Stalo sa tak prvýkrát po desiatich rokoch.

Celosvetová kríza sa výrazne podpísala aj pod fungovanie technologických gigantov. Zdá sa, že z nich bol tento rok najviac zasiahnutý práve Apple. Dokonca boli zverejnené správy, ktoré prezrádzajú, že Apple bol donútený v októbri na niekoľko dní odstaviť výrobné linky, na ktorých sa vyrábajú iPhony a iPady.

Pre spoločnosť to samozrejme znamenal obrovský problém, pretože táto situácia nastala v najnevhodnejšom čase. Okrem toho, že sa tak stalo prvýkrát za viac ako desať rokov, v tomto období výroba nemala klesať, ale naopak, mala sa zvyšovať.

V jesennom období svoju produkciu tradične zvyšujú aj dodávatelia spoločnosti Apple na 24 hodín denne, pretože najväčší nápor prichádza krátko po jesennom uvedení nových modelov na trh. Keďže je aj krátko pred sviatkami, dopyt je ešte vyšší.

iPhone 13 Pro / 11 ProZdroj: Miroslav Illéš
iPhone 13 Pro / 11 Pro

Čo skutočne spôsobilo problémy?

Ako to nakoniec býva, v celej záležitosti zohrali úlohy viaceré faktory. Aj v tomto prípade tak išlo o kombináciu niekoľkých problémov vrátane pretrvávajúceho nedostatku čipov, ale aj neočakávaných energetických obmedzení v Číne. Regionálne problémy sa pritom neobmedzovali len na Čínu. Výluky vo Vietname a Malajzii takisto mali dopad na výrobu iPhonov.

To všetko vyvrcholilo zastavením výroby a údajne spôsobilo, že Apple má oproti plánu vyrobených o 20 % menej telefónov iPhone 13. A to aj napriek prerozdeleniu zdrojov z iných zariadení, čo na druhej strane znamenalo, že spoločnosť v tomto období vyrobila o 50 % menej iPadov, ako plánovala, a o 25 % menej starších modelov iPhonov.

Celá situácia sa údajne začína normalizovať, takže počas najbližších týždňov sa výroba výrazne zrýchli. Je však možné, že zrýchlenie výroby si samotní spotrebitelia všimnú až o niekoľko týždňov. Stačí sa pozrieť na aktuálne skladové zásoby slovenských predajcov.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.