútri, čo doteraz nebolo v základnej nadstavbe systému možné. Vlastne ikona baterky a hodín sú jediné, ktoré z horného panela nebudete môcť odstrániť.

Vizuálnou zmenou prešiel aj ukazovateľ pamäti. Z pôvodného názvu Storage ho premenovali na Storage & USB. Zmizol farebný pruh s pomerom obsadeného miesta. Zobrazená je len tenká čiara so znázornením pomeru voľného a obsadeného miesta. Pod ňou potom kategórie s údajmi o kapacite.

Sledovanie pamäte, ktorá bola využitá za posledné tri hodiny až jeden deň, je veľmi dobrá vlastnosť na odhalenie najžravejších aplikácií. Z niekoľkých úrovní menu bola presunutá hneď do primárnej sekcie menu Nastavenia.

Videoukážka

Zdroj: Phandroid

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.