Aplikácia určená najmä pre bitcoinerov, je tŕňom v oku spoločnosti Apple.

Vexl má pomôcť používateľom vymieňať si hotovosť za Bitcoiny so zachovaním súkromia. Ide o neziskovú organizáciu, ktorá nevyžaduje žiadne overenie používateľov a ani priamo nezasahujú do transakcií. Okrem iného nezhromažďujú ani žiadne údaje týkajúce sa obchodov, sami nemajú dostatok údajov na to, aby dokázali posúdiť, či nakoniec nejaká výmena, respektíve obchod prebehli. Základom je anonymita a open source kód.

Aplikácia je legálna, avšak ako sa ukázalo, nie vo všetkých krajinách sveta sa vzhľadom na ich legislatívu dá používať. Fungovala takmer 9 mesiacov a podľa blogu neziskovej organizácie si získala priazeň tisícov používateľov. To sa však v máji zmenilo. Apple totiž pri posudzovaní aplikácie narazil na problém, ktorý je dôsledkom jeho interného hodnotenia a postupov.

Firma Apple chcela potvrdenie, že za aplikáciou stojí finančná inštitúcia. To však nebolo možné, keďže Vexl nie je finančná inštitúcia. Tento problém sa nakoniec po niekoľkých týždňoch podaril vyriešiť a predložili Applu, že nejde o finančnú inštitúciu. Jedinou ich aktivitou je zjednodušenie a umožňovanie takzvaného vexklovania.

V rámci zachovania právnej istoty a legislatívnej správnosti musela byť aplikácia povolená len tam, kde sú hotovostné transakcie stále legálne, teda v Európskej únii. To však nepomohlo a Apple sa vyjadril, že používanie hotovosti je „zjavne bezohľadné“. Aplikácia dostala zamietnutie s vysvetlením, že Vexl nabáda k bezohľadnej činnosti. Konkrétne o výmenu valút.

Zaujímavosťou na tomto celom je, že existujú aj iné aplikácie ako napríklad Badoo, Tinder či, napríklad Craiglist alebo Facebook Marketplace. Tie na App Store nájdete. Takisto ide o aplikácie, ktoré umožňujú istú výmenu tovaru alebo služieb, prípadne nabádajú na osobné stretnutia, ak ide o zoznamovacie aplikácie. Nepríjemným znakom celej tejto kauzy je, že Apple považuje činnosť aplikácie za bezohľadnú. Je znak postupného konca hotovosti v praxi?

vexl apple posudenieZdroj: Vexl

Zdroj: Blog Vexl

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.