Aký je najväčší a najdrahší z nových iPhonov?

V redakcii pokračujeme v testovaní smartfónov radu iPhone 13. Ako prvý sme testovali model iPhone 13 Pro, recenziu nájdete TU. Tento model považujem za najatraktívnejšiu voľbu pre bežných aj náročnejších používateľov. V porovnaní so štandardnou 13-kou ponúka výrazne variabilnejší fotoaparát s 3× optickým priblížením a výborným makro režimom a takisto aj displej s adaptívnou obnovovacou frekvenciou do 120 Hz.

Sú to funkcie, ktoré prinášajú reálnu pridanú hodnotu a aj preto by som sám zvažoval, že by som si za ne priplatil – a to som pred rokom hovoril, že najatraktívnejšou voľbou je základný iPhone 12, pretože 12 Pro prináša pomerne nízku pridanú hodnotu.

V tejto recenzii sa podelím o moje skúsenosti z používania iPhonu 13 Pro Max. Ide o najväčší a najdrahší z nových iPhonov. Zároveň je to telefón, ktorý má vďaka svojim rozmerom pomerne špecifickú používateľskú základňu. Nie každému totiž vyhovuje 240 gramový telefón so šírkou 78,1 mm.

Na úvod recenzie chcem zdôrazniť, že sa zameriam primárne na rozdiely medzi 6,1-palcovým iPhonom 13 Pro a Max verziou. Nebudem obšírne popisovať niektoré funkcie, ktoré som spomenul už v recenzii na iPhone 13 Pro a preto vám odporúčam, aby ste si ju prečítali, ak vám budú chýbať niektoré detaily v tomto článku.

Do pozornosti takisto dávam aj ďalšie články, ktoré sme už na webe touchit.sk publikovali a to konkrétne:

iPhone 13 Pro MaxZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
iPhone 13 Pro Max

V čom sa odlišuje iPhone 13 Pro Max od iPhonu 13 Pro?

Veľkosť displeja, rozmery, hmotnosť, výdrž batérie a čiastočne aj nabíjanie. To sú hlavné rozdiely medzi iPhonom 13 Pro Max a iPhonom 13 Pro. V minulosti sme boli zvyknutí, že Apple svoje modely s prívlastkom Pro čiastočne odlíšil aj fotografickou výbavou – iPhone 12 Pro mal iba 2× optický zoom a 12 Pro Max ponúkal 3× optický zoom.

Tento rok sú si však oba iPhony Pro z hľadiska fotografickej výbavy rovnocenné. Znamená to, že ak si kúpite iPhone 13 Pro Max, urobíte tak najmä kvôli veľkosti displeja alebo z dôvodu bezkonkurenčnej výdrži batérie, ktorá je fakt špičková. Alebo kvôli obom dôvodom.

iPhone 13 Pro MaxZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
iPhone 13 Pro Max

Výhody a nevýhody formátu Max

Pri testovaní 6,1-palcového iPhonu 13 Pro som bol naozaj zaskočený hmotnosťou telefónu. Tá je 204 gramov, avšak vzhľadom k rozmerom konštrukcie mi to prišlo veľa a zvykal som si na ňu niekoľko dní. Max-ko má 6,7-palcový displej a hmotnosť 240 gramov. Aj v tomto prípade platí, že ide o ťažký telefón – avšak aj pomerne veľký, takže to nie je až tak kontrastné.

iPhone 13 Pro Max má rozmery 160,8 × 78,1 × 7,7 mm. Do pozornosti dávam najmä jeho šírku. Podobne ako v prípade predchádzajúcich generácií platí, že tento telefón má pomerne ťažkopádne ovládanie jednou rukou a najlepšie sa s ním pracuje, keď ho držíte v dvoch rukách. Vtedy naplno využijete jeho potenciál.

A rovnako platí, že sa budú striedať momenty nadšenia, kedy si budete naplno užívať nádherný 6,7-palcový OLED displej s rozlíšením 1284 × 2778 pixelov a adaptívnou frekvenciou až 120 Hz s momentami, kedy vás zamrazí, pretože vám telefón skoro vypadol z ruky počas toho, ako ste sa snažili vykonať nejaký úkon jednou rukou počas cesty v MHD alebo v aute.

Na druhej strane, pri používaní 6,1-palcových iPhonov mám pravidelné nutkanie kúpiť si iPad mini pre účely čítania článkov a textov alebo kvôli surfovaniu internetom, pretože z hľadiska viac ako 10-minútového sústavného používania má jeho displej unavuje a nestačí mi – a to aj napriek tomu, že ergonómia 6,1-palcového formátu je absolútne bezchybná. Takýto pocit sa pri používaní iPhonu 13 Pro Max nedostavil.

iPhone 13 Pro MaxZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
iPhone 13 Pro Max (vzadu) a iPhone 12 (vpredu)

Maximálna výdrž

iPhone 13 Pro a Pro Max majú totožnú technológiu displeja. Odlišujú sa uhlopriečkou a rozlíšením. Totožný je tiež procesor (Apple A15 Bionic) a 6 GB operačná pamäť. Oba modely sú k dispozícii vo veľkostiach 128, 256, 512 GB a 1 TB. Modely Pro a Pro Max som otestoval pomocou viacerých aplikácií na testovanie výkonu a výsledky boli prakticky totožné – v niektorých prípadoch mal navrch iPhone 13 Pro, avšak rozdiely boli minimálne.

iPhone 13 Pro Max má na zadnej strane veľký zadný fotoaparát, ktorý výrazne vystupuje. Vzhľadom k celkovým rozmerom telefónu to však nepúta pozornosť až tak veľmi ako v prípade 6,1-palcovej verzie Pro. Takisto nebudete mať problém s používaním MagSafe príslušenstva, ktoré sa v prípade iPhonu 13 Pro v niektorých prípadoch dotýkalo fotografického modulu.

Verzia Max má 4352 mAh batériu a tá ponúka bezkonkurenčnú výdrž batérie. Trúfam si povedať, že toto je jediný iPhone, ktorý by som sa nebál zobrať si na výlet aj bez záložnej powerbanky.

V praxi mi tento iPhone ponúkol výdrž na úrovni 24 hodín skutočne náročného používania (cez 6 hodín zapnutá obrazovka + 5 hodín aktivity na pozadí) s 25 % rezervou, resp. 48 hodín víkendového používania (dokopy 3 hodiny zapnutá obrazovka + 3 hodiny aktivity na pozadí) s 25 % rezervou. K iPhonu som mal cez Bluetooth neustále pripojené hodinky Garmin Venu 2 a prsteň Oura Ring 2.

Ak by som mal definovať hlavný dôvod, prečo si priplatiť za verziu Max, tak by to bola jednoznačne výdrž batérie.

iPhone 13 Pro MaxZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
iPhone 13 Pro Max (vpravo) a iPhone 12 (vľavo)

Lightning port už pôsobí zastaralo

iPhone 13 Pro Max je vynikajúco vybavený telefón a to bez ohľadu na spôsob používania. Má špičkovú multimediálnu výbavu – displej som už chválil a vyzdvihnúť treba aj reprodukciu zvuku. Vo výbave síce nie sú dva bočné stereo reproduktory, avšak kombinácia spodného reproduktora a reproduktora vo výreze zabezpečuje hlasnú a čistú reprodukciu zvuku. Maximálna hlasitosť je špičková, s telefónom si spravíte v prípade potreby aj diskotéku.

Praktický prínos o 20 % menšieho výrezu som nepostrehol ani pri testovaní tohto modelu. A opäť som si povzdychol kvôli Lightning portu. Maxkový iPhone síce dokáže pri nabíjaní využiť až 27 W výkon (v prípade iPhonu 13 Pro som nameral maximálne 22 W výkon), avšak Lightning port už v dnešnej dobe pôsobí zastarane a dvojnásobne to pocítite pri kopírovaní dát z telefónu do počítača.

Ak vás zaujíma kvalita fotografií zo zadného fotoaparátu, pozrite si recenziu na iPhone 13 Pro, resp. môj fototest iPhone 13 Pro vs. iPhone 12. A ak vás iPhone 13 Pro Max láka z hľadiska tvorby mobilného videa, pozrite si naše porovnanie iPhone 13 Pro vs. Samsung Galaxy S21 Ultra:

Verdikt

Rovnako ako iPhone 13 Pro, aj verzia Max prináša užitočné zlepšenia. Apple zlepšil kľúčové vlastnosti a tak iPhone 13 Pro Max ponúka lepší displej, lepší fotoaparát a lepšiu výdrž.

A podobne ako v minulosti, aj teraz platí, že iPhone 13 Pro Max je určený špecifickej skupine používateľov. 6,7-palcový formát nemá tak dobrú ergonómiu z hľadiska držania telefónu v jednej ruke, avšak táto veľkosť displeja je praktická z hľadiska čítania či jednoduchej kancelárskej práce.

Podstatnou vlastnosťou iPhonu 13 Pro Max je takisto výdrž batérie, ktorá je bezkonkurenčná. V tomto smere treba Apple konečne pochváliť.

Cena: od 1249 eur

Zapožičal: Telekom

iPhone 13 Pro MaxZdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT
iPhone 13 Pro Max

Páči sa nám

  •  Špičkový a jasný displej
  •  Variabilná obnovovacia frekvencia displeja je praktická (lepšia výdrž) aj štýlová (lepší pocit z používania telefónu)
  •  Bezkonkurenčná výdrž batérie medzi iPhonmi
  •  Špičkový a všestranný zadný fotoaparát s 3× optickým zoomom a makro režimom
  •  Viditeľne lepší ultraširokouhlý fotoaparát
  •  Vynikajúca kvalita videa
  •  Dizajn telefónu a kvalita vyhotovenia
  •  Nadštandardná odolnosť

Nepáči sa nám

  •  Horšia ergonómia pri držaní v jednej ruke
  •  Nulový praktický prínos zmenšeného výrezu
  •  Výrazne vystupujúci fotoaparát
  •  Lightning port už pôsobí zastarane a má pomalé prenosové rýchlosti

Technické špecifikácie:

iPhone 13 Pro Max
Operačný systémiOS 15
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartynano SIM + eSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / od 128 GB
Procesor [max. frekvencia]Apple A15 Bionic, 6-jadrový, až 3,22 GHz
Displej, frekvencia, HDROLED, 10 až 120 Hz, Dolby Vision
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1284 × 2778
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.0, aBGNac6, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet12 Mpx, 3×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie12 Mpx
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4352 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]160,8 × 78,1 × 7,7 / 240
VodoodolnosťIP68
Bezdrôtové nabíjanie15 W (MagSafe)
KonektorLightning, oficiálne 20 W (dokáže vytiahnuť až 27 W)
Cenaod 1 249 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score794870 (pri testovaní iPhone 13 Pro som nameral 795695)
3DMark Wild Life Extreme – Total2922 (pri testovaní iPhone 13 Pro som nameral 3158)
Geekbench Single / Multi-core1719 / 4557 (pri testovaní iPhone 13 Pro som nameral 1731 / 4667)
Geekbench GPU / strojové učenie14411 / 2745 (pri testovaní iPhone 13 Pro som nameral 14233 / 2691)
Hodnotenie 
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit