Hudobné video vytvorila AI, text a hudbu pripravila kapela tradičnou metódou.

Umelá inteligencia nachádza uplatnenie v rôznych sférach. Jedna z nich je aj hudobný priemysel, o čom svedčí aj koncert Sound of Light z roku 2018. Za pomoci tejto technológie v smartfóne Huawei Mate 20 Pro, bola vytvorená orchestrálna hudba.

Bratislavská indie pop-roková kapela Fortuan (421 – anglicky, fonetický preklad telefónnej predvoľby Slovenska) vydala nový singel s názvom River. Z minulého pohľadu netradičné, dnes už pomaly nastupujúcim trendom, počítače sa zapájajú do vývoja hudby aj grafiky, nielen textov a vedeckých oblastí. Konkrétne ide o aplikáciu Midjurney, ktorá vyrobila lyrics video k novej skladbe.

Tento nástroj funguje na zadaní kľúčových slov, podľa ktorých následne pripraví obrázky. Takto kapela získala viac ako 1000 obrázkov, ktoré charakterizovali jej nový singel. Pre tých z vás, ktorí ste si umelú inteligenciu ešte nevyskúšali dodávame, že na pohľad ide o jednoduchý proces, no ak chcete relevantné výsledky, musíte sa trochu posnažiť aj vy.

Kapela musela aplikácii Midjurney definovať správne kľúčové slová. Vzhľadom na to, že ide o skladbu o Dunaji, bolo potrebné zahrnúť do tvorby aj tento aspekt. Následne sa dali vygenerovať charakteristické obrázky. Ide o výraznú pomoc, no nie je to všeliek a tak celkovo vybrali len 20 z nich, ktoré najviac charakterizovali ich predstavy.

artwork riverZdroj: Fortuan
artwork river

Bežnou praxou je že AI síce vytvorí obrázok alebo pútavú grafiku, no nie je bezchybná a objavujú sa v nej rôzne anomálie. S týmto si už museli poradiť členovia kapely a tak bol výber vhodných obrázkov vo finále na nich.

Jeden obrázok kapela využila aj vo forme artworku tohto singla. Celkový proces tohto umeleckého diela uzatvára pridanie animácie do obrázkov a doplnenie textov. Na tomto procese už ale pracovali „živí ľudia“.

Zdroj: vlastné, Fortuan

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.